Konflikten i Bedriftsidretten eskalerer:

Møter rettssak med politianmeldelse

Bedriftsidrettsforbundet har politianmeldt den daglige lederen de allerede har sparket. I desember skal oppsigelsen opp i arbeidsretten.

POLITIANMELDER: President Grethe Fossli og Norges Bedriftsidrettsforbund må møte den avskjedigede daglige lederen i arbeidsretten i desember. Nå har de svart med å politianmelde ham. Foto: Erlend Aas / NTB
POLITIANMELDER: President Grethe Fossli og Norges Bedriftsidrettsforbund må møte den avskjedigede daglige lederen i arbeidsretten i desember. Nå har de svart med å politianmelde ham. Foto: Erlend Aas / NTB Vis mer
Publisert

Konflikten som herjer bedriftsidretten eskalerer etter at Dagbladet først begynte å skrive om den i slutten av september.

Bedriftsidrettsforbundet (NBIF) sparket da Oslo Bedriftsidrettskrets’ (OBIK) daglige leder, Stein Aker, før de senere avsatte styret i kretsen og satte Norges største krets under administrasjon.

Ifølge forbundet selv, kunne de av personvernhensyn ikke fortelle hvorfor de gikk til så drastiske skritt overfor daglig leder og styret i OBIK.

Eskalerer

I forrige uke fortalte den nå avsatte styrelederen i OBIK, Tom Erik Sundsbø, om hvordan han og styret han ledet først ble truet med påtale internt i idretten, før de i neste omgang ble avsatt.

- Jeg har vært tillitsvalgt i idretten i 35 år, i sju av dem har jeg til og med vært president i Bedriftsidrettsforbundet. Jeg vil ikke ha på meg at jeg eller styret blir kastet på grunn av illojalitet. Jeg har aldri vært borti en sånn måte å behandle folk på som det Bedriftsidrettsforbundet gjør nå, sa Sundsbø til Dagbladet.

Nå har konflikten eskalert ytterligere.

Dagbladet får nå bekreftet av Akers advokat, Sven Ivar Sanstøl i advokatfirmaet Eckhoff, Fossmark & Co, at hans klient møter Bedriftsidrettsforbundet i en arbeidsrettssak i desember.

Aker krever å bli gjeninnsatt i jobben han er sparket fra.

Politianmeldt daglig leder

NBIF har på sin side politianmeldt Aker, men vil ikke si hva slags forhold det er de har politianmeldt, eller hvorfor de har ventet med å politianmelde sin tidligere daglige leder helt til nå.

- Norges Bedriftsidrettsforbund kan ikke kommentere denne saken ytterligere, men kan på generelt grunnlag stadfeste at Norges Bedriftsidrettsforbund vil vurdere å politianmelde kritikkverdige forhold, dersom det foreligger et slikt grunnlag, skriver fagsjef for kommunikasjon i NBIF, Emily Robertson, i en epost til Dagbladet.

I kulissene lurer også en juridisk nøtt når det gjelder det avsatte styret. Slik Sundsbø fortalte Dagbladet i forrige uke, mener det avsatte styret at de som arbeidsledere må få innsyn i hvilke grunner den formelle arbeidsgiveren NBIF har for å avsette deres daglige leder.

Trakk tingforslag

NBIF ønsket å løfte problemstillingen inn for det ekstraordinære Idrettstinget som ble avholdt i helgen, og begrunnet det ifølge sakspapirene slik:

«Vi er kjent med at mange tvistesaker kommer opp på bakgrunn av ulik rolleforståelse og tolkning knyttet til arbeidsgiver og arbeidslederbegrepet, samt utøvelsen av disse. Vi ønsker at dette på generell bakgrunn utredes og at NIF får støtte i dette arbeidet fra Abelia/NHO. Norsk idrett må ha klar rollefordeling mellom ulike organisasjonsledd for å sikre optimal ressursutnyttelse og oppfølging av planer.»

Saken ble imidlertid trukket av NBIF før den rakk å bli behandlet på Idrettstinget.

«Eventuelle endringer i lovnormen er ikke en sak for Idrettstinget, men for Idrettsstyret», skrev derimot Idrettsstyret i sin kommentar til det innsendte forslaget.

- Vi kan bekrefte at Bedriftsidrettsforbundet trakk sitt forslag på det ekstraordinære idrettstinget. Vi har erkjent at idretten er mer ulikt organisert enn det vi først trodde, og har innsett at en felles veileder ville være umulig å utarbeide, skriver Robertson i NBIF.

Parallelt med dette, har også Oslo Idrettskrets bedt Idrettsstyret avklare kaoset i OBIK. Hele idrettskretsen, som har kontorfellesskap med OBIK i Idrettens Hus på Ekeberg har, etter det Dagbladet erfarer, blitt negativt påvirket av hvordan NBIF har opptrådt.

Blant annet skal dette ha gitt seg utslag i at den planlagte markeringen av OBIKs 90-årsjubileum den 15. oktober, ble avlyst.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer