GÅR FOR GULL: Håvard Haukenes er spent før VM-løpet på 50 kilometer kappgang. Han har årsbeste i verden på distansen. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
GÅR FOR GULL: Håvard Haukenes er spent før VM-løpet på 50 kilometer kappgang. Han har årsbeste i verden på distansen. Foto: Heiko Junge / NTB ScanpixVis mer

VM i friidrett 2017

Møt Håvard, medaljekandidaten du muligens ikke har hørt om

Haukenes utsteder startstrek-garanti før VM-løpet søndag.

LONDON (Dagbladet): - Folk må jo bare være optimistiske da, det er jo hyggelig, det, sier Håvard Haukenes da Dagbladet møter ham i kjelleren på utøverhotellet Towar Grange Hotel i London.

Med årsbeste i verden på 50 kilometer kappgang og sjuendeplass fra OL i Rio i fjor, er optimismen berettiget også.

Håvard Haukenes er medaljehåpet du har hørt aller minst om i dette verdensmesterskapet i friidrett.

- Han har forbedret seg enormt siden i fjor, og så vet vi at OL-mesteren fra i fjor ikke er med. Det er fortsatt åtte til ti andre som er på det nivået, så her blir det dagsformen som avgjør, sier landslagstrener Stephan Plätzer til Dagbladet.

Dårlig råd

Håvard selv sitter på kanten av stolen i den ikke så voldsomt opplyste kjelleren vi sitter i.

Han har, stikk i strid med alle anbefalinger fra landslagslegen, strukket ut hånda og hilst skikkelig i forkant av intervjuet. Sagt på en annen måte: Det er ikke noen nykker med Håvard Haukenes. Han er ikke så godt vant.

- En kappgjenger har ikke råd til å leve av idretten sin, og når han ikke har råd til å kjøpe seg sko, så koster det energi, sier Plätzer for å gi et bilde av hvor seriøst Haukenes tar sporten sin.

Haukenes har ingen utstyrssponsor, bor hjemme, har ikke bil og har trappet ned på studiene for å satse maksimalt inn mot VM og OL i 2020.

- Jeg er litt overrasket. Han er en utøver som ble nummer sju i OL, og konkurrentene hans bruker null energi på dette. Det handler kanskje om at aksepten for kappgang i Norge ikke er der, sier Plätzer.

Om han lykkes søndag, kan prestasjonen sikre ham støtte til å få en skikkelig OL-satsing inn mot Tokyo-lekene om tre år.

Åpne hardt og øke

Håvards løpsplan i London er derimot ganske enkel. Han skal åpne hardt, og så skal han øke farta utover i løpet.

- Ja, ikke for hardt, da, smiler han.

Smaker du litt på oppgaven som ligger foran Haukenes er det en kraftanstrenglse som nesten er ufattelig å ta inn over seg.

Han skal gå en maraton på rundt tre timer, og så skal han fortsette i åtte kilometer til.

Alle som har forsøkt seg på å løpe en maraton kan forholde seg til hvor fort Haukenes går den distansen, og alle som har kommet i mål etter et maraton kan muligens forestille seg hvordan det skulle vært å fortsette kjøret i åtte kilometer til.

- Det er en lang distanse. En lang, lang, lang, lang distanse, sier han.

- Men jeg deler den alltid inn i tre deler for ikke å se på 50-kilometeren som en lang strekke. Kroppen er vant til å gå langt, men jeg deler den opp i første 17, andre 17 og siste 16. Første 17 sier jeg til meg selv at det her er lett og enkelt, neste 17 tenker jeg at det er lett og enkelt å øke farten, og siste seksten så er det «våkne». Da må du si til kroppen at du skal gå fortere.

Startstrekgaranti

Haukenes har spist seg opp hele denne uka for å være forberedt på kraftanstrengelsen som ligger foran ham. I løpet av konkurransen drikker han opp til sju liter væske og spiser uante mengder energi-gel.

- Hvis du går tom for krefter, så er det over.

- Du kommer til å se meg på startstreken. Jeg skal stå på den, og jeg skal gjøre alt jeg kan for å gå et bra løp. Dette er siste punktum for sesongen, så jeg har lyst til å vise hva jeg kan få til. Jeg har lyst til å gjøre det bra, men jeg har ikke lyst til å komme med noen spådom.

50 kilometer kappgang starter søndag klokka 08.45.