Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Eliteserien 2018: Tromsø lekte i perioder med Rosenborg

Morten Gamst Pedersen må bare elske TIL-trener Simo Valakari

Rosenborg er ikke i nærheten av å være seg sjøl. Men det er Morten Gamst Pedersen og Tromsø.

LEKTE: I perioder herjet Tromsø og Morten Gamst Pedersen med Rosenborg. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
LEKTE: I perioder herjet Tromsø og Morten Gamst Pedersen med Rosenborg. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Vis mer

Tromsø-Rosenborg 2–1 (1–0)

LASSE NILSEN VAR banens beste, og i nabolaget til helt enorm, der han løp opp og ned langs Tromsøs venstreside både før og etter 2–0 scoringa, hele laget spilte i perioder glitrende og i midten av alt, Morten Gamst Pedersen.

Alltid like viktig.

Hadde det ikke vært for RBK-keeper André Hansen, ville det ikke vært spennende en gang denne mandagskvelden på Alfheim.

DET SISTE SIER en del om Rosenborgs mangler. De er mange og store der tittelforsvarerne etter 13 serierunder ligger to poeng bak Ranheim. Men det sier mest om Tromsøs potensial på en god kveld.

Det er i norsk sammenheng veldig stort.

LEGGER TIL RETTE: Simo Valakari. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
LEGGER TIL RETTE: Simo Valakari. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Vis mer

MORTEN GAMST PEDERSEN spiller sin 19. sesong som profesjonell fotballspiller, men er fortsatt bare 36 år. Han er sjelden vare, på mange måter et norsk unikum med en juvel av et venstrebein. Og hjemme i Tromsø har karrieren fått en ny vår selv om klimaet tilsier konstant vinter.

Først og fremst fordi han er en meget god fotballspiller.

Dernest fordi Simo Valakari, treneren som kom til Tromsø i fjor høst, legger forholdene ekstremt godt til rette for Gamstens kvaliteter.

KUNSTGRESS, DET ALLEREDE omtalte venstrebeinet og nivået i norsk fotball, gjør Morten Gamst Pedersen til en av Tromsøs desidert beste og viktigste spillere. Måten å spille fotball på, Gamstens rolle i det oppbyggende spillet – der Tromsø gjerne kan trille ballen både rundt og fram og tilbake på egen halvdel i søken etter de rommene Valakari er så opptatt av – er skreddersydd for en Morten Gamst Pedersen på 36 år.

MEN DET ER ikke bare offensivt, der de fleste involveringene handler om en berøring for å holde fart i både ball og lag på jakt etter åpninger, Gamsten bidrar. Han tar de tunge returløpene også, i hvert fall så lenge beina virker. Og dødballene han slår har vi aldri betvilt, de holder mål i alle ligaer.

Det samme gjør innleggene han slår på en berøring.

De, som akkurat som hjørnesparkene, bare piskes inn i motstanders boks.

SIMO VALAKARI ER en trener som ufarliggjør det vakre spillet. Det handler om å være modig og gjøre den fysiske jobben, det vil alltid ligge i bånn. Resten er opp til spillernes kreativitet og ferdigheter. Og slik lar han spillerne utfolde seg uten for store konsekvenser, han vil de skal ta sjanser, han vil de skal prøve å være riktig gode.

Og det er Tromsø.

På sitt beste er de veldig gode.

ROSENBORG SLITER, HAR sine muligheter, men mangler presisjon og balltempo. I tillegg mangler de offensivt mot i store deler av kampene. Rosenborg har rett og slett for få angripere når de angriper. Det er ikke nok folk i motstanders boks når innleggene kommer. For det holder ikke med bare en spiss og eventuelt den motsatte kanten, det skal være en indreløper eller to der også.

Det er det ikke.

Derfor scorer ikke Rosenborg nok mål.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media