- Møter ikke de beste i verden i denne kvaliken

Nederland-sjefen etter seks strake seire.

- VIKTIG: Nederlands landslagssjef Bert van Marwijk vil ha maks ut av Robin van Persie, Dirk Marcellis, Rafael van der Vaart, Mark van Bommel og Edson Braafheid mot Norge i morgen, selv om laget allerede har vunnet gruppa. Foto: Marcel Antonisse, EPA/Scanpix
- VIKTIG: Nederlands landslagssjef Bert van Marwijk vil ha maks ut av Robin van Persie, Dirk Marcellis, Rafael van der Vaart, Mark van Bommel og Edson Braafheid mot Norge i morgen, selv om laget allerede har vunnet gruppa. Foto: Marcel Antonisse, EPA/ScanpixVis mer

||| ROTTERDAM (Dagbladet.no): Nederland-trener Bert van Marwijk innrømmer at han har en utfordring med å få spillerne til å gi det absolutt ytterste mot Norge i morgen.

Mens Egil Drillo Olsen til det kjedsommelige (sikkert også for ham selv) har gjentatt at det er en klar fordel for Norge at Nederland allerede er klare for VM, har nederlenderne selv gjort et stort poeng ut av at billetten til Sør-Afrika skal feires med hjemmefansen på De Kuip i morgen.

- Ferien starter ikke før etter onsdagen. Det blir en stor kamp med enorm stemning, og fansen fortjener en bra forestilling, sa Dirk Kuyt da Dagbladet overvar superstjernenes trening nær kampbyen.

Bert van Marwijk håper spillerne følger opp disse lovnadene, men ser at det ikke trenger å være enkelt.

- Jeg vet at vi har kvalifisert oss allerede. Spillerne kan nesten ta ferie, men jeg ser det som veldig viktig at vi ikke slakker av.  Jeg vil heller se dem prestere en gang til før sommeren. Jeg tar kampen mot Norge på alvor, og håper det vises på banen, sier van Marwijk.

Kritisk til nivået i gruppa
De nederlandske spillerne i går uttrykte overraskelse over at Norge og Skottland ikke har ytt dem større motstand.

Tross seks strake seirer i kvalifiseringen har Nederlands landslagssjef også fått kritikk. Legenden Johann Cruijff påpekte i en kommentar at motstanderne har vært svake, og tillot seg å tvile på om Nederland lykkes mot de beste. Bert van Marwijk innrømmer også at Nederland ikke har møtt den beste motstanden i Norges kvalikgruppe.

- Jeg vet at vi ikke møter de beste i verden i denne kvalifiseringen, men det er heller ikke automatisk at man slår slike lag, sier han.

- Vi har vunnet alt, og vi sikter mot å ta oss av de beste i sluttspillet. Derfor tar vi også kampen mot Norge på alvor. Derfor vil jeg at vi skal tilnærme oss denne kampen veldig seriøst. Det er ikke så lett, men det er viktig, sier van Marwijk.

Nettopp av den grunn ser heller ikke Nederland-sjefen ser kampen mot Norge som en anledning for eksperimentering, og varsler få utskiftninger i laget.

- Det er ett år til VM. Jeg synes ikke det er vits i å eksperimentere mye nå, og det er heller ikke så mye jeg ønsker å forandre, sier van Marwijk.

Oransje og fest ikke alltid gøy
Til støtte for Egil Olsens ønske om halvskjerpa nederlendere, kan det være grunn til å minne om at gruppevinneren ikke alltid har hatt like gode opplevelser i de såkalte feiringskampene sine.

Avisa Rotterdam Dagblad gjør nettopp det i dagens utgave, der de har funnet fram tidligere eksempler på hvordan de oransjes festforestillinger har endt mer i pipekonsert enn jubel.

• I 2005 kom gruppemotstander Makedonia på besøk fire dager etter at Nederland hadde sikret Tyskland-VM med seier i Tsjekkia. 50 000 fans hadde møtt fram på Amsterdam Arena, men et gjerrig bortelag ødela festen da nitti målløse minutter ebbet ut i spredt misnøye på tribunen.

• Bedre ble det ikke et halvt år senere, da Australia gjestet treskolandet i privatkampen som skulle sende Nederland i triumf til Tyskland. Australierne irriterte hjemmelaget med knallhardt duellspill, og etter 1-1 satt nederlenderne igjen med såre bein og såret stolthet i garderoben.

• Like ille syntes Rotterdam Dagblad at den nederlandske festen endte i 2004, da Irland var motstander. Samme uke hadde Nederland tapt for Belgia i Eindhoven, og da Robbie Keane sørget for 0-1 fikk de oransje pipekonserter av sine egne igjen.

• Også før siste mesterskap i Sveits/Østerrike mislyktes Nederland i en liknende affære. Fire dager etter sikret EM-billett i Luxemburg gikk daværende sjef Marco van Bastens gutter på et pinlig tap borte mot Hviterussland - samme uke som van Basten bestemte seg for å ikke forlenge kontrakten som landslagssjef.

Så gjenstår det å se om Norge kan dra nytte av liknende stemning i morgen. Nederlandsk presse, her ved Nusport.nl, spår hvertfall dette ikke akkurat feriepregede laget i morgen: Stekelenburg, Heitinga, Ooijer, Mathijsen, van Bronckhorst, Schaars, van Bommel, van Persie, van der Vaart, Robben, Kuyt.

STJERNE: Nederlandsk media regner med Mark van Bommel fra start.Foto: Jerry Lampen, Reuters/Scanpix
STJERNE: Nederlandsk media regner med Mark van Bommel fra start.Foto: Jerry Lampen, Reuters/Scanpix Vis mer
STJERNE: Liverpools hardtarbeidende Dirk Kuyt gleder seg til å slå kompisen John Arne Riise. Foto: Jerry Lampen, Reuters/Scanpix
STJERNE: Liverpools hardtarbeidende Dirk Kuyt gleder seg til å slå kompisen John Arne Riise. Foto: Jerry Lampen, Reuters/Scanpix Vis mer