- Moro å være den første fargede

Vålerengas John Carew er klar for Norge. Den første fargede spiller på A-landslaget. - Det har jeg ikke tenkt så mye på. Men jeg vet det er andre fargede som setter pris på det, sier han til Dagbladet.


ENDELIG: John Carew har alltid drømt om å komme på A-landslaget.

John Carew (19) er tatt ut i A-landslagstroppen - til privatkamp mot Egypt. Et historisk uttak, selv om hovedpersonen ikke er så fryktelig opptatt av det. Men John Carew skjønner at hans spill for Semb er oppmuntrende nyheter for det fargerike fellesskapet av yngre spillere i Vålerenga - og i resten av landet.

- Ja, klart det er moro å være den første fargede som spiller for Norge, sier han.

John Carew er foregangsmann på flere områder. For har du noen gang hørt om en 19-åring som holder privat pressekonferanse etter å ha blitt tatt ut i en landslagstropp?

Men så er det heller ikke alle fotballspillere som blir hentet ut midt i en skoletime, for å bli fortalt av rektoren på Lørenskog videregående at han står på Nils Johan Sembs ferskeste landslagsliste.

Etter å ha blitt nominert av media i månedsvis.

Sånn fikk John Carew beskjed, og så startet mediejakten. Den endte med samlet pressekorps på VIF-brakka på Valle Hovin.

- Hvis John skal få gjort noe vettugt de neste dagene, må vi gjøre det på denne måten.

- I stedet for at John skal løpe fra intervju til intervju, ble vi enige om en felles samling, sier Vålerenga-trener Lars Tjærnås.

Drillo ringte

Pasningen fra rektor omkring fjerde time i går, kom ikke helt overraskende på Carew. For søndag kveld ringte Drillo og forberedte Lille-John på uttaket. Så han visste at mandagen kunne bli stri.

- Jeg hadde vel regnet med litt oppstyr, ja. Det er kanskje sånn det blir når det kommer en ny mann inn på landslaget, sier Carew.

Men meldingen fra rektor er ikke det største John Carew har opplevd i sitt korte og hektiske fotball-liv. Det skjedde i Istanbul torsdag - og med fjorårets cupfinale som en god nummer to.

- Jeg har alltid drømt om å komme på A-landslaget, men gleden over kvartfinaleplassen med Vålerenga var større. Da hadde jeg nok en tåre i øyekroken. For å si det sånn: Jeg begynte ikke å grine på skolen i dag da jeg fikk beskjed om landslagsplassen, sier Carew.

- Men det har vært en fin dag.

Trene med Skeid

Herfra og fram til neste onsdag må John Carew og Vålerenga løse et par praktiske detaljer. Han må finne noen å trene med i Vålerengas ferie. Og han må få fri av den samme rektoren som ga ham landslagsbeskjed i går.

- Vi har spurt om han kan få trene med Skeid. Og når det gjelder skolen, skal nok det gå greit, sier Lars Tjærnås.

Formen til John Carew er det i alle fall ingen ting å si på. Det så man i Istanbul forrige torsdag.

- Jeg har følt meg fin de to siste ukene. Så gjenstår det bare å se om jeg er god nok for dette nivået, sier 19-åringen, som var Idretts-Norges desidert mest etterspurte i går.

Og legger til, etter at Lars Tjærnås har talt seg varm om talent og ydmykhet:

- Jeg skal i alle fall gjøre så godt jeg kan på treningene i Egypt.

- Nervøs?

- Jeg kommer sikkert til å ha sommerfugler i magen i begynnelsen.

Akkurat det er ikke Lars Tjærnås engstelig for.

- John er klok nok til å takle et høyere nivå. Og jeg er trygg på at han takler oppstyret rundt dette utttaket. Men det er ikke noen hemmelighet at vi må skjerme ham litt.

- Hvis ikke, hadde han skrevet autografer på et kjøpesenter hver formiddag, deltatt i debatt på nærradioer hver ettermiddag og på tv om kvelden. Han må få tid til trening og skole også, forklarer Tjærnås.

Og helten selv er glad for støy-skjermen til Tjærnås:

- Vålerenga passer godt på meg.