Møte mellom giganter

Brasil landslagssjef Luiz Felipe Scolari skriker rett som det er ut i fistel. Og liker Bee Gees. Englands lavmælte landslagssjef Sven-Göran Eriksson lytter gjerne til Beethoven.

- Det er nå VM i fotball begynner på alvor.

Ordene foran kvartfinalekampen mellom England og Brasil i morgen tidlig tilhører Luiz Felipe Scolari, 53-åringen som er født 11. september, og som av Rio-avisa Jornal dos Sports ble utnevnt til «samfunnets fiende nummer én» da han i vår vraket fotballhelgenen Romario fra VM-troppen.

SOM LANDSLAGSSJEF nummer fire siden VM-kvaliken begynte, tok han over et splittet brasiliansk lag i dyp krise 11. juni i fjor. Scolari tok jerngrep, tapte tre av de seks gjenværende kvalikkampene og økte antallet brasilianske spillere brukt i kvaliken til totalt 59 på 18 kamper, men loste Brasil så vidt gjennom til VM-sluttspill nummer 17 siden starten i Uruguay i 1930. Bare Brasil har vært med hver gang.

Sven-Göran Eriksson (54) fikk jobben som landslagssjef for et England i like dyp krise 31. oktober 2000. Han skulle egentlig ikke tiltre før han var ferdig med sesongen i Lazio sommeren etter, men begynte allerede 12. januar i fjor - tre dager etter at han måtte gå av i Lazio. Et lykkelig valg for England, som sto med hjemmetap for Tyskland og uavgjort borte mot Finland etter to kvalikkamper. Under Eriksson ble det fem seirer og en uavgjort, gruppeseier og VM-billett. I England begynte de straks å sko seg på bøker om Erikssons lederstil.

Med unntak av fødselsåret 1948 og et vanskelig utgangspunkt for suksessen i sine nye jobber, har Eriksson og Scolari tilsynelatende flere ulikheter enn likheter.

Scolari er både trivelig og snill utenfor banen, men har et fryktet temperament på jobb. «Felipco» har i løpet av trenerkarrieren to ganger havnet i håndgemeng med journalister som ifølge ham sjøl har stilt feil spørsmål. Brutalt ærlig har han dessuten som klubbtrener åpent gått ut og kritisert spillerne sine for ikke å lage frispark ofte nok. Flere ganger har han blitt anklaget for å sabotere spillet. Som Palmeiras-trener skal han en gang ha beordret ballguttene til å kaste baller inn på banen for å forstyrre motstanderen, som jaktet utlikning i kampens siste minutter. En annen gang gikk han amok mot dommeren som hadde gitt ham rødt kort for oppførselen på benken. På direktesendt TV inviterte han dommeren til å gjøre opp på parkeringsplassen etterpå: - Jeg venter på deg utenfor, kamerat! ropte han inn i mikrofonene. Også fotballfaglig er Scolari omstridt i Brasil. Han har vært kjent for en pragmatisk og taktisk defensivt orientert spillestil preget av hardt arbeid med lite rom for fotballkunst. Skepsisen var stor da han ble tilsatt. Man fryktet at sambafotballen gikk i graven der og da. - Jeg spiller heller stygt og vinner enn vakkert og taper, har han uttalt.

Lederstilen til Sven-Göran Eriksson har ikke samme offentlige uttrykk som Scolaris.

SVENSKEN FRA TORSBY - alltid korrekt i skreddersydd dress og med hendene på ryggen - snakker så ofte han har tid om sine lederprinsipper. Oppsummert handler «The Swenglish Way» om bærebjelkene ro, respekt, demokrati og tillit. Ikke akkurat revolusjonerende. Men effektivt i et prestasjonsmiljø dominert av unge, mannlige mangemillionærer. - Jeg tror at jeg er god til å ta hånd om mennesker, prate med mennesker og komme overens med mennesker. Det er jeg god på, har Svennis uttalt.

  • Om ro:
Da England hadde tatt igjen 1- 0 og ledet 2- 1 borte mot Tyskland i pausen, kom spillerne høye på adrenalin i garderoben. Sven-Göran Eriksson sa ingenting - i 15 minutter. Roen spredde seg. Spillerne gikk ut, vant andre omgang 3- 0 og kampen 5- 1.

  • Om respekt:
- Respekt er svært viktig, ikke bare mellom meg og spillerne, men respekt for motstanderne, dommerne, massørene, legen og materialforvalteren. Det er lett å miste fotfestet i et miljø der spillerne tjener millioner, mens materialforvalteren tjener veldig lite. Respekt snakker jeg ofte om, sier han.

  • Om demokrati:
Eriksson sørger alltid for at samtlige i miljøene han leder, føler tilhørighet til resultatene. Han gratulerer alltid alle i staben med seirer, og framhever så ofte han får anledning innsatsen til gruppa som helhet. Han er enkelt og greit god til å delegere ansvar.

  • Om tillit:
Eriksson gir alle spillerne lik behandling uansett. Men samtidig har han sammen med den norske idrettspsykologen Willi Railo fokusert sterkt på såkalte «kulturarkitekter». Han bygger lagene sine rundt spillere som kan skape vinnerkultur i gruppa. Like viktig er det å luke bort såkalte «kulturforstyrrere». - Har du en drittsekk i gruppa, kan vedkommende ødelegge alt på ei uke, sier han.

Det var kanskje slik Luiz Felipe Scolari tenkte da han nektet å etterkomme alle krav om å ta med Romario i VM-troppen. Han visste meget godt at Romarios playboyfakter kunne skape uro i troppen. I fjor spilte for eksempel Rivaldo og Romario sammen for Brasil tre ganger. Rivaldo ga ikke Romario ballen en eneste gang. - Jeg vil at laget mitt skal være som en familie, sa han ved uttaket.

DET ER KANSKJE derfor han er elsket av spillerne sine. Scolari står alltid ved deres side, og forsvarer dem kompromissløst. Som familiens overhode har han vært både snill og ettergivende i starten av VM. Han har overrasket hele Brasil i gruppespillet ved å tillate spillerne sine å briljere med jubelfotball bare brasilianerne kan. Tostco, som spilte sammen med Pelé på laget som ble verdensmestere i 1970, og nå er en av Brasils mest respekterte fotballspaltister, skriver dette i Jornal do Brasil: «Det er ingen mellomting for Felipco. Enten er lagene hans svært defensive, eller så er de svært offensive. Jeg er litt bekymret fordi treneren som er kjent for sin disiplin og pragmatisme, nå har handlet mer på basis av følelser og intuisjon enn fornuft og planlegging. Vi får vente og se.»

Hittil i VM har for øvrig Scolari lagt bånd på de koleriske følelsesutbruddene. Som Eriksson er han for første gang på verdensscenen som landslagstrener. Kameraene er flere og arrangørene strengere enn i den kaospregede klubbfotballen i Brasil. Men som Scolari sjøl sier:

- Det er nå det begynner.

ENGLANDS TRENER - I morgen skal Sven-Göran Eriksson opp til sitt livs eksamen.
BRASILS TRENER - Luiz Felipe Scolari jubler etter 2- 0-seieren over Belgia. I morgen tidlig møter de England til kvartfinale.