PÅ VEI OPP:  President Sheikh Salman bin Ebrahim Al Khalifa har undertegnet en avtale med Afrika som gjør ham til favoritt foran presidentvalget i FIFA. Her gratuleres han med vervet som sjef for det asiatiske fotballforbundet (AFC). Taperen den jordanske prins Ali sitter noe betenkt nede til venstre. FOTO: Xinhua.
PÅ VEI OPP: President Sheikh Salman bin Ebrahim Al Khalifa har undertegnet en avtale med Afrika som gjør ham til favoritt foran presidentvalget i FIFA. Her gratuleres han med vervet som sjef for det asiatiske fotballforbundet (AFC). Taperen den jordanske prins Ali sitter noe betenkt nede til venstre. FOTO: Xinhua.Vis mer

Mot arabisk seier

Europa vante fotballmakt kan bli blokkert av ny avtale mellom Asia og Afrika.

EN ny samarbeidsavtale mellom fotballforbundene i Asia (AFC) og Afrika (CAF) kan avgjøre avstemningen om hvem som får etterfølge Sepp Blatter som ny global fotballsjef. Rett før helgen signerte Issa Hayatou, CAF-president og vikarierende sjef for den utestengte Blatter i det internasjonale fotballforbundet (FIFA), en pakt med den asiatiske Shaikh Salman Al-Khalifa om turneringer, treninger jentesatsing og felles utdannelse mellom de to kontinentene.

Med tanke på at den samme Shaikh Salman er en av de fem kandidatene til vervet som FIFA-president, er det en symbolsk signering. Afrika med 54 stemmer er tallmessig det sterkeste kontinentet når FIFAs 209 medlemsland skal velge ny president på den ekstraordinære FIFA-kongressen i Zürich om en drøy måned.

NETTOPP Afrika har lenge vært sett på som nøkkelen til makt i internasjonal fotball. Det var på dette kontinentet Sepp Blatter alt på 1970-tallet som fortrolig utsendt for daværende fotballpresident Joao Havelange, lærte det meste om den tidvis lyssky byttehandelen med utviklingsmidler og stemmer. Denne metoden brukte Blatter selv i 1998 da det etter lang og tro tjeneste for Havelange ble hans tur til å overta.

Seinere har andre av de kontinentale forbundene blitt viklet inn i tilsvarende farlige forbindelser, men Afrika er fortsatt en tung blokk.

tung er den afrikanske innflytelsen at det gjelder å passe på. Nylig var franske Jerome Champagne; også han en av de fem kandidatene,  på grunn av den store Fotballgallaen i Zürich forhindret fra å stille på et møte i Ghana mellom noen av de vestafrikanske landene. Han sendte da en beklagelse der han lovet Afrika en ekstra VM-plass når denne turneringen blir åpnet for 32 lag, samt en fordobling av den økonomiske støtten til fotballens 100 fattigste nasjoner:

- Dette vil klart hjelpe deres region, skrev Champagne.

Mer tvilsomt er det om Afrika vil hjelpe ham.

FOR tvekampen om FIFA-vervet ser ut til å stå mellom nevnte Shaikh Salman fra Bahrain og  Gianni Infantino, den nåværende generalsekretæren i det europeiske fotballforbundet (UEFA).

Det er her Afrikas stemmer kan bli avgjørende, selv om kontinentet ikke kommer til å stemme likt. For eksempel stiller Sør-Afrika med kandidaten Tokyo Sexwale selv om han er sjanseløs etter å ha tapt en intern afrikansk avstemning sist høst. Det er også den jordanske prinsen Ali Bin Al Hussein som forsøkte å utfordre Blatter allerede i fjor, men som sliter med støtten fra sitt eget asiatiske forbund.

UANSETT er betydelig fotballmakt flyttet østover fra Europa. Eller som slagordet til Shaik Salmans AFC stolt lyder: «The future is Asia».

Det kom et hint om det rett før jul midt mens de verste skandalene raserte FIFAs omdømme. Da investerte den kinesiske mobilgiganten Alibaba likevel i en stor sponsoravtale om rettighetene til det årlige klubb-VM fram til 2022.

Dette var den første sponsorsigneringen til FIFA etter sparkingen av Sepp Blatter.  Nå kan en ny signering avgjøre hvem som overtar idrettens mest prestisjefulle verv.

FLYTTER FOTBALLMAKT :  Med Sheikh Salman som ny FIFA-president forsterkes trenden med asiatisk makt i sporten. FOTO:AP Photo/Hasan Jamali.
FLYTTER FOTBALLMAKT : Med Sheikh Salman som ny FIFA-president forsterkes trenden med asiatisk makt i sporten. FOTO:AP Photo/Hasan Jamali. Vis mer