Mørkets gærninger

Seriøse idrettsutøvere holder seg innendørs i påsken. Mens horder av skiturister røyker og drikker seg gjennom fjellheimen, har biljard-, bowling- og darts-entusiaster byen for seg sjøl.

-Skal du du bli virkelig bra i biljard, må du trene døgnet rundt, sier Vibeke Styve (30).

Hun reiste ikke til fjells denne påsken heller. I år som i fjor tilbringer Styve høytiden i hermetisert halvmørke, i biljardsalongen hun driver i Oslo. Hun husker ikke hvor mange ganger hun har vunnet norgesmesterskapet, men hun mener å vite at hun har én gullmedalje fra nordisk mesterskap, seks bronsemedaljer fra EM og en niende plass fra VM i biljard. Og hun benekter at biljard er noe byfolk sysler med mens de venter på at spriten skal virke.

-Dessverre har biljard et litt frynsete rykte. Hollywood-myten går jo ut på at biljard spilles av gamle, slitne gubber med whiskyglass og hatt.

-Og det stemmer ikke?

-Nei. I aktive biljardmiljøer er tobakk og alkohol strengt forbudt. Når vi spiller turneringer, må vi skrive under på en kontrakt om at vi ikke skal drikke alkohol tolv timer før en kamp. Reglene er beinharde, og kleskodene også. Jeg husker under VM i Taiwan; vi kunne risikere å bli diska hvis vi viste oss på gata i dongeri. Selv om det var to dager til vi skulle spille.

-Er ikke biljard en harry-sport, da?

-Jeg har aldri truffet en harry biljardspiller, sier Vibeke Styve.

«LET US TO BILLIARDS», utbryter heltinnen i Shakespeares «Antonius og Cleopatra». Nå var ikke biljard noe hett tema på Cleopatras tid, men da dikteren skrev stykket i 1607 var spillet solid etablert i Europa. Alt på 1400-tallet ble aktiviteten flyttet innomhus, etter å ha oppstått som et krokket-liknende plenspill noen århundrer tidligere; muligens i Persia. Langt fra å være en harry-plage var biljard et spill for eliten: Biljardbord var en populær gave mellom kongelige, og både Ludvig XI, «Solkongen» Ludvig XIV, Ludvig XVI og ikke minst hans hustru Marie-Antoinette skal ha vært lidenskapelige biljard-spillere. Sistnevnte viste seg sjelden uten nøkkelen til biljardkø-skapet rundt sin etter hvert berømte _ og avhugne _ hals. Hennes skjebnesøster Maria Stuart fikk innstallert et bord på fengselscella, og kortet like godt tiden med biljard mens hun ventet på sin henrettelse; i 1587. Etter hvert som også adelen fikk ferten av spillet, utartet farsotten til de grader at det i de travleste sesongene gikk med 12 000 elefanter årlig for å holde britene med elfenbenskuler _ inntil celluloiden ble oppfunnet i 1868.

-Biljard spiser deg opp, sier Vibeke Styve. -Jeg veit ikke hvorfor, men det spiser deg opp. Da jeg begynte som 22-åring, fikk jeg abstinenser hvis jeg ikke fikk spille nok. Jeg ga blaffen i venner og skolegang, og drømte om biljardkuler om natta. Ringte telefonen om morgenen, kunne jeg ta av røret og svare at «den der går dobbel i hjørnet».

-Hva går biljard ut på?

-I pool, som er den versjonen vi spiller mest i Norge, dreier absolutt alt seg om å styre den hvite kula. Poenget er hele tida å få det lettest mulig i neste trekk. Man må tenke mange trekk framover, forklarer Styve.

Pr i dag er det rundt 3500 aktive spillere i Norge, fordelt på 44 klubber. Er det grisevær i påsken, går biljardhallene for full musikk. Styve holder åpent alle dager i året unntatt jul- og nyttårsaften.

-Hva er det beste å tilbringe påsken med: Ski i fjellet, eller biljard i byen?

