Møt mannen som holder Henning på veien

Slik leser Cato notene.

Han spiller ikke piano, men leser noter i verdensklasse. Kartleser Cato Menkerud (33) er halve hemmeligheten bak brødrene Solbergs rallysuksess.

- Nei, jeg spiller ikke piano. Faktisk er jeg fullstendig umusikalsk, sier Norges fremste kartleser til NTB, dagen før den offisielle starten av Rally Norge.

Karrieren startet han som 18-åring i 1992 med pappa Helge i førersetet. Fem år senere fikk han sjansen i bilen til Birger Gundersen, og duoen kjørte inn til NM-gull.

- Jeg var kanskje den første i Norge som hadde ambisjoner om å bli kartleser på toppnivå. Ofte er det slik at en kompis eller lignende «ofrer» seg for en som har lyst til å kjøre, men å være fører har aldri vært tema for meg, hevder Menkerud.• Sjekk tøff grafikk av alle fartsprøvene i Rally Norge


Ikke dum
- Har det aldri vært i tankene dine å kjøre selv?

- Nei, jeg er da ikke dum... Dessuten har jeg neppe det som skal til for å kjøre fort med bil. Kanskje kommer jeg meg gjennom de to første svingene, men jeg ville dratt av i tredje. Jeg vet hvilket tempo som kreves, men ikke hvordan jeg skal få det til.

Året etter geleidet 33-åringen Petter Solberg inn til NM-gull. Meningen var at Cato skulle bli med da lillebror Solberg fikk Ford-kontrakt, men den gang ei.

- Malcolm (Wilson, Ford-sjef) ringte meg kvelden før pressekonferansen og sa at jeg var med videre, men dagen etter var det noen som hadde bestemt noe annet. Det ble ingen hyggelig jul på meg det året, erindrer Menkerud.


Var feil
Petter Solbergs tid i Ford ble forholdsvis kort, og da den uslepne diamanten byttet til Subaru i 2001, fikk Menkerud jobb med notekontroll. Plassen til høyre for Petter var for lengst okkupert av waliseren Phil Mills.

- Jeg vet at det som skjedde med meg i Ford var feil. Petter ville kjørt fortere med meg til å begynne med. Det tok litt tid for ham å tilpasse seg ny kartleser og nytt språk.

I 2001 kom Henning Solberg og spurte om Menkerud ville være med på reisen. Kartleseren hadde gjort et innhopp for Henning i et rally i 1996, og storebror Solberg visste hvem han måtte jobbe med for å nå toppen.

LESER NOTER, SPILLER IKKE PIANO: Cato Menkerud holder seg til rally-notene. Foto: SCANPIX
LESER NOTER, SPILLER IKKE PIANO: Cato Menkerud holder seg til rally-notene. Foto: SCANPIX Vis mer

Først i 2004 begynte Menkerud å tjene penger som kartleser. I år er det avsatt en god, norsk årslønn til duoen. I tillegg eier Cato Menkerud en bensinstasjon 2 km sør for Lillehammer.

- Rik kan jeg bli på opplevelser i stedet.

(NTB)

VIKTIG MANN: Uten Cato Menkerud hadde Henning Solberg forsvunnet rett til skogs.