Ski-VM i Oberstdorf

Mot full hoppkrise

FIS har ikke klart å finne erstatning for den avlyste hoppturneringen Raw Air. - Norge skaper trøbbel for oss, sier hoppernes renndirektør, Sandro Pertile. - Han er fortvilet, bekrefter sportssjef Clas Brede Bråthen.

FRUSTRERT: Sportssjef Clas Brede Bråthen. Foto: Bjørn Langsem
FRUSTRERT: Sportssjef Clas Brede Bråthen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

OBERSTDORF (Dagbladet): Det internasjonale skiforbundet FIS har ennå ikke klart å erstatte de avlyste rennene i Raw Air.

Det norske hoppturneringen - som skulle gått fra 12. til 21. mars - ble avlyst på grunn av innreisereglene for utlendinger. Idrettsutøvere er ikke gitt fritak i coronapandemien.

Etter VM risikerer hopperne at det går 2,5 uker uten verdenscuprenn. Det er i realiteten full krise.

- Med sine beslutninger risikerer Norge å ødelegge avslutningen på verdenscupen, sier sportssjef Clas Brede Bråthen.

JOBBER PÅ OVERTID: Renndirektør Sandro Pertile. Foto: Geir Olsen / NTB
JOBBER PÅ OVERTID: Renndirektør Sandro Pertile. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Deadline for å finne en løsning var i går. Renndirektør Sandro Pertile og hans folk jobber nå på overtid i VM-byen Oberstdorf i Tyskland.

- Vi prøver dessverre fortsatt å finne en løsning, sier Pertile til Dagbladet.

- Det er fortsatt ikke klart. Vi må se hva vi får til i løpet av dagen, vi skal ha et møte. Men det er veldig utfordrende å finne en løsning.

REAGERER: Norges sportssjef, Clas Brede Bråthen, reagerer kraftig på dømmingen i normalbakkerennet, der Maren Lundby tok sølv. Foto: NRK Vis mer

I utgangspunktet håper FIS å få til ekstra renn i Planica helga 20.-21. mars. Den påfølgende helga - fra 25. til 28. mars - står uansett tre renn i skiflyging på kalenderen.

- Vi har allerede hatt to erstatningsrenn denne sesongen. Det er ikke enkelt å finne en tredje erstatning, sier Pertile, og påpeker at utfordringen er finansieringen.

Regjeringens argument for ikke å tillate Raw Air var frykten for muterte virus. De kommer til å ta en ny beslutning i begynnelsen av mars, men dette er uansett for seint for Raw Air.

- Jeg pratet med Sandro Pertile i går, sier hoppernes sportssjef, Clas Brede Bråthen, til Dagbladet.

- Han er ganske fortvilet over situasjonen. Det ser veldig mørkt ut.

DOBBELHOPP: Richard Haukedal og Halvor Egner Granerud ville gjøre noe litt annerledes på trening. Video: Facebook/Hopplandslaget Vis mer

Da regjeringens avgjørelse ble kjent 11. februar, uttalte kulturminister Abid Raja:

- Jeg skulle gjerne sett at vi ikke var i denne situasjonen. Vi har en krevende situasjon med de muterte virusene. Det vil derfor ikke bli gitt noe unntak før 1. mars. Vi har forståelse for at dette vil innebære at arrangementene må flyttes til et annet sted eller avlyses. Dette er fryktelig leit for alle idrettsutøvere, for arrangørene og for det norske publikummet.

Clas Brede Bråthen fortviler på hoppsportens vegne:

- Det er et tema det er veldig vanskelig å snakke om. Det er steile fronter i Norge. Det finnes ikke noen logikk i dette. Bortsett fra at idretten ikke må tro at den skal få spesielbehandling.

Raw Air arrangeres i Oslo, Lillehammer, Trondheim og Vikersund. Fire renn - men også tellende kvalifiseringer - gjør hoppturneringen til et betydelig innslag i løpet av sesongen.

Både Pertile og Bråthen håper i det lengste at siste ord ikke er sagt. Men løsningen må nå komme på overtid.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer