Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Proffbokser Katharina Thanderz

Motstanderen trakk seg rett før tittel­kampen. Hevder det skyldtes press

Men det blir likevel tittelkamp i Oslo 10. mars.

MOTSTANDER FORSVANT: Neste lørdag skulle Katharina Thanderz forsvare sin EM-tittel i proffboksing. Men motstanderen trakk seg brått. Foto: Thomas Rasmus Skaug
MOTSTANDER FORSVANT: Neste lørdag skulle Katharina Thanderz forsvare sin EM-tittel i proffboksing. Men motstanderen trakk seg brått. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lørdag 10. mars var det meningen at den norske europamesteren Katharina Thanderz skulle forsvare tittelen i Oslo. Det blir det ikke noe av.

Utfordreren Toussy L'Haidji (41) nekter å stille opp.

Angivelig fordi det norske regelverket har pålagt henne å framskaffe en erklæring fra nevrolog at hun er blitt opplyst om at boksing er farlig.

- L'Haidji hevder at hun nekter å tro at det er tilfelle. Hun sier heller at hun er overbevist om at det er noe vi finner på for å få henne til å miste fokus foran kampen. At hun er utsatt for press fra vår side, sier promotor Oscar Zardain til Dagbladet.

Dispensasjon

Den norske knockoutnemnda har i sine bestemmelser nedfestet at en bokser som har fylt 40 år må innvilges dispensasjon for å kunne bokse en tittelkamp i Norge.

For at dispensasjon skal kunne innvilges kreves det at det skriftlig bekreftes at vedkommende skal opplyses om at boksing kan medføre helsefare.

Det finner Zardain temmelig innlysende.

- L'Haidji er 41 år. Hun har gått 11 proffkamper etter en lang amatørkarriere. Det bør kunne kvalifisere henne til å vite at boksing er en risikoidrett, sier Zardain.

Katharina Thanderz sier til Dagbladet at hun ble temmelig sjokkert da hun fikk høre at motstanderen hadde trukket seg.

FIKK SJOKK: Katharina Thanderz forteller at hun akkurat var ferdig med kveldstreningen torsdag da hun fikk høre at motstanderen trakk seg. Foto: Maravillabox
FIKK SJOKK: Katharina Thanderz forteller at hun akkurat var ferdig med kveldstreningen torsdag da hun fikk høre at motstanderen trakk seg. Foto: Maravillabox Vis mer

- Jeg var akkurat ferdig med kveldstreningen i går da jeg fikk beskjeden. Det var som å få en kald bøtte med vann over seg, sier hun.

Usikker på grunnen

Thanders forteller:

- Jeg har til og med skrevet til henne og bedt henne om å tenke seg om en gang til. Men svaret var negativt, forteller Thanderz til Dagbladet.

Hun sier at hun er usikker på om det er tilfelle at L'Hadji har trukket seg på grunn av at hun har følt press fra promoteren Marravilla Box som arrangerer stevnet på Hellerudsletta neste lørdag.

- Hun hevder det, men jeg har jo utført alt det samme av tester som henne. Kanskje hun har andre grunner til å si nei til kampen, sier Thanderz uten å ville spekulere mer i det.

- Smal sak

Roger Rosmo er leder i Norges Profesjonelle Bokseforbund. Han mener at regelverket i Norge er helt kurant på dette punktet.

- Det hadde vært en smal sak for motstanderen til Thanderz å ta en telefon til nevrologen som undersøkte henne for å få erklæringen. At hun er underrettet om at boksing kan medføre en økt risiko for skader for en som har passert 40 år. Jeg ser ingen grunn til at regelverket bør reformeres, sier Rosmo til Dagbladet.

Til opplysning måtte Mikaela Laurén levere tilsvarende erklæring foran kampen mot Cecilia Brækhus i Stokke 21. oktober i fjor.

Ny kamp

Det blir likevel kamp for Thanderz. Og det ser også ut til at det også blir en tittelkamp.

Forbundet WBC har stilt seg villig til å gi en kamp om den ledige tittelen International WBC i lettvekt.

Det betyr at Katharina Thanderz må opp en vektklasse fra super fjærvekt som hun hadde forberedt seg til og opp til 61 kilo. Tittelen er ledig i klassen lettvekt.

- Jeg gjør det beste ut av det og er bare veldig takknemlig for at jeg har et team som greier å skaffe meg en kamp på så kort varsel. Og at det også blir en kamp om en tittel, som gjør at jeg kan stige på rankingen, sier Thanderz.

Roser ny motstander

Hun gir ros til islandske Valgerdur Gudstensdottir som tar kampen på strak arm.

- Jeg har hørt hun er gjennomtrent. Det er vel derfor hun kan ta kampen på så kort varsel. Uansett står det respekt av det, sier Katharina Thanderz.

Gudstensdottir har bokset på de to siste stevnene til Cecilia Brækhus. Hun har gått tre proffkamper og vunnet samtlige enstemmig på poeng.

Det blir første gang en kvinnelig islandsk utøver får tittelkamp i profesjonell boksing.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!