- VONDT OG LEIT:  - Det er vondt, sårende og respektløst å bli framstilt som en kjeltring, når du bare har gjort ditt beste for Skeid Fotball, sier Eldar Hansen. Foto: John T Pedersen
- VONDT OG LEIT: - Det er vondt, sårende og respektløst å bli framstilt som en kjeltring, når du bare har gjort ditt beste for Skeid Fotball, sier Eldar Hansen. Foto: John T PedersenVis mer

- Mørk kultur i Skeid

Tidligere fotballpresident Eldar Hansen mener fotballklubben Skeid er preget av negativitet og en mørk kultur.

||| De siste månedene har det blåst rundt Eldar Hansen, styreleder i Skeid Fotball. Nå er han ut av klubben han de siste åra har engasjert seg i.

- Det manglet ikke på advarsler fra folk som hadde kjennskap til Skeid, da jeg engasjerte meg i klubben. Klubben har vært preget av en kameraderikultur. Mennesker som har privatiserer klubben. De positive kreftene i Skeid blir ødelagt, sier Eldar Hansen til Dagbladet.

68-åringen fra Trondheim var i mange år en av de mektigste menn i norsk idrett. Nå tar han et kraftig oppgjør med Skeid, og det han mener er en fotballklubb preget av negativitet og mangel på menneskelig respekt.

«Museumsvoktere» - I andre organisasjoner er det støttekulturer og målsettingen er å jobbe sammen for å få resultat. I Skeid er virkeligheten at en gruppe «museumsvoktere» dominerer og manipulerer. En klubb hvor rykter styrer og spesielle mennesker dominerer, sier Eldar Hansen til Dagbladet.

Han ble kjent i norsk fotball under navnet «Femmåls-Hansen», etter at han skøyt Rosenborg til cupfinaleseier i 1960 mot Odd. Siden har fotball vært en stor del av livet til Hansen.

- Nå framstilles jeg veldig negativt. Virkeligheten er at jeg oppdaget en økonomisk ukultur i Skeid, og satte foten ned. Da jeg var styreleder i Rosenborg oppdaget jeg svarte penger, da valgte jeg å rydde opp over tid. Det var feil.

- Jeg ga klar beskjed om at det var nulltoleranse for økonomisk rot. Derfor er det ekstra vondt og sårt når min integritet blir satt i tvil. Det er respektløst og urettferdig, sier Eldar Hansen.

- SKAL HA PENGER: — Jussen er klar, Eldar Hansen skal ha tilbake pengene sine, sier advokat John Christian Elden.Foto: Ole Morten Melgård.
- SKAL HA PENGER: — Jussen er klar, Eldar Hansen skal ha tilbake pengene sine, sier advokat John Christian Elden.Foto: Ole Morten Melgård. Vis mer

Ryktespredning Han legger ikke skjul på at Skeid hadde en vanskelig økonomi.

- Skeid er preget av en kultur som koser med misnøye. Når vi fikk en sportslig nedtur og slet økonomisk, spredde «museumsvokteren» i klubben rykter, istedenfor å bidra til å løse problemene.

- Har du beriket deg på klubben?

- Nei! Jeg har ikke tatt ut en eneste krone. Jeg sa fra meg honoraret på 200.000 kroner som ble foreslått. Jeg har aldri levert en regning eller belastet klubben med km godtgjørelse. Derimot forskutterte jeg en halv million kroner til klubben. Penger som skulle betales tilbake når klubben fikk sponsorinntekter og penger fra Norsk Toppfotball ifølge avtalen som ble inngått. Jeg har per dags dato ikke mottatt noe av det jeg har lagt ut. sier Eldar Hansen.

- For klubbens beste Hansen er også svært kritisk til hvordan administrasjonen i talentklubben på Oslos østkant har fungert.

- En administrasjon skal fungere som et lim i en organisasjon. Det fungerte ikke slik i Skeid. Det var trenering og motarbeidelse.

- Hadde du og ditt styre kompetanse til å styre en fotballklubb?

- Klubben hadde et styre med bredt sammensatt kompetanse, blant annet var økonomiansvarlig revisor.

- Har du gjort noe ulovlig eller økonomisk galt i Skeid?

- Jeg har bare jobbet for klubbens beste. Det som førte til at jeg fikk problemer i Skeid Fotball, hvor jeg var styreleder i to år, var at jeg satte foten ned og gjorde det klart at det var nulltoleranse i økonomiske saker.

- Det var uenighet i klubben om trenerens posisjon. Arild Stavrum gjorde og gjør etter min oppfatning en utmerket jobb, men de negative kreftene ville fjerne ham. Langsiktighet er helt avgjørende for å oppnå resultater.

- En mørk kultur - Har du påført Skeid unødvendige millionutgifter?

- Nei, jeg har bidratt til at åtte til ti millioner kroner er tilført klubben de siste par åra.

- Ryktespredning fra sommeren 2009 og fram til nå er en vesentlig årsak til at Skeids økonomi ble vanskelig, etter min oppfatning.

Eldar Hansen vil ikke navngi de han mener er «museumsvoktere».

- Jeg ønsker ikke å være en forrædertype og henge ut folk med navn. Men Skeids mørke kultur er totalt ødeleggende for fotballen. Den mistenkeliggjøringen jeg har vært utsatt for, gjennom ryktespredning og artikler i mediene, føler jeg er veldig urettferdig og ærekrenkende.