Erik Valnes:

Møtte veggen

Sesongstartens store løper, Erik Valnes, fikk en knekk da de norske langrennsløperne sa nei til verdenscup før jul og Tour de Ski.

FIKK EN KNEKK: Erik Valnes tok beskjeden om at det ikke blir noen verdenscuprenn og Tour de Ski før langt ut i januar, tungt. Foto: Geir Olsen / NTB
FIKK EN KNEKK: Erik Valnes tok beskjeden om at det ikke blir noen verdenscuprenn og Tour de Ski før langt ut i januar, tungt. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert

Erik Valnes fra Sørreisa i Troms fikk sitt virkelige internasjonale gjennombrudd i verdenscupåpningen i Ruka. Det har i lengre tid blitt hvisket om 24-åringen i klubbhus og skiløyper over det ganske land.

Ifølge rapportene var Valnes jevngod, og til tider bedre enn jevngamle Johannes Høsflot Klæbo, som har dominert i sprint de siste åra.

Under den nasjonale åpningen på Beitostølen ga Valnes Klæbo kamp hele veien inn til målstreken, men kom litt for kort i spurten. Etter målgang uttalte Klæbo at det er nordlendingen som har satt standarden på hardøktene i år.

Og allerede helga etter viste Valnes fram sitt skyhøye nivå. På sprinten i Ruka knuste han Klæbo i den siste bakken og kunne stake inn til sin første individuelle verdenscupseier.

Men så ble det stopp.

VEPSANGREP: Sammenlagtvinner av Toppidrettsveka, Erik Valnes, måtte slite med et vepsangrep midt under et intervju med NRK. Video: Andreas Særsland og Kristoffer Løkås. Vis mer

- Tungt

De norske langrennsløperne valgte å droppe de siste verdenscuprennene før jul samt Tour de Ski på nyåret.

- Det føltes tungt når det ikke ble noen skirenn, innrømmer Valnes overfor Dagbladet.

24-åringen poengterer at han stiller seg bak avgjørelsen til Norges Skiforbund, men forteller at han fikk seg en umiddelbar motivasjonsknekk.

- Når vi fikk beskjeden var det ikke lett å komme seg ut på de første øktene. Det ble noen sløve økter. Da tok jeg noen late dager og gjorde ikke så mye. Jeg fikk klarna hodet og roa ned, forteller sørreisværingen.

- Det ble på en måte stopp etter et par veldig gode skirenn, man har ikke noen god følelse da. På vinteren er jo motivasjonen konkurranser, det er det som holder en gående. Da er det tungt å få en litt annen hverdag når man gleder seg til å gå skirenn, forklarer Valnes.

Endret fokus

På samling med sprintlaget på Sjusjøen før jul fikk han «boostet» hverdagen og motivasjonen.

- Det er kjipt at det ikke ble noe av disse helgene (Davos og Dresden red.anm.). Man må se litt på det store bildet, at det er bare tre-fire helger av en sesong og en karriere. I det store bildet er det veldig lite, sier Valnes.

Sesongens store gjennombruddsmann har kommet seg gjennom den litt tunge tida, og har nå rettet seg inn mot sesongens store høydepunkt, VM.

- Jeg tok noen rolige dager uten å trene så mye, men så har jeg kommet meg tilbake til litt mengde nå. Det var ganske lett å endre fokus. Jeg har fullt fokus på det som skal skje etter nyttår, forteller Valnes og konkluderer:

- Motivasjonen i bunn er den samme. Det er VM og den står enda.

Der vil Valnes være et av Norges største medaljehåp på sprint. Innen den tid skal også nordmennene etter planen delta i verdenscuprenn i Sverige og Finland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer