Morten bestemann

22 år og 10 U21-scoringer inn i livet debuterte Morten Gamst Pedersen med de store gutta. Han ble voksen på én omgang.

BELFAST (Dagbladet): Morten minstemann fra start ble til Morten bestemann med to scoringer på Windsor Park. Slik ble han ikke bare øyeblikkenes mann, men førsteomgangens store helt. Og slik tok Morten Gamst også plass på det øverste arket til Åge Hareide.

Som en avslutter fra den øverste skuffen.

- Jeg er kjempestolt, sier Morten Gamst Pedersen. - Jeg har fått veldig god hjelp av trenerne gjennom å få beskjed om at jeg kunne gjøre det jeg hadde lyst til å gjøre. Og det gjorde meg trygg samtidig som det er lett å spille med så gode medspillere.

- Og det andre målet var et stjernetreff.

Begge beina

Morten Gamst Pedersen er mest kjent for venstrebeinet sitt. Juvelen han klemte inn på Windsor Park ble måkt i det lange hjørnet med den andre foten. Og grunnen til det er enkel - Morten Gamst Pedersen øver.

Med begge beina.

- Jeg var høyrebeint til jeg var 15 år. Da begynte jeg å trene for å bli god med venstre også. Jeg så nemlig at alle de gode spillerne hadde to bein, og Marco van Basten var forbildet mitt. Og til slutt hadde jeg trent så mye med venstre at det ble den beste foten.

Bare ikke i går.

- Morten Gamst Pedersen har fenomenale avslutningsegenskaper og gjorde en fantastisk debut, sier Åge Hareide til Dagbladet.

Kontant scoring

- Det første han scoret var kontant fordi han var på rett sted til rett tid - det andre var helt fenomenalt. Og det gleder meg enormt at enda en tippeligaspiller står fram og viser at han er god nok til å være med.

- Det vil gjøre oss enda bedre i framtida.

Morten Gamst Pedersen ble med til Nord-Irland fordi U21-trener Hallvar Thoresen leverte strøkne rapporter etter U21-guttas januartriumf i Qatar. Han brukte 35 minutter på å gi Norge 2- 0.

Og etter at Steffen Iversen økte til 3- 0 og Nord-Irland fikk det landslagsmålet de har ventet på i et par år, presset Torstein Helstad dem til å score en gang i eget også.

Hvilket betyr 4- 1 og en god følelse.

Fortsatt i startfasen

- Veldig viktig, sier Åge Hareide. - Og heldigvis at vi scoret mange mål. For sjøl om vi fortsatt bare er i startfasen, har vi lagt et meget godt grunnlag. Det skal vi bygge videre på når motstanderne blir bedre.

Før pause var Norge strålende på Windsor Park. Så gode at Åge Hareide skjønte at det kom til å bli litt mer traurig i andre omgang.

- Vi var veldig gode, sier Hareide til Dagbladet. - Vi spilte oss ut bakfra, hadde god bevegelse og skapte mange sjanser gjennom tidlig gjennombrudd og få berøringer på midtbanen. Men etter pause ble vi uryddige og jobbet litt for mye en og en.

- I tillegg var det tydelig at gutta ble trøtte.

Mye skryt i den norske garderoben i går kveld. Men også et par advarsler.

- Vi må rydde opp i alt det som ikke var så bra, sier Hareide. - Allerede mot Serbia i slutten av mars kan vi ikke falle i kvalitet slik vi gjorde i denne kampen, men det er bare småting nå - vi er veldig glade over denne seieren.

- For 4- 1 er stort og viktig i internasjonal fotball.

- Man blir alltid glad når man scorer mange mål, sier Åge Hareide til Dagbladet.

STOLT OG GLAD: Debutant Morten Gamst Pedersen gliser bredt etter sine to scoringer i Belfast. - Jeg er kjempestolt, sier Morten. - Jeg har fått veldig god hjelp av trenerne gjennom å få beskjed om at jeg kunne gjøre gjøre det jeg hadde lyst til å gjøre.
GLADE GUTTER: Morten Gamst Pedersen som scoret de to første, i armene på Steffen Iversen som satte inn 3-0 på slutten av første omgang.
FORNØYD: Landslagssjef Åge Hareide skrøt av Morten Gamst Pedersens innsats.