Mot halvering i Norway Cup-krim

- Tidenes roligste turnering.

EKEBERGSLETTA (Dagbladet.no): Mens Norway Cup-politiet står og forteller hvor rolig årets Norway Cup har vært, kommer to unggutter bort og blander seg inn i et forhør i polititeltet. En av gutta blir raskt hanket inn, og navn og adresse blir notert.

Slike småepisoder til tross, årets Norway Cup er kanskje den roligste på de 35 åra den har vært arrangert.

- Det sier iallfall de politifolkene som har jobbet her lenge. I fjor fikk vi inn i overkant av 120 anmeldelser. Så langt i år har vi fått rundt 50, forteller Manglerud politistasjons sjef, Gro Smedsrud, til Dagbladet.no.

- De alvorligste sakene har dessuten uteblitt. Vi har ikke hatt noen ran og ikke noe alvorlig skadeverk, tillegger hun fornøyd.

Også arrangørene har merket seg positive utviklingen.

- At årets turnering så langt er den roligste noensinne, kan jeg langt på vei slutte meg til, sier Norway Cups generalsekretær, Frode Kyvåg, til Dagbladet.no.

Trøbbel i fjor

Riktignok er det fortsatt en dag igjen av turneringen. Men det skal mye til at anmeldelsene kommer opp i samme antall som i fjor, mener Smedsrud.

• I fjor: Dommer skjelt ut av linjemann

FØLGER MED: Politiet er representert på Ekebergsletta, og de forsøker å være så synlige som mulig. Her står polititeltets daglige leder Anette Rødsand Lund (t.v.) og Mangleruds stasjonssjef Gro Smedsrud foran finalearenaen bane 1. Foto: TRYM OUST SONSTAD
FØLGER MED: Politiet er representert på Ekebergsletta, og de forsøker å være så synlige som mulig. Her står polititeltets daglige leder Anette Rødsand Lund (t.v.) og Mangleruds stasjonssjef Gro Smedsrud foran finalearenaen bane 1. Foto: TRYM OUST SONSTAD Vis mer

• I fjor: Spilte med falskt navn - angrep motspiller med kjepp

• I fjor: Flere Norway Cup-dommere drapstruet

I fjor oppsto det nemlig flere dramatiske voldsepisoder - også i forbindelse med kampene. Særlig dommerne fikk unngjelde.

- Noe sånt har vi heldigvis ikke hatt i år, konstaterer Smedsrud. 

- Når vi ikke har hatt noen alvorlige dommer-episoder så langt i år, tror jeg det skyldes to ting: at dommerne har skjerpet inn på hva de aksepterer - samt den holdningsskapende kampanjen som er satt i gang for å sette fokus på foreldrevett (se faktaboks, journ.anm.), sier Kyvåg.

Mest tjuveri

Politiførstebetjent Anette Rødsand Lund er daglig leder i polititeltet på Ekebergsletta. Hun opplyser at de fleste av de rundt 50 anmeldelsene, går på såkalt hverdagskriminalitet.

- Mye handler om gjenstander som har blitt borte fra bager og den typen saker, forteller hun.

- Det viktigste for oss er å unngå situasjoner hvor folk blir skadd av andre, og det har det heldigvis ikke vært eksempler på i år, utdyper Smedsrud.

Politiet stiller ikke med mer mannskap enn vanlig, så de tror nedgangen i anmeldelser først og fremst skyldes holdningsskapende arbeid.

- Vi har informert bodeierne om hvordan de skal ta vare på eiendelene sine. I tillegg er vi nøye med å være synlige, slik at folk kvier seg for å finne på noe tull, sier Smedsrud.

Norway Cup-arrangørene er mer avventende i sine konklusjoner når det gjelder nedgangen i anmeldelsene.

- Inntil videre gleder vi oss bare over det. Så får vi evaluere og finne ut av hva det skyldes etter hvert, sier Kyvåg, som også kan glede seg over et sjeldent lavt antall fotballskader på banene.

FORNØYD: Norway Cup-general Frode Kyvåg kan glede seg over få fotballskader og lite krim under årets turnering.