Mot Sverige ødela en dommeravgjørelse alt for Norge - i framtida er det mørkere skyer i horisonten

Roy Johansen fortjener så uendelig mye mer enn en dårlig dommer mot Sverige. Likevel er det ikke det korte bildet som bekymrer Norges hockeysjef.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Sverige-Norge 3-2 (0-0, 1-0, 2-2)

I EN RETTFERDIG verden hadde Norge fått 3-3 mot Sverige da vi spilte seks mot fem i sekundene før slutt, men en dårlig dommer ville det ikke sånn. Det kan fort være avgjørelsen som nekter Norge en femte kvartfinale under Roy Johansen. Men det skjebnesvangre øyeblikket i Moskva er bare en isolert og bitter hendelse i det korte bildet.

I det lange er skyene enda mørkere.

OG DET HANDLER ikke om at norske hockeygutter ikke kan eller vil være konkurransdyktige på dette nivået. Det vet vi jo at de kan. Og ser at de vil. Men det som til nå har vært en tilnærmet selvfølge for Roy Johansen og gitt treneren kontinuitet i oppbyggingen av et meget godt ishockeylag - det at spillerne bryr seg, prioriterer og setter landslaget høyt - blir ikke nødvendigvis de arbeidsforholdene Petter Thoresen møter når han overtar.

Fordi verden forandrer seg.  

NORGE VAR I store perioder gode mot Sverige. Vi spilte godt undertallsspill da en rekke utvisninger krevde det for å holde oss inne i matchen. I andre perioder evnet vi å kjøre kampen og plage svenskene i deres sone. Det forteller meg at de spillerne som er i Moskva, de beste vi har minus et par mann, spiller sin landslagshockey med gusto og stolthet. Og det er en vesentlig faktor i tider da klubbene rundt omkring - være seg i Sverige, KHL eller NHL - prøver å redusere VM til en slags talent-turnering gjennom å beskytte egne interesser.

Mange vil rett og slett ikke at spillerne de investerer mye i skal holde det gående et par uker til i enden av sesongen.

ROY JOHANSEN SER dette. Det er derfor den avtroppende landslagstreneren snakker om at arvtakeren Petter Thoresen kan få et problem han kanskje ikke har tenkt så mye på. I ishockey som de fleste andre bransjer er det selvfølgelig også penga som rår. Og jo mer spillerne får betalt og blir satset på enten de spiller i Sverige, Russland eller Nord-Amerika, jo bedre argumenter har klubbene når de ber dem velge bort VM.

En gang en stor og prestisjetung turnering.

Nå ikke fullt så mye.

MATS ZUCCARELLO SATT i den klemme inntil New York Rangers skjønte at Norges NHL-stjerne virkelig mente det da han fortalte dem hvor inderlig han ønsker å bidra på det norske landslaget. Heldigvis ble Zucca lyttet til og respektert. Men mange arbeidsgivere tar ikke den diskusjonen en gang, de bare forteller arbeidskraften sin hvorda de vil ha det.

Det er blant annet derfor årets svenske VM-utgave går for å være historisk svak.

NORGES ANDRE VIRKELIGE hockeystjerne, Patrick Thoresen (32), er blitt beskyldt for å velge bort VM i Moskva. Den offisielle versjonen, som det ikke finnes noen gode grunner til å tvile på, er at kroppen hans er nedkjørt etter en lang sesong i Sverige. Spekulasjonen som sår tvil om Djurgården-spillerens vilje til å bidra for Norge handler om at han ikke gidder å spille for Roy Johansen, men hadde gjort det om faren hans allerede var landslagssjef. Men det er ikke først og fremst uetterrettelige fansider og de sosiale medienes tendens til å forurense sannheten som er problemet pappa Petter Thoresen vil møte når han snart overtar Norge - det er slitasje etter lange sesonger og klubbenes ønske om å beskytte egne interesser.

Faktorer ingen landslagssjef har kontroll på.

NORGE KAN FORTSATT nå en femte kvartfinale under Roy Johansen. Det er ikke kjørt riktig ennå. Og så lenge det er håp vil spillerne fighte for den muligheten. Ikke minst fordi Roy Johansen fortjener enda et VM-sluttspill i sin siste turnering. For var fotballandslaget synonymt med Drillo på 90-tallet, vi i Dagbladet ga det til og med navnet hans, Drillos, er det norske ishockeylandslaget Roy Johansens verk.

Men jeg ser at Roys ikke stemmer.

Synd, for det hadde vært fortjent.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer