Mørk svensk beskjed

Langrennslegenden Johan Olsson ser likheter mellom norsk kvinnelangrenns utfordringer og det som skjedde da svensk herrelangrenn kollapset. - Merkelig, sier svensken til Dagbladet.

ADVARES AV SVENSK LEGENDE: Heidi Weng og de norske skijentene overrasket positivt i Ruka, men tronen er likevel overtatt av Sverige. Johan Olsson ser likheter til smellen i svensk herrelangrenn. Foto: Scanpix
ADVARES AV SVENSK LEGENDE: Heidi Weng og de norske skijentene overrasket positivt i Ruka, men tronen er likevel overtatt av Sverige. Johan Olsson ser likheter til smellen i svensk herrelangrenn. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
  • Se verdenscupen i langrenn fra Lillehammer på TV 2 Direkte og TV 2 Play fra fredag klokka 10.30.

Johan Olsson (42) huskes spesielt godt for hvordan han vant VM-gull på femmila i Val di Fiemme i 2013, da han fant en måte å slå femmilskongen Petter Northug på, ved å rykke ifra feltet uvanlig tidlig og gå ensom i front i mil etter mil - og til slutt først over målstreken.

Olsson var i en periode kongen av lengre intervallstartrenn og anførte en gyllen tid for svenske herrelangrenn sammen med blant andre Marcus Hellner, Anders Södergren, Daniel Rickardsson og Emil Jönsson.

Så gikk det fullstendig galt for svensk herrelangrenn. I 2015/16 var beste svenske i verdenscupen sammenlagt helt nede på 30. plass, og siden er det ingen svenske herrer som virkelig har hevdet seg verken der eller i mesterskap.

Den siste mesterskapsmedaljen Sverige tok i herrelangrenn er bronsen på stafetten i Lahti i 2017.

ADVARER: Johan Olsson. Foto: Terje Pedersen / NTB
ADVARER: Johan Olsson. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Advarer

Nå ser Johan Olsson likheter mellom generasjonsskiftet og nedgangstidene i svensk herrelangrenn den gang og norsk kvinnelangrenn i dag.

- Jeg tror du kan sammenlikne situasjonen i Norge på damesiden nå med situasjonen på herresiden i Sverige da Hellner sluttet, sier Johan Olsson til Dagbladet og utdyper:

- Da hadde han, jeg, Södergren og Jönsson alle sluttet i løpet av noen få år, og det var få talenter på vei opp. Det største talentet Calle Halvfarrson gikk snarere bakover enn framover i utvikling. Nå ser det riktignok bedre ut igjen med William Poromaa i spissen, men vi er langt unna å vinne gull på stafetter, sier 42-åringen, som nå jobber som langrennsekspert for Viaplay i Sverige.

SÅ GIKK DET GALT: Johan Olsson vant både individuelt gull og her bronse bak Petter Northug og Lukas Bauer i VM i Falun i 2015. Så startet nedturen for svensk herrelangrenn. Foto: Terje Bendiksby / NTB
SÅ GIKK DET GALT: Johan Olsson vant både individuelt gull og her bronse bak Petter Northug og Lukas Bauer i VM i Falun i 2015. Så startet nedturen for svensk herrelangrenn. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

- Merkelig

Sverige vant OL-gull på stafett i både 2014 og 2010 med Olsson i spissen. Men nå har svenskene gått hele fire mesterskap på rad uten en eneste medalje på herresiden.

- Hvorfor ble det en nedgangstid for de svenske herrene da du og din gylne generasjon la opp? Og hva tror du nedgangstidene i norsk kvinnelangrenn skyldes?

- Det er et vanskelig spørsmål. Jeg vet ikke om jeg har svaret på det, mest fordi jeg selv var midt i karrieren min. En del handler selvfølgelig om hvilke talenter man har og hvor mange som velger langrenn. Bjørgen og Johaug er selvsagt unike og kan ikke erstattes så lett. Samtidig ser vi at det norske herrelaget har lykkes med å fornye seg, trolig ved hjelp av et godt miljø og et bra system med god tilrettelegging, sier den svenske langrennshelten og understreker:

- Derfor er det merkelig at norsk kvinnelangrenn, som skal ha tilsvarende forutsetninger som herrene, går mot en svakere periode - akkurat som de svenske herrene er i en alvorlig nedtur, selv om de svenske damene har utviklet seg enormt i samme periode. Og det har skjedd uten resultatmessig hjelp fra den største stjernen Charlotte Kalla de siste fire åra, sier Olsson til Dagbladet.

RUTINERT: Marit Bjørgen knuste Frida Karlsson i en stakeduell i TV 2-sendte «Landskampen». Det fikk Heidi Weng til å trekke på smilebåndet. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

42-åringen konkluderer:

- Jeg tror derfor det handler mindre om systemer og tilgang på kunnskap, og mer om enkeltpersoner som inspirerer hverandre til å jobbe hardere og være mer seriøse for å nå toppen. Og at laget og forbundet bygger på det, men jeg kan ta feil.

Olssons intervju med Dagbladet og refleksjoner rundt norsk kvinnelangrenns utfordringer i lys av det som har skjedd i svensk herrelangrenn, ble gjort før verdenscupåpningen i Ruka.

- Overrasket

Der gjorde de norske skijentene det bedre enn mange fryktet, hvor Tiril Udnes Weng kapret to 3.-plasser og laginnsatsen var generelt god.

Samtidig var Sverige i en egen klasse og sikret dobbelt svensk i samtlige tre renn, ved Frida Karlsson, Ebba Andersson, Emma Ribom og Johanna Hagström. Det klarte svenskene til tross for at potensielle verdensenere som Jonna Sundling og Linn Svahn manglet.

OPPTUR: Tiril Udnes Weng var nærmest Frida Karlsson og Ebba Andersson på jaktstarten søndag. Foto: NTB Scanpix
OPPTUR: Tiril Udnes Weng var nærmest Frida Karlsson og Ebba Andersson på jaktstarten søndag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Med andre ord har svensk kvinnelangrenn enda flere ess i ermet, til tross for at de dominerte i Ruka. Det betyr at selv om de norske skijentene overrasket positivt, er det ingen tvil om at Sverige har overtatt tronen fra Norge på damesiden.

Når Dagbladet spør Olsson om hans ferske tanker om det som skjedde i verdenscupåpning i Ruka, sier han:

- Jeg er også overrasket over de norske damenes resultater i Ruka. Fire blant de åtte beste og fem blant de elleve beste er veldig sterkt, selv om vi manglet noen av de antatt beste, sier Olsson til Dagbladet.

NÆRMER SEG GOD, GAMMEL FORM: Heidi Weng. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NÆRMER SEG GOD, GAMMEL FORM: Heidi Weng. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Selv om avstanden opp til Karlsson og Andersson var stor, så tror jeg fortsatt at nordmennene ville vært med i kampen om 3. plass på jaktstarten, også med de som manglet på startstrek. Det var tross alt navn som Krista Pärmäkoski, Jessica Diggins, Katharina Hennig og Kerttu Niskanen som flere av de norske slo, påpeker svensken.

Verdenscupen i langrenn fortsetter på Lillehammer denne helga og sendes på TV 2 Direkte og TV 2 Play fra fredag klokka 10.30.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer