SMOG. Arrangørbyene i Copa America trues av ekstrem forurensning. Smogen kan påvirke spillernes prestasjoner, hevder ekspert. Foto: REUTERS.
SMOG. Arrangørbyene i Copa America trues av ekstrem forurensning. Smogen kan påvirke spillernes prestasjoner, hevder ekspert. Foto: REUTERS.Vis mer

Mørke skyer henger over Messi i Copa America

Mesterskapet trues av ekstrem forurensning.

Mens de søramerikanske fotballstjernene sitter på flyet til Chile, henger det mørke skyer over arrangørbyene i landet.

Forurensning kan ødelegge for det kontinentale mesterskapet.

Dagen før Copa America sparkes i gang i Chile, ble det erklært miljøkrise i byen Temuco og varsel om det samme i hovedstaden Santiago. Begge er blant byene i latinamerika med mest forurensning.

I Santiago skal vertskapet ta imot Ecuador til åpningskamp natt til fredag norsk tid. Hovedstaden, med seks millioner innbyggere, ligger plassert i en dal med lite vind og begrenset med regn som kan skylle bort avfallsstoffer fra kjøretøy og industri.

Temecu sliter på sin side med at de i stor grad er avhengig av fyring i vedovner for å holde varmen om vinteren.

Tiltak Situasjonen i begge byene er alarmerende for turneringsledelsen. Det er planlagt åtte kamper i Santiago, deriblant finalen 4. juli, og tre kamper i Temuco.

Forrige uke beordret myndighetene at Santiago skulle gjennom en forurensningsfri dag. Fredag var derfor over 300.000 kjøretøy borte fra veiene, samtidig som 800 fabrikker ble stengt. Byen har sendt ut ti lignende varsler så langt i år.

Santiagos guvernør, Claudio Orrego, føler seg likevel trygg på at mesterskapet går som planlagt.

- Vi har pratet med myndighetene, og hvis det er én ting vi ikke kan gjøre, så er det å utsette en kamp, sa han.

Helseeffekt Chile har satt i gang flere tiltak for å få kontroll på situasjonen, men for fotballsupporterne i landet er den umiddelbare bekymringen at stjerner som Lionel Messi og James Rodríguez ikke vil være i toppform dersom de spiller under et teppe av smog.

- Smog og forurensning har ikke bare en effekt på helsa, men det påvirker også atletiske prestasjoner, forteller sportsmedisinspesialist Luis Maya, som også trener den chilenske klubben Colo-Colo.

(NTB)