BOMMEN ENESTE HINDRING: Uzbekiske Oksana Tsjusovitina deltar i sitt sjuende OL, og har ikke tenkt å gi seg. 41-åringen leverer fortsatt på toppnivå i en idrett dominert av langt yngre utøvere. Foto: NTB Scanpix/Robert Deutsch-USA TODAY Sports
BOMMEN ENESTE HINDRING: Uzbekiske Oksana Tsjusovitina deltar i sitt sjuende OL, og har ikke tenkt å gi seg. 41-åringen leverer fortsatt på toppnivå i en idrett dominert av langt yngre utøvere. Foto: NTB Scanpix/Robert Deutsch-USA TODAY SportsVis mer

Møt Oksana, som ble hyllet i hallen etter sjuendeplass i turnfinalen: 
- Dette er et eksperiment

41-åringen er med i sitt sjuende OL. Nå går hun for et til.

(Dagbladet): Turnhallen i Rio fylles stort sett av unge kvinner og menn, ikke unaturlig for en idrett der kravet til fysisk form er på dette nivået.

Men da det 19-årige fenomenet Simone Biles tok gullet i kvinnenes hopp i går, var det en annen som fylte storskjermene før medaljeseremonien. Der ble det nemlig vist en video av Oksana Tsjusovitina, nummer sju i konkurransen, 41 år fra Uzbekistan.

- Et eksperiment

Hun skrev historie da hun som første kvinnelige turner deltok i sitt sjette OL i London for fire år siden, nå har hun sju.

- Dette er et eksperiment. Jeg vil se hvor lenge jeg kan være med og konkurrere, sier Tsjusovitina til Aftonbladet.

Og nå satser hun like gjerne mot Tokyo 2020 også.

ELSKER SPORTEN: Tsjusovitina deltok i sitt første OL i Barcelona 1992. Foto: NTB Scanpix/Lukas Schulze/dpa
ELSKER SPORTEN: Tsjusovitina deltok i sitt første OL i Barcelona 1992. Foto: NTB Scanpix/Lukas Schulze/dpa Vis mer

- Så klart. Dette var ikke et farvel. Jeg er takknemlig for støtten, og jeg vinket for å takke publikum. Det er de som holder meg motivert, sier Tsjusovitina etter finalen.

Der ble hun altså nummer sju av åtte, etter et par mislykkede landinger, men få trodde hun kunne nå så langt i det hele tatt i Rio. Tsjusovitina forteller at hun trener bare en gang om dagen, for å ha tid til familien og andre ting i livet sitt.

Omgitt av ungjenter

41-åringen hadde selskap av to 16-åringer og en 19-åring i det avgjørende øyeblikket, og resten av jentene var 21, 22, 23 og 27.

Bare én av de andre jentene som deltok i hopp var født da hun gjorde sin mesterskapsdebut som turner.

- Det hadde vært fantastisk om jeg kunne få tilleggspoeng for alder, men vi konkurrerer på like vilgår. Aldersforskjellen er ikke noe jeg tenker på eller bryr meg om. Jeg har en sønn å tenke på, ikke andre turnere, sier Oksana Tsjusovitina, som altså har en gutt, Alisher, som ble født i 1999 og er eldre enn flere av morens konkurrenter i finalen.

Nå skal hun til VM, og så blir det visstnok altså enda et OL om fire år.

- Jeg holder på fordi jeg elsker denne sporten, elsker å underholde publikum, jeg elsker å komme ut i hallen og vise meg fram for fansen, sier Tsjusovitina, ifølge Aftonbladet.