Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dario Cologna vinner Tour de Ski 2018

Moste Norge i stykker. Men det er slett ingen grunn til OL-panikk

Moro med Dario Cologna. Har Johannes Høsflot Klæbo endelig fått sin likemann på fellesstarter?

STIKKER FRA NORGE: Dario Cologna tok med seg en gjeng toppløpere som utklasset Norges beste på paradedistansen vår 15km klassisk i Tour de Ski i går. I dag vinner den råsterke sveitseren Touren sammenlagt, men OL blir likevel en helt ny konkurranse. FOTO: AFP/ Andreas SOLARO
STIKKER FRA NORGE: Dario Cologna tok med seg en gjeng toppløpere som utklasset Norges beste på paradedistansen vår 15km klassisk i Tour de Ski i går. I dag vinner den råsterke sveitseren Touren sammenlagt, men OL blir likevel en helt ny konkurranse. FOTO: AFP/ Andreas SOLARO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DET var en gjeng norske oksygensnappere i eliteklassen som følte seg fornedret i sporet i går. Så knusende overlegen ble Dario Cologna og resten av bredt sammensatte tetgruppa at det til slutt gikk på skiæren løs.

En ting er statistikk som viser hvor lenge det er siden norske langrennegutter er blitt fragått så knusende i et klassisk langrenn. Noe ganske annet er det å stampe forgjeves i bakkene midt oppe i elendigheten. Da føles OL-suksess langt, lang unna.

Men slik blir det ikke.

FØR våre beste får utlignet forskjellen, er det bare å glede seg over det skyhøye nivået i den klassiske delen av internasjonal herrelangrenn. Det var russerne som satte det i gang fra start oppover de bratte åsene i Val di Fiemme ; akkurat på den brutale måten de norske løperne har ment at det burde være mulig å vinne VM -og OL-medaljer:

  • Gå så fort du kan, og se hvor mange konkurrenter som orker.

Denne gangen var det våre beste menn som ikke klarte å henge med. Det er ganske sikkert både irriterende og pinlig der og da, men analytisk sett neppe noe å grine over.

Med unntak av Dario Cologna er tetgruppa til å få kontroll over når dette feltet skal konkurrere på lavlandet under OL neste måned.

DET skyhøye nivået til den selvskrevne sammenlagtvinneren Cologna kommer derimot som en overraskelse. Han har slitt så mye så lenge at de fleste av oss hadde glemt hvor suveren sveitseren en gang var i internasjonal langrenssport. Det er tross alt fire år siden han lekte med resten av verdenseliten på samme distanse i Sotsji-OL, og hele seks år siden han sist vant Tour de Ski.

Slik er dette et formidabelt come back til glede for alle som liker langrenn. Høyt respekterte Dario er en garantist for en ren seier i en sport som mest av alt trenger at slike naive garantier blir innfridd.

HVA Colognas nye nivå holder til når Johannes Høsflot Klæbo er tilbake i konkurransen, får ingen svar på før i OL. Mens Klæbos eldre kamerater ble fragått i Tour de Ski, hadde den unge norske stjernen det vennlig moro med Petter Northug på Idrettsgallaen. Sveitserens oppvisning øker forventningene til duellen mellom Super-Dario og Klæbo allerede på åpningsdistansen 30km duathlon.

I Touren har sveitseren vært sterk nok til å gå i stykker Sergej Ustijugov underveis. Jeg tror ikke Klæbo er der foreløpig. Spørsmålet er mer om vår mann klarer å henge i rygg lenge nok på Cologna til å få brukt sin overlegne spurt.

Bare der er den tidligere så raske Dario Cologna nå garantert sjanseløs.

UANSETT blir OL en helt ny arena med en løypeprofil som ikke passer så perfekt for klatrere som Cologna. I tillegg kommer flere konkurrenter med en annen oppladning.

Dette gjelder først og fremst Martin Johnsrud Sundby som kanskje var mest skuffet over å bli distansert mann mot mann i en slik utholdenhetstest. Nettopp en ekstrem høy marsjfart skulle jo være Martins styrke . Inn mot hvert eneste av de siste mesterskapene har han fokusert på hvordan han skulle få brukt den høye marsjfarten sin til å slite ut konkurrent etter konkurrent.

I går ble han selv totalt utslitt.

GITT Sundbys vinglete oppladning til Tour de Ski, er det til å forstå. Først manglet han overskudd på grunn av lite søvn og mye sykdom. Så manglet han luft på grunn av en forverret astma.

Da er det viktigere å fokusere på at en høyst middels personlig form, nesten er nok til å følge teten i Tour de Ski. Med en fin dag opp monsterbakken, kan dette likevel bli pallen. Men først og fremst er årets Tour de Ski et helt fint utgangspunkt for Martin til å jobbe fram det beste i seg på akkurat rett tidspunkt.

Egentlig har Martin Johnsrud Sundby aldri følt seg skikkelig pigg i noen av disse jevne, sterke mesterskapene. Nå er situasjonen en helt annen. Han har ennå ikke vært i form.

Da er det ingen som helst grunn til panikk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!