MISTET KONTROLLEN: Marco Simoncelli var i kamp om fjerdeplassen i Malaysias Grand Prix da han mistet veigrepet og kontrollen over sykkelen. Bakfra kom Colin Edwards (t.v.) og Valentino Rossi og kjørte på 24-åringen, som fikk hjelmen slått av.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO
MISTET KONTROLLEN: Marco Simoncelli var i kamp om fjerdeplassen i Malaysias Grand Prix da han mistet veigrepet og kontrollen over sykkelen. Bakfra kom Colin Edwards (t.v.) og Valentino Rossi og kjørte på 24-åringen, som fikk hjelmen slått av.Foto: SCANPIX/AFP PHOTOVis mer

Moto GP-stjerne omkom

Internasjonal motorsport rystes av ny dødsulykke.

(Dagbladet): Bare ei uke etter den fatale massekrasjen under Indycar-løpet i Las Vegas, som kostet briten Dan Wheldon livet, rystet internasjonal motorsport av en ny dødsulykke.

Bare to runder ut i søndagens MotoGP-løp på Sepang-banen i Malaysia, mistet Honda-føreren Marco Simoncelli kontrollen over motorsykkelen da forhjulet mistet veigrepet.

Italieneren skled med sykkelen mot høyre da Colin Edwards og Valentino Rossi kom bakfra og kjørte over ham. Simoncelli mistet hjelmen i sammenstøtet og ble liggende urørlig i banen.

Avslysning Løpet ble umiddelbart rødflagget, altså stoppet, og seinere avlyst da skadeomfanget ble betegnet som kritisk.

MISTET LIVET: Marco Simoncelli var en stigende stjerne i Moto GP-sirkuset. Han ble bare 24 år gammel.Foto: SCANPIX/AP Photo/Simone Rosa, LaPresse
MISTET LIVET: Marco Simoncelli var en stigende stjerne i Moto GP-sirkuset. Han ble bare 24 år gammel.Foto: SCANPIX/AP Photo/Simone Rosa, LaPresse Vis mer

Også Edwards ble kastet av sykkelen i ulykken, men kom fra det uten alvorlige skader. Rossi måtte ut i sandfella, men holdt seg på sykkelen kunne returnere til depotet uten en skramme.

Simoncelli ble fraktet til feltsykehuset på Sepang-banen, men livet sto ikke til å redde. Klokka 16.56 lokal tid (10.56 norsk tid) ble han erklært død, melder MotoGPs offisielle hjemmeside.

Simoncelli ble 24 år gammel.

TIL STEDE: Marco Simoncellis far, Paolo Simoncelli (t.h.) var til stede på løpet i Malaysia der sønnen mistet livet. Her tas han hånd om av et medlem av Honda-teamet.Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / SAEED KHAN
TIL STEDE: Marco Simoncellis far, Paolo Simoncelli (t.h.) var til stede på løpet i Malaysia der sønnen mistet livet. Her tas han hånd om av et medlem av Honda-teamet.Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / SAEED KHAN Vis mer

- Til tross for forsøk med livredning sto ikke livet til å redde på grunn av skadene han hadde pådratt seg. Alle som er involvert i MotoGP sender de dypeste kondolanser til Marcos familie, venner og lag, het det i en uttalelse fra arrangøren.

Brorskap Også blant førerkollegene mottas dødsbudskapet med sorg.

- Med en gang jeg så TV-bildene, følte jeg meg uvel. Det er aldri noe godt tegn når hjelmen faller av, sa årets verdensmester Casey Stoner, ifølge BBC.

- En forferdelig dag for oss alle. Jeg så Marcos fall. Det så ut til at han mistet balansen på sykkelen. Jeg er helt utafor. På banen er vi alle brøde. Marco, vi savner deg så utrolig mye, sa verdensmesteren fra 2006, Nicky Hayden. Fjorårsmester Jorge Lorenzo, som nylig var nær å miste fingeren i en ulykke på sykkelen, var tydelig berørt. - På en dag som dette vet jeg ikke hva jeg skal si. Marco, hvil i fred, lød det fra spanjolene.
14 seirer Simoncelli tok steget opp i MotoGP-klassen, som er det største og mest prestisjetunge verdensmesterskapet for motorsykler, i 2010. Denne sesongen hadde han fått sitt gjennombrudd med to «pole positions» og to pallplasseringer, i Tsjekkia og Australia tidligere i høst.

Han startet sin profesjonelle karriere i en alder av 15 år i 2002 da han kom inn i 125 cc-klassen hos Aprilia. Fire år seinere gikk han videre til 250 cc-klassen og ble verdensmester for Gilera-teamet i 2008.

Simoncelli deltok i 148 VM-runder, hvorav 14 ble vunnet (12 i 250 ccm, 2 i 125 ccm). Siste seier kom i Australia i 2009. Hele 31 pallplasseringer ble det på roadraceren.

Ifølge NTB har 47 førere mistet livet i VM-sammenheng i roadracing siden 1949.