Moro på gang!

Stolpe ut for Sverige og stolpe inn for Senegal. Til afrikanske trommer mistet svenskene rytmen. Det blir mye VM-moro av slikt.

Henri Camaras seiersmål goal i denne dampende, dramatiske kampen er historisk:

 • For første gang siden det første liksom-mesterskapet i 1930 mister tradisjonelle europeiske og søramerikanske fotballmakter en av de fire første plassene i VM.

  Med Senegals triumf blir det semifinale enten på Asia, Afrika eller mer ubestemmelige Tyrkia.

  Engang ble Tyrkia kalt 'Europas syke mann'. Nå er det tid for å jekke ned kultursnobbismen. Klarer tyrkerne både hjemmelaget og Senegal, er det uansett tegn på forandringen som presser seg fram:

 • Fotballsporten er blitt global.

  Og bedre.

  Mer enn flaks


  Senegal viser selv framgangen.

  I åpningskampen mot Frankrike minnet det mye om begynnerflaks. Da hadde tittelforsvarerne muligheter nok til å gjøre dette til et tradisjonelt mesterskap. Men koloniherrene misset og slavefolket vokste.

  Allerede i neste kamp mot Danmark viste Senegal nye kvaliteter, selv om danskenes trener Morten Olsen hang fast i grumsete fordommer. Der Olsen så stygge svarte taklinger, så mer nøytrale spennende, kollektive kvaliteter:

 • Overgangen fra egen 16-meter som ga 1 - 1 er fortsatt VMs smarteste mål.

  I forsvarsposisjon mot Uruguay stokket det seg til etter den tidlige tremålsledelsen. Egentlig kom Senegal til åttendedelsfinalen på flaks, men i dag overtok ferdighetene.

  Eide kampen


  For bortsett fra Henke Larsson fine 1 - 0 heading og Anders Svensson kunstvending, kjappe skudd og stolpe ut i ekstraomgangen, eide Senegal både ball og kamp.

  Først mest med det noe pompøse vidunderbarnet El Hadj Dioufs endeløse driblinger, så med tryggheten som en fortjent uligning naturlig gir et lag. Lenge ble Sverige direkte rundløpt med kjapt veggspill som rullet opp det før så tette blågule forsvaret som en ansjosboks fra kantene.

  Fart med rettvendte spillere gjorde at de svenske midtstopperne som sto klippefast mot England og Argentina, nå sto til ingen nytte hver gang Diouf eller Camara kom med ballen. Og de kom ofte.

  Nye eventyr


  Angrepsgleden gjør Senegal til en VM-favoritt hos andre enn oss som har en egen glede av å se sporten få nye kulturelle impulser.

  Skjønt foreløpig er Afrikas triumf bygget på den europeiske skolen. De fleste av senegaleserne er utdannet på franske fotballakademi, og det var nettopp i Paris for to år siden at lagkaptein Aliou Cisse samlet landsmenn bosatt i Frankrike for å avgjøre om de ville bli med på denne nye satsingen.

  Cisse og resten av de franskbaserte stjernene sa ja. Historien etterpå er fortsatt et eventyr for en liten, fattig afrikansk ørkenstat.

  Bare det å slå flinke svensker på Golden Goal er knapt til å tro. Det er nettopp slike store anledninger svenske idrettsfolk pleier å vinne på tradisjonen.

  Nå er fotballen i ferd med å få nye tradisjoner. Det blir mer moro av slikt.

BYE, SWEDEN! Senegal kunne feire hemningsløst etter kampen.
SAMBA: Er den nye sambaen afrikansk?