Morten (25) ble fanget i kaoset etter speakertabben

- Det ble en ganske panisk stemning, sier han. Politiet slo da Fenerbahce-fansen kastet stolseter.

||| (Dagbladet): Stadionspeaker Hakan Bingöl er en av Istanbuls mest forhatte menn etter tabben der han lurte alle Fenerbahces hjemmetrofaste til å tro at laget deres hadde vunnet ligaen.

Øverst på den ene kortsiden, da helvete brøt løs inne på Sukru Saracoglu, sto nordmannen Morten Galåsen (25) og fulgte dramaet.

- Kampen begynte jo å tikke mot slutten, ingen trodde vi skulle få seiersmålet, og nederlaget begynte å synke inn. Det hadde neppe blitt noe bråk om det bare endte sånn. Men det ble jo et sjokk for de som først hadde feiret og jublet, forteller Galåsen til Dagbladet.

25-åringen, som er LSK-supporter her hjemme, forteller at opptakten til kampen var en helt annen.

- Jeg begynte å dra til Tyrkia i mars i fjor, og har vært der tre ganger siden da, for å se fotball. Jeg ble interessert i Fenerbahce da de gjorde det så bra i Champions League, og er i tillegg veldig tribuneinteressert. Samtidig var det selvfølgelig en bonus at de også kaller seg kanarifuglene, sier Galåsen, som forteller at det ikke var antydning til hissig stemning før avspark.

- Vi har fått noen venner der nede, og var med på oppvarmingen i gatene. Sola skinte og alle drakk og det var veldig harmonisk. Samtidig ventet alle en enkel seier, for Fenerbahce møtte Trabzonspor i cupfinale en drøy uke tidligere, og der tapte Fenerbahce veldig enkelt. Derfor trodde mange at det kanskje var en liten avtale på plass, at Trabzonspor fikk cupen mot at de kanskje ikke skulle gjøre sitt aller beste i siste serierunde, sier han.

Men sånn ble det altså ikke. Trabzonspor kjempet med nebb og klør.

- Kampen gikk mot slutten, og folk ringte hjem og sjekket nettet via mobil for å følge med på hvordan det gikk med Bursaspor. Der og da så det jo ut til å ebbe ut med 1-1 for oss, mens Bursaspor hadde vært oppe i 2-0 mot Besiktas. Vi belaget oss på at dette ikke kom til å gå, sier Galåsen til Dagbladet.

SYNDEREN: Stadionspeaker Hakan Bingöl, til høyre i bildet, har nettopp annonsert at Fenerbahce er tyrkiske mestere. I bakgrunnen har publikum startet feiringen, og enkelte er på vei ut på banen for å feire. Foto: FANATIK
SYNDEREN: Stadionspeaker Hakan Bingöl, til høyre i bildet, har nettopp annonsert at Fenerbahce er tyrkiske mestere. I bakgrunnen har publikum startet feiringen, og enkelte er på vei ut på banen for å feire. Foto: FANATIK Vis mer

- Men så kom speakeren med annonseringen på overtid. Folk rundt meg begynte å juble, og jeg fikk oversatt: Bursaspor hadde sluppet inn og hadde 2-2. Folk gråt av glede rundt meg, forteller Galåsen.

Sluttet å angripe
Også ute på banen forandret stemningen seg. For med 2-2 for Bursaspor ville hjemmelaget ta gull selv med 1-1.

- Fenerbahce hadde jo presset på for å få den scoringen, men da det ble opplyst at Bursaspor hadde 2-2, sluttet stormløpet og de begynte å trille ball for å holde resultatet. Helt mot slutten fikk de frispark, og i stedet for å slå ballen inn i feltet, ble den trillet tilbake til keeper, beskriver Morten Galåsen.

Snart blåste dommeren av kampen, og feiringen tok av på Sukru Saracoglu.

- Det var konfetti overalt, og folk gråt. Banen ble stormet, og supporterne omringet spillerne i feiring. Sånn holdt det på i noen minutter, sier Galåsen.

Så forandret plutselig stemningen seg på tribunene.

- Noen rundt meg begynte å dytte hverandre i skulderen med en ganske alvorlig mine. Folk hadde ringt hjem for å gratulere familiemedlemmer, og fått kontrabeskjeden derfra. Rundt oss ramlet folk nesten tilbake i setene, og de gledestårene var ikke gledestårer lenger for å si det sånn.

- Samtidig var det en veldig merkelig stemning, for de som var ute på banen hadde ikke hørt noe i all feiringen, så de jublet fortsatt. Så kom speakeren over høyttalerne igjen, og forklarte at han hadde tatt feil. Da så vi at det tok fyr på motsatt side, og at det begynte å hagle stolseter, sier Galåsen.

Havnet i kryssilden
Da fikk nordmennene beskjed av sin lokale kompis og de mer rutinerte Fenerbahce-supporterne at det var på tide å komme seg ut.

- Vi sto sammen med en supporterfraksjon kalt GFB, bak det ene målet, og vi følte det var ganske trygt der vi satt, høyt oppe i et hjørne, langt unna de verste opptøyene. Vi ventet litt på at køen skulle bli mindre. Men da vi reiste oss og begynte å gå mot utgangen, nær der politiet sto, begynte folk bak oss også å kaste stolseter mot politiet. Da var vi plutselig fanget i en «sandwich», sier Galåsen.

GOD STEMNING: Morten Galåsen, Kim Kristiansen og Mehmet Pozam i solskinnet før kampen. Da var det bare harmoni i den delen av Istanbul.Foto: PRIVAT
GOD STEMNING: Morten Galåsen, Kim Kristiansen og Mehmet Pozam i solskinnet før kampen. Da var det bare harmoni i den delen av Istanbul.Foto: PRIVAT Vis mer

Da begynte politiet å gå mot kameratene, mens de ukritisk brukte batongene i forsøket på å opprettholde kontroll.

- Kompisen min fikk en batong i skulderen og låret, mens jeg slapp unna. Etter hvert kom vi oss på utsiden av tribunene, men der kom vi oss ikke videre på grunn av mengden. Plutselig veltet det ut en bøling med opprørspoliti som stormet mot mengden, åpenbart for å få folk unna stadion. Men det var gjerder rundt, og flaskehalsen hindret akkurat det, sier Morten Galåsen.

- Da var det en ganske panisk stemning. Folk begynte å hoppe over gjerdene, som var to meter høye. Han tyrkeren vi var sammen med mistet bevisstheten da han falt forkjært ned på den andre siden, sier han.

Da nordmennene til slutt fant en utgang i alt kaoset, fikk de igjen kontakt med den lokale vennen, som hadde kommet til hektene. Men veien hjem til huset hans var blokkert.

- Politiet sto klare med vannkanoner, så vi kom oss ikke ditover. Først da vi snudde for å gå en annen retning merket vi tåregassen i øynene. Heldigvis hadde kompisen vår en bekjent som bodde i nærheten, der vi søkte tilflukt. Vi hørte jo at det var opptøyer utover natta, og stadion var litt av et syn dagen etter, med knuste vinduer og nedrevne plakater.

- Var dere redde?

- Tankene var ikke helt tilstede, man rakk egentlig ikke å tenke så mye fordi man så etter en vei ut hele tiden. Alle prøvde vel egentlig å komme seg ut, men politiets oppførsel bidro selvfølgelig til å øke den hatske stemninga der inne, sier Galåsen.

- Denne gangen dro jeg over halvannen uke tidligere, og så de to siste seriekampene. Det ene var en bortekamp i Ankara, mot Ankaragukur, som ikke er veldig glade i Fenerbahce fra før. Der var det enormt politioppbud, og da bortelaget gikk opp til 3-0 trodde vi hjemmefansen skulle angripe oss da de begynte å nærme seg den seksjonen. Jeg mente det var intenst, men det var ikke i nærheten av å være like skremmende som dette, sier han.

Fikk sparken
Skylda for alt bråket har altså den tiårige stadionspeakeren på Sukru Saracoglu, Hakan Bingöl fått.

GLEDE: Publikum stormet banen i seiersrus etter at speakeren hadde annonsert at gullet var sikret.Foto: PRIVAT
GLEDE: Publikum stormet banen i seiersrus etter at speakeren hadde annonsert at gullet var sikret.Foto: PRIVAT Vis mer

- Han har mistet jobben, og går vel ikke helt trygt i den delen av Istanbul lengre, sier Morten Galåsen, som også hørte ryktene om at klubbpresidenten hadde slått ned speakeren etter kampen.

Ikke bare har stadionspeakeren mistet jobben sin og blitt lagt for hat av Fenerbahce-fansen. Politiet holder ham ansvarlig for ordensforstyrrelser og ødeleggelser for millioner av kroner, og har reist tiltale. «Fotballkrigen»-profil Bård Tufte Johansen betegnet blemmen fra Bingül som en selvmordsaksjon, da Dagbladet snakket med ham.

Morten Galåsen og kompisen har imidlertid ikke blitt skremt fra å reise tilbake til Tyrkia.

- Det blir nye turer, definitivt. Vi har vært på fire Fenerbahce-kamper nå, og et par med andre lag, og dette er første gang vi har opplevd noen problemer, sier han til Dagbladet.

MEN: Den stemninga forandret seg fort.Foto: PRIVAT
MEN: Den stemninga forandret seg fort.Foto: PRIVAT Vis mer