Verdens beste, men likevel et steg tilbake for Klæbo

Mørke tall bak Klæbo-suksessen

Forrige sesong var Johannes Høsflot Klæbo nr. 7 i verden i distanselangrenn. I år er han rangert som nr. 16. I vinter har han bare vært blant de ti beste på distanserenn tre ganger - mot ti ganger forrige sesong.

TILBAKEGANG: Johannes Høsflot Klæbo vant tre gull i Seefeld akkurat som i Pyeongchang, men i distanselangrenn har han ikke klart å ta steget han ønsket, tvert imot. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TILBAKEGANG: Johannes Høsflot Klæbo vant tre gull i Seefeld akkurat som i Pyeongchang, men i distanselangrenn har han ikke klart å ta steget han ønsket, tvert imot. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Johannes Høsflot Klæbo, som er favoritt på dagens sprint og i helgas minitour i Canada, er langrennsvidunderet og verdenseneren som mange forbinder med en nærmest uslåelig seiersmaskin.

Det er nært sannheten i sprintlangrenn og korte fellesstarter, hvor han får brukt sine unike og suverene fartsressurser og toppfart, men i distanselangrenn har 22-åringen faktisk hatt et betydelig tilbakesteg denne sesongen.

Totalt sett har Klæbo levert svakere resultater denne vinteren enn hva han gjorde forrige sesong. Tallene er svært tydelige.

Trønderen er nr. 16 i distansecupen i verdenscupen denne sesongen - hvor Aleksandr Bolsjunov har kapret tre ganger så mange poeng som sin jevngamle norske rival. I fjor ble Klæbo nr. 7 i den samme distansecupen, altså er vinterens distansersultater et betydelig tilbakesteg.

VERDENSENER: Selv om Johannes Høsflot Klæbo har hatt en tilbakegang i distanselangrenn i vinter, er han fortsatt nr. 1 i verden og kan avgjøre verdenscupen sammenlagt i Canada denne helga. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VERDENSENER: Selv om Johannes Høsflot Klæbo har hatt en tilbakegang i distanselangrenn i vinter, er han fortsatt nr. 1 i verden og kan avgjøre verdenscupen sammenlagt i Canada denne helga. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Før verdenscupavslutningen i Canada leder Klæbo totalverdenscupen hårfint med 1393 poeng mot Aleksandr Bolsjunov etter å ha vunnet Tour de Ski.

I fjor kapret trønderen 1409 poeng - uten å gå Tour de Ski. Denne vinteren har 22-åringen kapret nesten halvparten av sine poeng i nettopp touren, hvor Klæbo for øvrig imponerte stort.

Negativ kurve

Klæbo har i år som i fjor vunnet sprintverdenscupen suverent, men på distanse har det ikke gått like bra.

Her er langrennsstjernas resultater i distanselangrenn denne sesongen, hvor den nasjonale åpningen på Beitostølen, samtlige verdenscuprenn han har gått, NM og VM er inkludert:

6-9-23-14(28)-12-9-1(10)-1-1(27)-20-30-38-19

HODEBRY: Johannes Høsflot Klæbo må gjøre grep for å snu den negative trenden i distanselangrenn. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HODEBRY: Johannes Høsflot Klæbo må gjøre grep for å snu den negative trenden i distanselangrenn. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

(I parentes står etappetiden på de respektive jaktstartene).

Sammenliknet med Klæbos distanserenn i 2017/18 er det et betydelig tilbakesteg. For da var tilsvarende resultatrekke slik:

2-1-1(51)-1-10-1(3)-2-10-7-40-22-25-4

2.-plassen i Planica forrige sesong skulle i tillegg vært enda en 1. plass, all den tid Aleksej Poltoranin var den eneste som slo Klæbo. Poltoranin innrømmet bloddoping under VM i Seefeld, en innrømmelse han riktignok trakk tilbake da han var trygt hjemme i Kazakhstan etter mesterskapet.

Tre ganger færre topp 10-plasseringer

Forrige sesong var altså Klæbo på pallen i 6 av 13 distanserenn. Denne vinteren har han bare vært på pallen i 3 av 13 distanserenn, altså bare halvparten så mange pallbesøk.

Klæbo var blant de ti beste på distanserenn 10 av 13 ganger forrige sesong. I vinter har bare klart å være blant de ti beste i 3 av 13 distanserenn, for øvrig de samme tre gangene som han har kommet først over målstreken, i jaktstartene og fellesstartene i Tour de Ski.

Afterski #12: VM er over for denne gang, og for Norges del ble det tidenes fest. Se også hvorfor Klæbo ropte desperat etter mediesjefen - og hvorfor Gunde Svan får tyn. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

Dette skjer i en sesong hvor Klæbo hadde et klart håp om å ta nye steg i distanselangrenn for å være like stabil som jevngamle Aleksandr Bolsjunov. I stedet har gapet mellom dem bare økt og økt på distanse.

- Jeg har hatt noen distanserenn som har vært veldig bra, men jevnt over har det vært for dårlig. Jeg håper jeg kan ta steg der, og jeg må vurdere om det er noen grep jeg bør gjøre, sa Klæbo nylig til Dagbladet.

- Jeg vil kjempe i toppen på både sprint og distanse, men jeg har ikke den samme tryggheten og stabiliteten som de beste distanseløperne foreløpig, erkjente han.

Bolsjunov-frykten

Spørsmålet er hvordan en endring i treningsopplegget eventuelt vil påvirke hurtigheten.

I sprintlangrenn er fortsatt Klæbo i en egen klasse, på et nivå som verden aldri tidligere har sett. Derfor har 22-åringen kommet godt ut av at årets verdenscupprogram inneholder flere sprinter enn noen gang tidligere.

Det - i tillegg til at Klæbo i år debuterte og vant Tour de Ski - gjør at han kan klare å forsvare verdenscupen sammenlagt ved å slå sin russiske rival Bolsjunov i helgas minitour. Det er sannsynlig, all den tid sprinten og de korte fellesstartene i lette traseer skal passe Klæbo perfekt - og russeren litt mindre.

Selv om Bolsjunov er like ung som Høsflot Klæbo og best i verden på distanse, er fremdeles det normale at det tar flere år å ta steget på distanse. Men så lenge den russiske bjørnen fortsetter å ta steg, føler Klæbo at han har dårligere tid enn hva eksempelvis Marit Bjørgen hadde i samme alder.

- Bolsjunov kan bli en fryktelig god skiløper i framtida. Jeg får ta med meg de seirene jeg har fått til nå, før Bolsjunov kommer til å herje enda mer neste sesong, advarte Klæbo overfor Dagbladet på samme tid i fjor - og traff godt med spådommen.

Hard kamp

Klæbo fikk på grunn av sitt potensial - og ikke resultater på distansen - gå VM-tremila i Seefeld på bekostning av Didrik Tønseth og Simen Hegstad Krüger, som jevnt over har vært bedre enn verdenscupleder på lengre distanserenn denne vinteren.

Spesielt i intervallstartrenn har Klæbo vært et stykke unna de beste. Likevel fikk han i utgangspunktet en plass på 15 kilometer klassisk intervallstart i Seefeld, en plass han seinere ga fra seg til fordel for tremilsverdensmester Sjur Røthe, på modent og korrekt vis.

På 50 kilometer fristil i Seefeld var han aldri veldig aktuell, noe som muliggjorde at Hans Christer Holund fikk en sjelden sjanse - og tok optimalt vare på den med å bli verdensmester.

Klæbo må heve seg på distanse kommende sesonger om han skal gå mer enn de tre mesterskapsøvelsene han har gjort til vane å vinne gull i. På sprint, lagsprint og stafett har 22-åringen sørget for norsk gull både i OL i Pyeongchang og VM i Seefeld.

På 30 kilometer fellesstart med skibytte, 15 kilometer intervallstart og femmil har 22-åringen en jobb å gjøre.