Møtte eliten

Svært fornøyd kom Nils Johan Semb torsdag tilbake fra tre dager på trenerseminar i Polen sammen med kremen av europeiske landslagssjefer. Han er mindre fornøyd med at flere og flere kopierer Norges spillestil.

Fra mandag til onsdag var UEFAs 52 landslagssjefer i Warszawa for å oppsummere sommerens VM-sluttspill og fjorårets Champions League. På plass var blant andre Rudi Völler (Tyskland), Sven-Göran Eriksson (England), Giovanni Trapattoni (Italia), Frankrikes nye landslagssjef Jacques Santini. Og Nils Johan Semb. Inviterte gjester var Luiz Felipe Scolari, mannen som førte Brasil til VM-gull og de to suksesstrenerne Guus Hiddink (Sør-Korea) og Philippe Troussier (Japan).

- Det er tredje gangen jeg er med på en slik samling, og dette var den klart beste jeg har vært på, sier Semb til Dagbladet.

Laget liste

Ifølge Semb kom landslagssjefene fram til ei liste på åtte punkter, som oppsummerer utviklingen innen det ypperste av fotballkunst:

  • Større nødvendighet av å ha spillere med ekstreme individuelle kvaliteter som på egen hånd kan produsere avgjørende øyeblikk i kampene.
  • Det har blitt langt viktigere å nådeløst straffe motstanderlagenes feil.
  • Lagene som scorer først, oppnår en psykologisk fordel som har blitt viktigere for å vinne kampene.
  • De beste lagene har økt fokus på kollektivt overgangsspill, der de leter etter riktig tidspunkt med nok rom til å kontre i høy hastighet.
  • Frispark og cornere har blitt enda viktigere enn før som følge av at flere spillere har utviklet eminent dødballteknikk.
  • Kombinasjonsspill på en touch i høy hastighet blir mer og mer brukt for å trenge gjennom kompakte forsvarslinjer.
  • De fleste lag spiller nå soneforsvar. Libero er helt ut.
  • Tilfeldighetene - også som følge av dommeravgjørelser - avgjør oftere på aller øverste nivå.

Lærte lite

- Jeg lærte ikke noe nytt i Polen. Det går den veien at flere og flere lag legger vekt på mye av det samme som vi jobbet med på 90-tallet, sier Semb.

Det kunne han gjerne vært foruten.

- Dette er ingen fordel for oss. Jeg hadde gjerne sett at så mange som mulig la vekt på ballbesittelse, lang tid i angrepsoppbyggingen og bruk av libero, sier Semb.

TRENERFAMILIEN: Familiefoto av trenerne som deltok under UEFA konferansen i Polen. På første rad fra venstre står Rudi Völler og Michael Skibbe (Tyskland), Giovanni Trapattoni (Italia), Sven-Göran Eriksson (England) og Winfried Schafer (Kamerun). Nils Johan Semb er ikke på bildet.<!--FOTO-->