Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Mot arabisk seier

Europa vante fotballmakt kan bli blokkert av ny avtale mellom Asia og Afrika.

PÅ VEI OPP:  President Sheikh Salman bin Ebrahim Al Khalifa har undertegnet en avtale med Afrika som gjør ham til favoritt foran presidentvalget i FIFA. Her gratuleres han med vervet som sjef for det asiatiske fotballforbundet (AFC). Taperen den jordanske prins Ali sitter noe betenkt nede til venstre. FOTO: Xinhua.
PÅ VEI OPP: President Sheikh Salman bin Ebrahim Al Khalifa har undertegnet en avtale med Afrika som gjør ham til favoritt foran presidentvalget i FIFA. Her gratuleres han med vervet som sjef for det asiatiske fotballforbundet (AFC). Taperen den jordanske prins Ali sitter noe betenkt nede til venstre. FOTO: Xinhua. Vis mer

EN ny samarbeidsavtale mellom fotballforbundene i Asia (AFC) og Afrika (CAF) kan avgjøre avstemningen om hvem som får etterfølge Sepp Blatter som ny global fotballsjef. Rett før helgen signerte Issa Hayatou, CAF-president og vikarierende sjef for den utestengte Blatter i det internasjonale fotballforbundet (FIFA), en pakt med den asiatiske Shaikh Salman Al-Khalifa om turneringer, treninger jentesatsing og felles utdannelse mellom de to kontinentene.

Med tanke på at den samme Shaikh Salman er en av de fem kandidatene til vervet som FIFA-president, er det en symbolsk signering. Afrika med 54 stemmer er tallmessig det sterkeste kontinentet når FIFAs 209 medlemsland skal velge ny president på den ekstraordinære FIFA-kongressen i Zürich om en drøy måned.

NETTOPP Afrika har lenge vært sett på som nøkkelen til makt i internasjonal fotball. Det var på dette kontinentet Sepp Blatter alt på 1970-tallet som fortrolig utsendt for daværende fotballpresident Joao Havelange, lærte det meste om den tidvis lyssky byttehandelen med utviklingsmidler og stemmer. Denne metoden brukte Blatter selv i 1998 da det etter lang og tro tjeneste for Havelange ble hans tur til å overta.

Seinere har andre av de kontinentale forbundene blitt viklet inn i tilsvarende farlige forbindelser, men Afrika er fortsatt en tung blokk.

tung er den afrikanske innflytelsen at det gjelder å passe på. Nylig var franske Jerome Champagne; også han en av de fem kandidatene,  på grunn av den store Fotballgallaen i Zürich forhindret fra å stille på et møte i Ghana mellom noen av de vestafrikanske landene. Han sendte da en beklagelse der han lovet Afrika en ekstra VM-plass når denne turneringen blir åpnet for 32 lag, samt en fordobling av den økonomiske støtten til fotballens 100 fattigste nasjoner:

- Dette vil klart hjelpe deres region, skrev Champagne.

Mer tvilsomt er det om Afrika vil hjelpe ham.

FOR tvekampen om FIFA-vervet ser ut til å stå mellom nevnte Shaikh Salman fra Bahrain og  Gianni Infantino, den nåværende generalsekretæren i det europeiske fotballforbundet (UEFA).

Det er her Afrikas stemmer kan bli avgjørende, selv om kontinentet ikke kommer til å stemme likt. For eksempel stiller Sør-Afrika med kandidaten Tokyo Sexwale selv om han er sjanseløs etter å ha tapt en intern afrikansk avstemning sist høst. Det er også den jordanske prinsen Ali Bin Al Hussein som forsøkte å utfordre Blatter allerede i fjor, men som sliter med støtten fra sitt eget asiatiske forbund.

UANSETT er betydelig fotballmakt flyttet østover fra Europa. Eller som slagordet til Shaik Salmans AFC stolt lyder: «The future is Asia».

Det kom et hint om det rett før jul midt mens de verste skandalene raserte FIFAs omdømme. Da investerte den kinesiske mobilgiganten Alibaba likevel i en stor sponsoravtale om rettighetene til det årlige klubb-VM fram til 2022.

Dette var den første sponsorsigneringen til FIFA etter sparkingen av Sepp Blatter.  Nå kan en ny signering avgjøre hvem som overtar idrettens mest prestisjefulle verv.

FLYTTER FOTBALLMAKT :  Med Sheikh Salman som ny FIFA-president forsterkes trenden med asiatisk makt i sporten. FOTO:AP Photo/Hasan Jamali.
FLYTTER FOTBALLMAKT : Med Sheikh Salman som ny FIFA-president forsterkes trenden med asiatisk makt i sporten. FOTO:AP Photo/Hasan Jamali. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media