Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Halvard Hanevold døde tirsdag

Motbeviste alle - slik var Hanevolds fantastiske karriere

Halvard Hanevold trosset at han ble sett på som talentløs da han var 15 år, og ble en av tidenes norske skiskyttere.

DØD: Tidligere skiskytter Halvard Hanevold er død. Han døde i sitt hjem på Borgen i Asker tirsdag morgen. Klipp: Madeleine Liereng. Foto: Pedersen, Lillegård, Langsem og Folvik / Dagbladet og NTB Scanpix Vis mer

Tirsdag kveld kom nyheten som rystet hele Norge. Halvard Hanevold er død. Han etterlater seg en arv som en av tidenes norske skiskyttere. I tillegg til å være en av de største i sin gren, var han også utdannet sivilingeniør hos NTNU.

Hanevold vant tre OL-gull, to OL-sølv og en bronse. I tillegg vant han fem VM-gull før han la opp i 2010.

Da hadde han drevet med skiskyting siden han var 14 år. Fra vinteren 1992 fram til han la opp, representerte han landslaget, og fikk dermed med seg alle OL-mesterskapene fra Lillehammer i 1994 til Vancouver i Canada i 2010.

– Jeg ble betraktet som helt talentløs da jeg var 14-15 år. Men jeg skjønte at jeg var villig til å gjøre nesten hva som helst for å lykkes, sa Halvard Hanevold i et intervju med Dagbladet høsten 2010, bare måneder etter at han la opp.

Til slutt endte han opp med 22 internasjonale medaljer, et antall kun slått av Ole Einar Bjørndalen.

Det ene individuelle OL-gullet på 20-kilometeren er nok det de fleste nordmenn husker best når man hører navnet Halvard Hanevold. Det kom under lekene i Nagano i 1998.

– Endret livet mitt

Allerede da hadde han den karakteristiske, litt krokbøyde stilen ute i skiskytterløypa. Men det gjorde ingenting. Farten var fin. Fem rett ned. Fem rett ned. Fem rett ned. Tre treff. En bom. Ett treff. I bunnen av bakken var han bare 15 sekunder bak italienske Pieralberto Carrera, som ledet etter siste skyting. Hanevold var fornøyd med sølv, men var samtidig klar over at dette var hans store sjanse.

- Året i forveien var jeg der. Da forsto jeg at motbakken ville bli avgjørende. Derfor trente jeg stort sett bare bakkeintervaller den sesongen, sa Hanevold til Dagbladet i 2014. Valget hadde historisk betydning. Oppover bakken spiste han inn forspranget, meter for meter, sekund for sekund. I mål var han 5,4 sekunder foran.

Året er 1998. Halvard Hanevold tar sitt første OL-gull.

Det var uten tvil karrierens største høydepunkt. De to andre OL-gullene kom sammen med lagkameratene.

Det første kom under OL i Salt Lake City i 2002, hvor han delte gullet sammen med Frode Andresen, Egil Gjelland og Ole Einar Bjørndalen.

For ni år siden fikk han sitt andre stafettgull i Vancouver. Da gikk han sammen med Tarjei Bø, Emil Hegle Svendsen og Ole Einar Bjørndalen.

På pallen i det siste rennet

Det ble også ni verdenscupseire på Hanevold. Den første kom i Anterselva i 1998, da han vant normaldistansen. Bare tre uker senere fulgte han opp med enda en verdenscupseier. Etter det kom de i en jevn strøm fram til den siste kom i Oberhof i 2006. Da var han 36 år og parkerte Raphael Poirée, etter å ha gått ut med en ledelse på over 20 sekunder ut fra siste skyting.

Halvard Hanevold ga seg i 2010. Karrieren ble avsluttet med en pallplass i det siste rennet i Khanty-Mansijsk.

Siden den gang jobbet Hanevold som skiskytterekspert for NRK.

Han døde tirsdag 3. september og etterlater seg kone og to barn.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling