FIFA-PRESIDENT: Gianni Infantino. Foto: NTB Scanpix
FIFA-PRESIDENT: Gianni Infantino. Foto: NTB ScanpixVis mer

FIFAs forslag om flere lag i VM

Mot brennhet FIFA-diskusjon om VM-sluttspillet

Styret i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) møtes torsdag og fredag. En eventuell utvidelse av VM-sluttspillet er den mest brennhete saken som skal diskuteres.

Den nyvalgte presidenten Gianni Infantino har kommet med et forslag om å øke antallet lag i sluttspillet til 48. Tidligere har han tatt til orde for at i alle fall 40 lag bør få muligheten i selve sluttspillet. Begge forslagene kan være aktuelle, og de kommer i alle fall til å bli analysert og diskutert av medlemmene Infantino har med seg i styret.

Totalt er det 24 saker som står på agendaen for styremøtet denne uken, men det er punkt ni som omhandler framtidige VM-sluttspill som tiltrekker seg den største interessen.

«Oppdatering av søkerprosessen for fotball-VM i 2026», står det litt kryptisk i agendaen når det gjelder det niende punktet som skal opp til diskusjon. Men det er ikke tvil om at diskusjonen kommer til å dreie seg om en utvidelse av turneringen.

Rystet

Fotballverdenen er fortsatt lettere rystet etter at Infantino talte til en del studenter i Colombia og ga uttrykk for at VM-sluttspillet burde økes fra dagens 32 nasjoner til 48 i løpet av de kommende ti årene.

VM i 2018 går i Russland, mens mesterskapet i 2022 er lagt til Qatar. Ingen av disse mesterskapene kan det gjøres noe med. Dermed er første mulighet til å øke antallet lag i sluttspillet 2026. Det mesterskapet er ikke tildelt noen arrangør ennå.

Flere trenere har gitt uttrykk for at de er svært bekymret hvis en utvidelse skulle bli vedtatt. En av dem er den tyske treneren Joachim Löw. De største ligaene og klubbene i Europa vender også tommelen ned for forslaget.

Innenfor FIFA-systemet forsøker man å roe ned saken ved å hevde at Infantinos ideer bare vil bli diskutert, men det er frykt for at den nye presidenten ønsker å få en endelig avklaring så raskt som mulig, slik hans mentor Michel Platini ordnet seg, da det ble bestemt at EM-sluttspillet i 2020 skulle gå i 13 ulike land. Også innføringen av en europeisk kvalifiseringsserie for landslag er innført fra 2018. Begge vedtakene kom ut av det blå.

Mektig

FIFA-styret er mektig og har muligheten til å gjøre vedtak vedrørende VM-sluttspillet ganske umiddelbart, og ikke vente til neste år med å ta den endelige avgjørelsen som tidligere varselet.

– Flere land og regioner vil bli veldig lykkelige og glade med en større sluttspillturnering, har Infantino hevdet. Han gikk til valgt i FIFA på å øke VM-sluttspillet til 40 lag. Nå har han økt dette tallet ytterligere.

Etter Infantinos plan skal de 16 beste lagene gå direkte inn i VM-turneringen etter seeding. Deretter skal de 32 andre lagene spille utslagning, slik at de 16 vinnerne blant disse fortsetter i turneringen som da fortsetter med 32 lag etter det mønsteret som gjelder i dag.

Skulle dette forslaget går gjennom, vil antallet kamper økes til 80 i løpet av den måneden turneringen varer. Det er også en mulighet for at 24 lag kan bli seedet direkte inn i turneringen, mens 16 skal kjempe om ytterligere åtte plasser. Da snakker man om 72 kamper totalt, slik Infantinos opprinnelige forslag så ut.

FIFA-styret kommer til å diskutere saken og se på de ulike alternativene i slutten av uken.

(NTB)