-I år kunne jeg tenkt meg ski i fjellet. Hadde du spurt meg for en fem-seks år siden, ville jeg svart biljard, sier Vibeke Styve. -Men den gangen hadde jeg svart «biljard» uansett hva du spurte meg om.

-JEG TROR DET HADDE NOE med den lyden å gjøre, sier Helge Ruud (65). Han forsøker å forklare hva det var som gjorde at han ble bowling-frelst for snart 40 år siden. Var det den hule, illevarslende lyden av bowling-kula på sin ferd mot målet, eller var det skrammelet fra en tanngard av tre, i dét den går i knas?

-Det var iallfall noe med lyden. Også det visuelle, naturligvis; å se kjeglene deise overende på den måten. Jeg syntes det var flott! sier Ruud, som er tre ganger norgesmester og som var med å stifte Norges Bowlingforbund. Det var i 1962, og man kan kanskje innvende at Bowlingforbundet kom seint på banen. For spillet har eksistert siden det var steinalder i Norge.

Verdens eldste bowling-utstyr ble funnet i en barnegrav i Egypt, datert til 5200 år før Kristus. Tyskerne har spilt bowling siden 300-tallet, og spillet inngikk opprinnelig i et religiøst rituale. Kjeglene symboliserte hedninger, som det var om å gjøre for de troende å velte omkull. Martin Luther anbefalte i sin tid spillet på det varmeste. Det gjorde ikke den engelske kong Edward III, som la ned forbud mot bowling i 1366. Grunnen var at buekytterne i livgarden hans var så oppslukte av kjeglespillet at de forsømte våpentreningen. Det fortelles dessuten at Sir Francis Drake ble forsinket i sitt motangrep på den spanske armada fordi han måtte avslutte en serie bowling først. Som biljard var bowling et spill for overklassen, og en mann som Henrik VIII foretrakk å spille med kanonballer som kuler.

I våre dager er spillet forlengst en folkesport. Med hundre millioner aktive er bowling verdens fjerde største idrett.

-Det er jo en meget sosial aktivitet. Også krever det ikke all verden av styrke og kondisjon, og det er nok der noe av appellen ligger, sier Helge Ruud.

-Er bowling en sunn idrett?

-Ja, det vil jeg si. Vi sliter litt med et sånt «øl og pizza-stempel», men skal du drive på høyt plan, må du være absolutt topptrent. Bowling er en idrett for alle typer folk, egentlig, sier Ruud. -Og blir du først bitt av basillen, så blir du veldig _ ja bitt.

DET VAR RASTLØSE BUESKYTTERE som fant på det, en gang i middelalderen: Å hive piler etter den butte enden av et vinfat. Om litt var det en som foreslo å henge ei treskive på ytterveggen, og heller bruke årringene som blink. Noen uker seinere hadde det dannet seg sprekker i skiva, fra midten og ut mot kantene. Darts var oppfunnet.

-Darts er blitt forbundet med røyking og drikking, for hvor spiller man darts? Jo, i puber. Og hva gjør man i en pub? Man røyker og drikker. Så enkelt er det, sier pubeier og dartsfantast Jacques Langston (34). Engelskmannen driver pub i Oslo, og er en av de høyest rankede dartsspillerne i Norge.

-De siste ti-femten åra er det blitt ryddet kraftig opp i dartssporten. Det er ingen røyking og drikking på scenen under darts-turneringer lenger. Vi arbeider for å bli anerkjent som en seriøs idrett, sier Langston. Sjøl har han spilt darts siden han var elleve, og mener enhver darts-novise må finne seg i et par år som ubrukelig før han får taket på det.

-Darts er billig, det er gøy, og det er sosialt, men det har også en seriøs side. Skal man bli noe tess, må man øve fire timer daglig. Minst.

-Går du på ski i påskeferien, eller spiller du darts?

-Jeg går aldri på ski, sier Langston. -Dessuten er ikke darts noe du spiller i ferien. Spiller du darts, så spiller du darts.

<B>TRENING DØGNET RUNDT:</B> Vibeke Styve tilbringer påsken i sin egen biljardsalong i Oslo.