VAKKERT: Magnus Carlsens (da 12) legendariske angrep mot Hans Krogh Harestad (da 28) analyseres av GM Daniel King. Spesielt det stille bondetrekket til e5 omtales som spesielt vakkert.

Vis mer Vis mer

Magnus Carlsens ti beste sjakkpartier

Møtte 12 år gammel Magnus Carlsen:
- Jeg fikk mye sympati

Hans Krogh Harestad var 28 år gammel og en sterk mesterspiller. Møtet med en 12 år gammel Magnus Carlsen ble brutalt.

(Dagbladet): - Det var en balansert stilling. Helt til plutselig Magnus Carlsen slapp løs kreftene sine. Alt kom på en gang, det var sånn det føltes.

Hans Krogh Harestad (43) husker godt da han møtte en 12 år gammel Magnus Carlsen i 2003. Hvordan lille Magnus ut av en lik stilling, plutselig hadde utspilt ham.

Hans Krogh Harestad har møtt Magnus Carlsen én gang i langsjakk. Det endte med braktap.
Hans Krogh Harestad har møtt Magnus Carlsen én gang i langsjakk. Det endte med braktap. Vis mer

Selv om Magnus Carlsen ikke var blant de sterkeste spillerne i turneringen, summet sjakkfolket allerede om vidunderbarnet. Og i partiet mot 17 år eldre Harestad fikk de akkurat det de ønsket:

Et helt fantastisk angrep, der to sett løpere og springere, støttet av tårn og dronning, stormet i angrep og knuste motstanderen - avsluttet av en vakker matt.

- Mot slutten av partiet var det veldig mange folk rundt brettet. Jeg fikk mye sympati: «Jaja, det er kjipt å tape mot en så liten kar», men alle visste at han kom til å bli veldig god. Selv om det var verdensstjerner med i turneringen, var han den store attraksjonen, sier Harestad til Dagbladet i dag.

Mandag begynner Norway Chess. Dagbladet vil komme med analyser fra Magnus Carlsens partier i turneringen.

- Lukter blod

Partiet er trukket fram mange ganger opp gjennom årene, men grunnen til at vi i Dagbladet nå omtaler det er at GM Daniel King har gått gjennom samtlige partier Magnus Carlsen spilte fra han var bare guttungen og fram til 2013. King, som Dagbladet har et samarbeid med, har plukket ut sine ti favoritter.

- Det er interessant å se på partier fra tidlig i Magnus Carlsens utvikling. Utvalget mitt er helt subjektivt, dette er de partiene jeg liker best, sier King til Dagbladet.

Harestad-partiet er et godt eksempel på hvordan Magnus Carlsen spilte da han var yngre. Brutalt, kaller King det. Og vakkert.

- Det er en «være eller ikke være» form for sjakk. En brutal måte å spille på, noe jeg ikke ville forventet av en mer moden Magnus. Det er som om han lukter blod og så går til angrep, sier King, som nå har drevet YouTube-kanalen PowerPlayChess i fem år og feirer med sine ti Magnus Carlsen-favoritter.

Her kan du se samtlige av Daniel Kings videoer om Magnus Carlsens beste avslutninger:

- Vakkert, vakkert trekk

Spesielt Magnus Carlsens 34. trekk, bondeofferet til e5 er vakkert. I all sin enkle brutalitet. Det åpner opp den siste diagonalen mot Harestads konge.

- Det er et vakkert, vakkert trekk, slår Daniel King fast.

Tilbake til Harestad. Allerede rett etter partiet så han det humoristiske å bli regelrett utspilt av en 12-åring. I Danmark er det tradisjon for å sette seg med en øl og gå gjennom partiet med sin motstander. Det ble litt vanskelig i dette tilfellet.

- Da jeg skulle analysere partiet med Magnus kunne jeg ikke akkurat tilby ham en øl. Så jeg vurderte om jeg skulle kjøpe en is til ham - men det ble feil det også, så vi analyserte partiet uten noe servering, sier Harestad.