Mot full borgerkrig i formel 1

FIA truer utbryterne med rettslige skritt.

MEKTIG UPOPULÆR: FIA-president Max Mosley blir beskyldt for å overkjøre formel 1-lagene i maktkampen som pågår i kulissene av sirkuset.Foto: SCANPIX/EPA/FRANK MAY
MEKTIG UPOPULÆR: FIA-president Max Mosley blir beskyldt for å overkjøre formel 1-lagene i maktkampen som pågår i kulissene av sirkuset.Foto: SCANPIX/EPA/FRANK MAYVis mer

|||Det internasjonale bilsportforbundet (FIA) går til sak mot Ferrari og de sju andre lagene som truer med å bryte ut av VM-serien i formel 1.

Verdensmesterskapet for formel 1-biler gikk for første gang i 1950, og nå opplever sporten sin største krise siden den gang.

Bakgrunnen for den bitre striden som har oppstått er at Ferrari, det nye Brawn-laget som leder lagkampen i VM, og seks andre lag ikke klarte å bli enige om det budsjettaket FIA krever for neste sesong.

Nå har de åtte lagene gått ut og sagt de vil starte sin egen VM-serie, noe FIA-ledelsen kaller et «grovt brudd på loven».

FIA-advokatene har nå undersøkt grunnlaget for Ferrari og de andre lagene til å lage sin egen VM-serie, og de mener det ikke er lovmessig grunnlag for det.

Derfor heter det i en presseuttalelse fra FIA-ledelsen at organisasjonen er innstilt på umiddelbart å ta rettslige skritt mot de åtte lagene som kaller paraplyorganisasjonen sin FOTA.

Usikker

Ved siden av Ferrari og Brawn er det McLaren, Renault, Toyota, BMW Sauber, Red Bull Racing og Toro Rosso som har brutt ut og vil starte for seg selv. Det er med andre ord snakk om de største og mektigste lagene.

Bernie Ecclestone som eier de kommersielle rettighetene til formel 1, sier han er usikker på om FIA-president Max Mosley er i stand til å løse den tvisten som har oppstått.

FIA mener formel-sporten ikke vil overleve dersom det ikke settes et tak på de budsjettene lagene må jobbe etter. Taket er satt til 40 millioner pund (vel 400 mill. kroner).

- Vi har forhandlet med både Max Mosley og Bernie Ecclestone. Vi er ikke kommet til enighet, og nå ser det ut som om vi kommer til å være med på noe annet neste år, sier Brawn-sjef Nick Fry. I øyeblikket virker saken temmelig låst.

Slutt

- Formel 1 er ferdig. Det vil bli små lag og biler med standardmotorer for alle. Det er ingenting for meg. Jeg vil følge med over i den nye verdensmesterskapsserien som vil komme, sier tidligere verdensmester Fernando Alonso.

De aller fleste av de beste kjørerne mener det samme. Derfor er det ikke underlig at Alonso spår F1-sportens undergang, slik de fleste kjenner denne motoridretten nå.

Jackie Steward, en legende i formel 1-sirkuset som lenge har vært rådgiver for Mosley, mener at FIA-presidenten har «gått for langt denne gangen».

- Flere av lagene er rett og slett blitt lei av måten Mosley prøvde å kjøre over dem på. Nå har de satt ned foten; det er slik det virker i samfunnet vårt, sier Jackie Steward.

(NTB)