#STOPP Rasismen

Morrapulinga er det virkelige problemet

Vi trenger ikke nye regler for å kunne håndtere corona-stillhetens brutale avsløringer av fotballens sanne ansikt. Vi trenger å åpne øynene.

EN ANGRENDE SYNDER: Flamur Kastrati tar Vålerengas trener Dag Eilev Fagermo i hånden og ber om unnskyldning etter den verbale sjikanen på Intility Arena søndag kveld. Før det, gitt sjansen til å be om unnskyldning på TV, legitimerte KBK-spilleren det han hadde sagt, og sa det var slike episoder som gjør norsk fotball deilig. Foto: Fredrik Hagen / NTB
EN ANGRENDE SYNDER: Flamur Kastrati tar Vålerengas trener Dag Eilev Fagermo i hånden og ber om unnskyldning etter den verbale sjikanen på Intility Arena søndag kveld. Før det, gitt sjansen til å be om unnskyldning på TV, legitimerte KBK-spilleren det han hadde sagt, og sa det var slike episoder som gjør norsk fotball deilig. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Publisert

DET VI IKKE registrerer på en god dag, når verden er frisk og munnbind er noe vi gjerne forbinder med virus og utbrudd i den tredje verden, er kommet til overflaten med COVID-19. Det er som om fotballen ikke tror det den hører.

I kjølvannet av fire episoder Norge rundt roper derfor enkelte på regler som spesifikt kan adressere problemet.

Som om sanksjoner, og ikke erkjennelse, løser alt.

CORONAPANDEMIEN HAR GJORT noe med norsk fotball. Den har avslørt dritten og vist oss hvem vi er. Stillheten på norske arenaer synliggjør det vi trodde vi hadde lagt bak oss, alternativt ikke vil høre.

Vi er ikke bedre enn andre, når alt kommer til alt er vi sannsynligvis minst like ille.

Mange som har vært på en aldersbestemt fotballkamp eller tre skjønner hva jeg snakker om.

DET VI HAR sett og hørt rundt om på arenaene de siste ukene, ytringene som umiddelbart mobiliserte fotballen og startet holdningskampanjen #STOPP Rasismen, er dessverre ikke unntakene. Det som ble satt på dagsordenen etter Aalesund-Kristiansund 4. oktober er snarere fotballens og mange andre idretters sanne ansikt.

Vi har ikke hatt to rasismeepisoder i norsk fotball den siste tiden, slik fotballpresident Terje Svendsen skrev i en kronikk (VG) etter hendelsene Aalesund og Sandefjord, vi har hatt hundrevis.

Når ordet Morrapuler er et av de mest brukte på fotballbanen, er episodene fra Eliteserien bare toppen av isfjellet.

MØRKETALL ER BEGREPET som brukes på det som ikke blir rapportert, dokumentert, eller som man i den aldersbestemte fotballen (og andre idretter) bare later som man ikke hører. Morrapuler – i professor Ruth Vatvedt Fjelds banneordbok definert som å ha samleie med noens mor – gjør den uoffisielle statistikken beksvart.

Eller søskenpuler, kusinepuler, svarting, apekatt og pakkis – du hører det over alt.

Kulturforskjeller ytret gjennom ord uten forstand og filter.

Rasisme, sjikane og misforstått hat.

Legitimert i den norske dagligtalen.

SØNDAG KVELD VALGTE KBK-spiller Flamur Kastrati å bruke "jævla soper" i sitt verbale angrep på Vålerenga-trener Dag-Eilev Fagermo. Ifølge ham selv, fordi han sier han ikke vet hva ordet betyr, kunne han like gjerne sagt "din dritt". Men det er ikke den uttalte homohetsen i seg selv som var det største overtrampet på Intility Arena.

Det er når han legitimerer sjikanen – "det er sånn det er, norsk fotball er deilig, det skal være sånn" – Flamur Kastrati både synliggjør og forklarer det underliggende problemet.

#STOPP RASISMEN er en kampanje som gjør ord til handling på toppen av norsk fotball. Det er bra. Et sted må man begynne. Alle trenger et lys i mørket. Men når fokus er satt må vi ikke glemme at det som skjer på toppen bare er en synliggjøring av det virkelig problemet, kulturen som rår på grasrota.

En kultur på ville veier.

Morrapulinga i norsk fotball.

Arvet fra foreldre, gjentatt av barn og gjerne feid under teppet.

Du hørte det lenge før COVID-19 senket sin stillhet over det vakre spillet.

Hvilket betyr at Flamur Kastrati tar veldig feil.

Det er ingenting ved dette som er deilig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer