Møter Tyrkia på nøytral grunn

EM-kvalikmotstanderen straffet for bråk.

(Dagbladet.no): Norge ser ut til å slippe å møte Tyrkia til EM-kvalifiseringskamp på Atatürk stadion i Istanbul.

Dette er klart etter at Tyrkia i dag ble dømt til å flytte de neste seks hjemmekampene sine til nøytral grunn.

Årsaken er tribunebråket under VM-playoffkampen mot Sveits 16. november i fjor.

Slipper bortefans

Det internasjonale fotballforbundets (FIFA) disiplinærkomité har også bestemt at tyrkernes neste «hjemmekamper» må gå uten tilhengere på tribunene, melder nyhetsbyrået Associated Press.

Informasjonssjefen i Norges Fotballforbund, Roger Solheim, synes i utgangspunktet det hele er en trist sak. Men når det er sagt:

- At vi slipper å møte Tyrkia på hjemmebane, er selvsagt en fordel for oss vis a vis dem. Det kan bety ekstra mye ettersom de er en av favorittene til å kapre andreplassen, sier Solheim til Dagbladet.no.

- Samtidig vil de andre lagene i gruppa sannsynligvis få den samme fordelen, legger han til.

Spillere må stå over

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

I tillegg til kampflyttingene, må både Emre Belozoglu (Newcastle) og Alpay Özalan (tidligere Aston Villa, nå Köln) stå over de neste seks landskampene for Tyrkia. Serkan Balci (Fenerbahce Istanbul) slipper med to kampers suspensjon.

Verst går det likevel utover den tidligere tyrkiske assistenttreneren Mehmet Ozdilek, som må holde seg unna alle fotballrelaterte aktiviteter de neste 12 månedene.

Men det stopper ikke der, for flere av aktørene i både det tyrkiske og sveitsiske laget har fått individuelle bøter av FIFA (se faktaboks).

Årsak: fotballbråk

Årsaken til straffene er altså bråket som oppsto under Tyrkias VM-kvalifiseringskamp mot Sveits 16. november i fjor.

Tyrkia vant kampen 4-2, men Sveits avanserte til VM-sluttspillet takket være bortemålsregelen. Etter kampen brøt det ut regelrette slåsskamper på banen og i spillertunnelen.

I tillegg til de øvrige straffene, må Det tyrkiske fotballforbundet ut med 200 000 sveitserfranc (litt over 1 million kroner) i bot.

De første reaksjonene i Tyrkia er sterke, og mye tyder på at de vil anke iallfall noen av dommene til den internasjonale voldgiftsretten for idrettssaker (CAS).

Hvis disse ankene går igjennom, kan det føre til reduserte straffer og/eller at starttidspunktet for straffene blir forskjøvet.

BRÅK: Her er årsaken til straffene: Bråk mellom Sveits og Tyrkia under VM-kvalifiseringskampen den 16. november i fjor.
STRAFFET: Emre Belozoglu på vei inn for å få dommen i dag. Den var ikke oppløftende. Newcastle-spilleren må stå over de seks neste landskampene.