NYVINNING: Ashton Eaton med kjølemaska under tikampen i Beijing. Foto: EPA/FRANCK ROBICHON/NTB SCANPIX
NYVINNING: Ashton Eaton med kjølemaska under tikampen i Beijing. Foto: EPA/FRANCK ROBICHON/NTB SCANPIXVis mer

Mot verdensrekord med den nye maska. Kan være framtida i friidrett

- Får meg til å prestere bedre.

(Dagbladet): Verdens suverent beste tikjemper heter Ashton Eaton og kommer fra USA. 27-åringen er allerede i besittelse av verdensrekorden, og etter første konkurransedag i VM i Beijing leder han suverent.

Likevel var det enkelte bilder at den komplette atleten som fikk folk til å stusse da han mellom forsøkene i blant annet høydehopp og stavsprang trakk på seg det som så ut som en hvit superhelt-hette.

Restitusjon Han forklarer selv overfor Daily Mail hvilke tanker som lå til grunn for nyvinningen.

- Etter å ha drodlet litt rundt restitusjon spurte jeg meg selv om hvorfor det føles så godt å holde en flaske med kaldt vann mot hodet etter et løp. Jeg vet ikke svaret, men faktum er at det føles bedre og det får meg til å prestere bedre, sier han.

Og Eatons sponsor Nike tok tankeeksperimentet på blodig alvor. Etter noen runder ved tegnebrettet og symaskinen kom de fra til en spesiallaget maske med en rekke små lommer på som alle inneholder iskaldt vann.

Kjølemaske Sandy Bodecker, visepresident i Nikes avdeling for spesialprosjekter, forklarer det på følgende måte.

- For å si det enkelt så fordeler masken en kald masse, tatt ut av en fryseboks, over ansiktet, hodet og nakken. Slik blir hodet gradvis nedkjølt.

Hun legger også til hvordan det å jobbe tett med utøverne gir Nike et konkurransefortrinn når det kommer til å utvikle nye produkter.

- Det å ha et slikt samarbeid med verdens beste utøver gjør at vi kan løse problemer og utvikle det som er framtiden raskere, sier Bodecker.

Rekord? Det blir neppe rettferdig å gi masken all ære for Eatons første konkurransedag i Beijing, men den har i alle fall ikke ødelagt for amerikaneren.

Han leder konkurransen med 4703 poeng, 173 poeng for nærmeste konkurrent som er kanadiske Damian Warner. Eaton noterte seg blant annet for 45 blank på 400 meter - noe som er verdensrekord for tikjempere. Det skriver svenske Aftonbladet.

Det blir også spådd at han kan være i nærheten av sin egen verdensrekord i tikamp. Den lyder på 9039 poeng.

Maske eller ei, det er ingen tvil om at Eaton er godt trent. For omlag ett år siden ble han av magasinet Men's Health kåret til verdens nest best trente idrettsutøver etter Real Madrid-spiller Cristiano Ronaldo.

MASKE: Konsepttegning av kjølemaska til Eaton. Foto: Nike
MASKE: Konsepttegning av kjølemaska til Eaton. Foto: Nike Vis mer