MØTES IGJEN: I kveld møtes Magnus Carlsen og Vishy Anand i lynsjakk. Her fra VM-kampen i Chennai sist høst. Foto: Bjørn Langsem
MØTES IGJEN: I kveld møtes Magnus Carlsen og Vishy Anand i lynsjakk. Her fra VM-kampen i Chennai sist høst. Foto: Bjørn LangsemVis mer

- Møtet mellom Anand og Carlsen er uinteressant

Anand er lavest ranket i turneringen som starter i dag.

(Dagbladet): I kveld møtes Magnus Carlsen og Viswanathan Anand for første gang siden VM-kampen sist høst, der Carlsen knuste inderen og overtok verdensmestertittelen.

Anledningen er turneringen Zürich Chess Challenge, der seks av verdens ni høyest rangerte sjakkspillere møtes. Anand er faktisk den lavest rangerte spilleren i turneringen med en niendeplass på verdenstoppen, mens Carlsen troner øverst.

Med bare seks spillere, blir det en kort turnering med bare fem tellende partier. Men turneringen innledes med en lynsjakkturnering i kveld, der de seks verdenstoppene spiller om startnummer i turneringen. Det kan ha betydning, siden halvparten av spillerne vil få spille med hvite brikker i tre av de fem tellende partiene.

- Jeg regner med at kampen min mot Magnus vil få masse oppmerksomhet, sier Vishy Anand ifølge indiske The Economic Times.

- Uinteressant Det har han selvsagt rett i, men for Dagbladets sjakkekspert Einar Gausel er ikke returmøtet fra VM-kampene det mest spennende som skal skje i Zürich.

- Møtet mellom Carlsen og Anand er uinteressant. Anand har ikke psyken til å slå Carlsen. Han tror ikke selv at han kan slå Carlsen, og da gjør han det ikke, sier Gausel.

Derimot er han spent på hva verdenstoer Levon Aronian kan stelle i stand.

- Det som er interessant er om Aronian kan gi Carlsen kamp. Han vant nettopp turnering i Nederland og er varmere i trøya enn Carlsen.

- Hva betyr det for Magnus at det er lenge siden han har spilt turnering?

- Det som av og til skjer når det er lenge siden han har spilt, er at han kan få en litt treg start. Og med bare fem runder i turneringen, kan jo det bli et problem, sier Gausel.

«Tidens turnering» Turneringen markedsføres som «den sterkeste noensinne», fordi den gjennomsnittlige ELO-ratingen til spillerne er på over 2800 - mer nøyaktig 2800,83. Gausel minner om at det først og fremst skyldes Magnus Carlsens skyhøye rating på 2872.

- Han har vel sagt noe om det selv også, at alle turneringer han er med i automatisk vil få høy snittrating. Om det virkelig er det sterkeste turneringen noensinne, er ikke sikkert. Det går inflasjon i ratingen. De som regner på dette og tar høyde for inflasjonen, mener fortsatt at Bobby Fischers rating på 2785 fra 1972 er den beste.

Zürich Chess Challenge er en fersk turnering startet og sponset av den russiske forretningsmannen Oleg Skvortsov. Prestisjen avhenger litt av hvilke spillere som stiller opp.

- At Magnus er med i år, gjør at det blir en prestisjefyllt turnering. Men alle de fem andre er også blant de ti beste i verden, sier Gausel.

- Brød og sirkus I tillegg til et av tidenes sterkeste startfelt, byr turneringen på en show-faktor for å gi publikum litt ekstra. For det første skal det altså spilles en lynsjakkturnering i kveld om startposisjonene.

I tillegg skal det, dersom de ordinære partiene ender i remis på under 40 trekk, spilles et hurtigsjakk-parti for å «avgjøre» kampen - uten at det får noen som helst betydning for utfallet av turneringen eller ratingen til spillerne.

På tirsdag, etter at alle har møtt alle i vanlige partier, spilles det en hurtigsjakkturnering. Partiene her gir halvparten så mange poeng som de vanlige partiene. Hurtigsjakken gir ett poeng for seier og et halvt for remis, mens det i de ordinære partiene gis to poeng for seier og ett for remis.

• Dersom du vil følge med på turneringen de nærmeste dagene, kan du gjøre det via Dagbladet.nos livestudio, der Einar Gausel vil kommentere partiene. Partiene spilles fra klokka 15.00 fra og med i morgen til og med mandag.

FØLGER TURNERINGEN: Dagbladets sjakkspaltist Einar Gausel vil følge Zürich Chess Challenge via vårt livestudio.
Foto: Henning Lillegård
FØLGER TURNERINGEN: Dagbladets sjakkspaltist Einar Gausel vil følge Zürich Chess Challenge via vårt livestudio. Foto: Henning Lillegård Vis mer