Morten Thorsby (18) imponerer i Heerenveen

Ønsker Martin Ødegaard (15) hjertelig velkommen.

FRA BÆRUM TIL NEDERLAND: Morten Thorsby grep muligheten da han fikk den, og takket ja til Heerenveen i sommer. Det har han ikke angret på. Her i duell med Vikings Kristoffer Haugen. Foto: Carina Johansen  / NTB Scanpix
FRA BÆRUM TIL NEDERLAND: Morten Thorsby grep muligheten da han fikk den, og takket ja til Heerenveen i sommer. Det har han ikke angret på. Her i duell med Vikings Kristoffer Haugen. Foto: Carina Johansen / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Tidligere Stabæk-spiller Morten Thorsby (18) spilte fra start da Heerenveen tok en sterk borteseier (1-0) mot AZ Alkmaar i nederlandsk Æresdivisjon lørdag. Unggutten ble i sommer solgt til Nederland for snaut ti millioner kroner, og har vært på banen i alle fem kampene så langt denne sesongen (to fra start). 

Thorsby har en femårskontrakt med Heerenveen.

Selv er midtbanespilleren overveldet over hvordan det har gått så langt.

- Jeg var forberedt på at det skulle bli tøft, og de første ukene var det vanskelig - både psykisk og fysisk. Etter hvert kom jeg inn i det, og at jeg har fått så mye tillit er over all forventning, sier Thorsby til Dagbladet.

Ønsker Ødegaard velkommen Marcus Henriksen satt på benken for AZ hele kampen. 18 år gamle Thorsby synes det er fint med flere nordmenn i ligaen, hvor også Torgeir Børven (FC Twente) spiller. Han er heller ikke fremmed for å ønske flere landsmenn velkommen til det geografisk lavtliggende monarkiet. En viss 15-åring fra Drammen har vært blant de som anbefales å reise til Nederland for å utvikle seg videre. 

- Det meste er et hakk opp fra Tippeligaen, samtidig som det ikke er like vanskelig å spille seg inn i en førsteellever som i de store ligaene. Sånn sett er det et perfekt mellomsteg for min egen del. Jeg håper ikke dette er endestasjonen, sier Thorsby. 

Ikke for det - Heerenveen er ingen smågutt i europeisk sammenheng. I alle fall ikke når det gjeldet talentutvikling. Blant tidligere spillere i klubben finner vi Klaas-Jan Huntelaar, Ruud van Nistelrooy, Jon Dahl Tomasson og Allan Jepsen. I tillegg har mange nordmenn vært der før Thorsby - blant annet Tarik Elyounoussi, Christian Grindheim, Daniel Berg Hestad og Magnus Wolff Eikrem. 

Selv er Thorsby av danske BT kåret til Skandinavias 16. største talent

Nylig var han på samling med U21-landslaget. Der snakket han med nummer to på den lista, en nysgjerrig Martin Ødegaard.

- Jeg møtte Martin for første gang i Drammen. Han er et veldig stort talent, og jeg er sikker på at han og familien staker ut kursen videre. Nederlandsk toppdivisjon er en fin arena for alle unge talenter. 

- Hva spurte han deg om?

- Martin lurte på hvordan jeg hadde det, hvordan nivået er også videre. Jeg svarte akkurat det samme som jeg har fortalt til deg nå, og jeg tror som sagt at Martin har kontroll på selv hvor det eventuelt neste steget går for ham, sier Thorsby til Dagbladet. 

- Det er tøft 18-åringen er fullstendig klar over at det er delte meninger om å reise ut såpass tidlig som han har gjort. For et år siden satt han på benken borte mot Ull/Kisa i 1. divisjon. I Tippeligaen har han bare en halv sesong. Likevel er han ikke i tvil om at han har gjort det rette valget. 

- Jeg kan skjønne hvorfor folk ikke lykkes, for det er tøft i starten. Det er mye som må stemme for at man skal ta en sånn mulighet som den jeg fikk. Personlig følte jeg hele veien at klubben virkelig ville satse på meg, og det ser jeg jo nå, med den tilliten jeg har fått allerede. 

Tidligere Stabæk-spiller, nå agent, Mike Kjølø stod, sammen med kollega Morten Wivestad, bak overgangen fra Bærum til Friesland. Kjølø er sikker på at klubbvalget har vært klokt, og at Thorsby bare blir bedre med tid og tillit. Utviklinga til 18-åringen under Bob Bradley i Stabæk var ifølge Kjølø veldig god. 

- Vi må selvsagt tåle svingninger i utviklinga, som hos alle unge spillere, men Morten har meget gode forutsetninger i Heerenveen til å gjøre framskritt både på og utenfor banen. Måten klubben håndterer ungguttens hverdag er svært viktig i så måte, sier Kjølø til Dagbladet.