BYTTET UT: Uruguays trener Oscar Tabarez tok ut kaptein Diego Forlan seks og et halvt minutt før full tid på stillingen 1-3.  Foto: Michael Kooren, Reuters/Scanpix
BYTTET UT: Uruguays trener Oscar Tabarez tok ut kaptein Diego Forlan seks og et halvt minutt før full tid på stillingen 1-3. Foto: Michael Kooren, Reuters/ScanpixVis mer

Moro så lenge det varte

Det er gøy å heie på de dårligste, men en VM-finale er vel ikke for dem?

||| URUGUAY KJEMPET for VM-finale helt til kampuret viste 83.28. Da gikk Diego Forlan av banen på 1-3, og hvert håp om sensasjon skulle normalt ha forsvunnet med ham.

I stedet ble det 2-3, et par ekstra tilleggsminutter og et volleyskudd sekunder før slutt i lureområdet rett utenfor straffefeltet fra utrettelige Egidio Arevalo av den typen som du har sett utrette mirakler i fotball før.

Men det får vel være måte på, Uruguay. Finale for turneringens tydeligste forsvarsgjeng hadde vært i meste laget selv for oss som gjerne heier på de små.

SETT INN MOT finalen på søndag var resultatet altså greit nok. Vel var de nederlandske storfavorittene for anledningen stusslige. Beina gikk smått, ballen var ingen venn og det var umulig å se at dette var laget med et klart moralsk ansvar for å gjøre semifinalen artig for fotballtilskuere flest.

Det siste plager neppe nederlenderne. Denne gangen har det vært lite prat om hvordan fotball på nederlandsk egentlig skal spilles, men desto mer om mulighetene til å komme videre.

Der har den tilsynelatende alltid konsentrerte trener Bernt van Marwijk skapt en helhet i laget som holder lenger enn tidligere mer spektakulære oransje utgaver.

SEINEST I SIST EM ble laget litt vel fornøyd med sin egen innsats underveis. Det var den fellen van Marwijk har unngått:

- Jeg kan ikke forandre en kultur, men jeg har jobbet hardt for å skape et landslagsmiljø der spillerne skjønner at de må holde fokus hvis de vil nå langt i denne turneringen, sa han rett før kampen, vel vitende om at utgangspunktet egentlig var alt for godt. Nederland var soleklare favoritter mot et svakere og skadeskutt Uruguay.

- Når vi har gjort det bra tidligere, har vi hatt en tendens til å bli arrogante. Denne gangen har spillerne virkelig skjønt det. Det har vært basis i forberedelsene våre, forsikret han.

Så ble da heller ikke kampen spektakulær.

DETTE NEDERLANDSKE laget har riktignok et par svært gode spillere. Wesley Sneijder er nok den viktigste fordi han både lenker den mer individuelle Arjen Robben til helheten gjennom crosserne sine og selv evner å score under press.

2-1-målet var et godt eksempel på det siste. I en periode der Uruguay til og med hadde jevnet ut banespillet, dytter Sneijder igjen laget sitt foran.

Samtidig er nederlenderne mye mindre angrepsmessig kollektive enn tyskerne og spanjolene. Bortsett fra den nevnte crossballen mot Robben på høyrekanten, settes mulighetene mer opp rundt det som de individuelle ferdighetene skaper underveis.

Det kan forresten være pent nok. 3-1 var et klassemål der Arjen Robben hentet Kuyts innlegg med hodet og nesten hamret ballen via issen helt nede ved stolperoten fra ni, ti meters hold.

DET ER DISSE enkeltferdighetene høyt oppe på banen kombinert med et veloppdragent defensivt lag som gjør Nederland til en like mulig verdensmester som Spania og Tyskland.

Eller for å være mer presis i forkant av den andre semifinalen:

• • Nå er Nederland definitivt nærmest.

Denne sesongen har vist at de har mestret slike utgangspunkt. Dette er laget som har vunnet alt i 2 010, og det fra helt forskjellig posisjon. Mot Brasil tok de seieren ut fra ingen ting; mot Uruguay ble det til slutt spontan glede i en kamp der vinneren vel var avgjort på forhånd.

DET FORDRES HELT spesielle lagkvaliteter for å få til en slik seiersrekke. Det er dette som gjør en spillemessig traurig semifinale ekstra interessant med tanke på fortsettelsen.

Når nederlenderne kan vinne også på en så svak dag, hvilket nivå kan de da løfte seg til i den aller største kampen? Svaret er i hvert fall så spennende at det er bra å ha dem med i finalen.