Mot hårfin finale

Det er snart VM-finale og Brasils unggutter står i kø for å få seg Ronaldo-sveis.

Frisørene i Brasil har hendene fulle om dagen. Ronaldos «feilbarbering» er blitt stor mote. Alle med sin fotballinteresse i orden - og de er det mange av i Brasil - skal ha Ronaldo-looken. Det betyr gode tider for frisørstanden for sveisen er ikke den mest kompliserte, verken for frisør eller hodeeier. Lett å få til, og rimelig lettstelt også.

Verre da med en Beckham, som nok krever noe mer flid, både fra frisør og bærer.

Og mens håret faller i Rio, lader mannen med gullhåret (!) og hans kolleger opp til VM-finale i Japan.

Den tredje strake VM-finalen for Brasil.

De to forrige endte målløse. Slik skal det ikke bli denne gangen, mener Ronaldo og hans lagkamerater.

R'ene bak 13 av 16

Ronaldo, Rivaldo og Ronaldinho spiller lengst framme på Brasils VM-lag, og de har scoret 13 av lagets 16 mål så langt i turneringen, deriblant alle fem i cupspillet. Søndag står de overfor sin største utfordring så langt, Tysklands betongforsvar med Oliver Kahn lengst bak.

Ronaldo er bare 25 år gammel, men han har VM-gull og VM-sølv i skapet og forbereder seg for tredje gang til finale. Likevel er han revansjelysten som få.

17-årige Ronaldo var med til USA-VM i 1994 som læregutt, og spilte ikke et minutt i hele turneringen da Brasil tok sin fjerde VM-tittel. I finalen ble spissene Romario og Bebeto stoppet av Italia, og etter 120 målløse minutter falt avgjørelsen i straffesparkkonkurranse.

Fire år senere var Ronaldo selve stjernen da Brasil skulle forsvare tittelen. Han var valgt til årets spiller i verden to år på rad, og scoret fire ganger på veien mot finale, men reklameoppdrag og andre utenomsportslige ting veide tydelig tungt på hans skuldre. Noen timer før finalen fikk han et anfall, og han spilte som i ørska da Brasil ble utklasset av Frankrike og slått 0-3.

Det betyr at sambalaget har spilt tre og en halv time uten å score ett mål i de to siste VM-finalene.

Sparte i tre år

Tiden siden forrige VM har ikke vært morsom for Ronaldo, som pådro seg en alvorlig kneskade i november 1999, slo den opp etter sju minutter i sitt comeback i april 2000 og var ute av spill i 17 måneder til.

I fjor høst var han endelig frisk i kneet, men en serie muskelskader sørget for at han først i mars begynte å spille fotball regelmessig igjen. 27. mars spilte han sin første landskamp på 29 måneder, og spolerte en stor sjanse.

- Ingen fare. Jeg sparer målene til VM, sa Ronaldo, og slik ble det. Han scoret riktignok mot Malaysia på vei østover, men hans seks VM-mål er Ronaldos første landslagsscoringer i turneringskamper på tre år.

Så stor er målappetitten at han i gruppekampen mot Costa Rica løy på seg et costaricansk selvmål og ble kreditert målet av FIFA.

- Etter all lidelsen er jeg ekstremt glad for å kunne løpe, spille fotball og score mål igjen. Marerittet er over, og nå vil jeg vinne VM for laget, sier Ronaldo. Han er ikke helt som i glansdagene, men har scoret i fem av seks kamper. I semifinalen mot Tyrkia tuppet han med splitter nye sølvsko inn seiersmålet.

Svarer kritikerne

Rivaldo har vært minst like god som Ronaldo i VM. Barcelona-spilleren er tidligere blitt utskjelt og hånet i hjemlandet, der han beskyldes for å være mer opptatt av penger enn av landet sitt, og for å spare sitt beste til klubblaget.

I VM har Rivaldo svart kritikerne med løpsvilje som langt overgår Ronaldos, og med flere flotte og avgjørende scoringer. Rivaldo har sammen med lagkaptein Cafu tatt på seg sjefsrollen ute på banen.

Tredje R i Brasil-angrepet er Ronaldinho, 21-åringen som alltid smiler, selv da han urettferdig ble utvist i kvartfinalen. Han har scoret bare to VM-mål, en straffe og frisparket fra langt hold mot England, men han skaper utallige muligheter for de andre med sine høyhastighetsdriblinger og åpnende pasninger.

- Jeg har alltid ballen med meg, alltid og overalt. Hjemme i stua driblet jeg mamma og spilte vegg med pappa. I leiligheten min blir møblene forsvarere. Jeg prøver fintene mine på dem før jeg tar dem med på banen, sier han i et intervju med fotballbladet Onze.

Oliver Kahn har holdt nullen i seks timer siden Tysklands eneste baklengsmål i VM. Brasil har ikke scoret i en VM-finale siden 1970. Men om noen skal sprekke de statistikkene, så blir det nok en av R'ene.

(Dagbladet.no/NTB)

EN RONALDO, TAKK: Denne gutten er ikke alene, «alle» skal ha Ronaldo-look i Brasil foran søndagens finale.
ORIGINALEN: Slik ble Ronaldo seende ut etter å ha lekt seg litt med høvelen foran speilet. Fort gjort.