«SPECIAL»: José Mourinho ble hentet til Inter for å ta dem til europeisk suksess. Etter å ha ekspedert ut storfavorittene Chelsea og Barcelona på vei til finalen i Madrid, ser det ut til at «The Special One» har funnet tilbake til den magiske seiersresepten.Foto: SCANPIX/REUTERS/Alessandro Bianchi
«SPECIAL»: José Mourinho ble hentet til Inter for å ta dem til europeisk suksess. Etter å ha ekspedert ut storfavorittene Chelsea og Barcelona på vei til finalen i Madrid, ser det ut til at «The Special One» har funnet tilbake til den magiske seiersresepten.Foto: SCANPIX/REUTERS/Alessandro BianchiVis mer

Mourinho ber milaneserne skulke jobben i morgen

Krever heltevelkomst for Inter-spillerne etter Barcelona-bragd.

||| (Dagbladet): Barcelona - Inter 1-0 (2-3 sammenlagt).

José Mourinho er ikke bare en genierklært en manager. Den karismatiske portugiseren har også opparbeidet seg kultstatus for sin forfriskende frittalenhet.

Selv i jubelrusen over å ha tatt Inter til den første finalen i den gjeveste europacupen siden 1972, klarte ikke Mourinho dy seg fra å servere spydigheter til motstanderen.

Og det var ikke bare Barcelona som lag som fikk gjennomgå. Stort sett alle sider ved den katalanske metropolen var skyteskive for Mourinhos skarpe tunge: Alt - fra Lionel Messi til spanske skattemyndigheter - var gjenstand for ramsalt kritikk.

- Leo Messi er Messi. Et utrolig talent fra en annen galakse, men som alle andre spilte han ikke på sine styrker. Jeg så ikke noe til kvalitet og fair play, verken på eller utenfor banen. Klokka fire i natt fikk vi ikke sove da det var noen som fyrte opp fyrverkeri utenfor hotellet vårt. Vi ringte politiet allerede klokka 23, men de kom ikke før klokka halv fire på natta. Samtidig ble en spiller som Samuel Eto'o trakassert av politiet og beordret til å betale restskatt, som angivelig skulle vært betalt i 2005, lekset Mourinho opp for TV-kanalen RAI, ifølge Football Italia.

Selv om Inter-sjefen mildt sagt stiller seg hoderystende til behandlingen Inter ble utsatt for siden ankomst Barcelona, er han samtidig stolt som en hane av sine egne elever. Nå oppfordrer han milaneserne skulke jobben i morgen for å gi Inter-spillerne den heltevelkomsten han mener de har gjort seg fortjent til.

TENTE BARCA-HÅPET: Midtstopper Gerard Piqué ble flyttet opp i banen i jakten på scoringer, og viste seg den uvante oppgaven verdig da han snurret rundt med både Iván Córdoba og Júlio César og satte ballen i tomt mål. Foto: SCANPIX/REUTERS/Albert Gea
TENTE BARCA-HÅPET: Midtstopper Gerard Piqué ble flyttet opp i banen i jakten på scoringer, og viste seg den uvante oppgaven verdig da han snurret rundt med både Iván Córdoba og Júlio César og satte ballen i tomt mål. Foto: SCANPIX/REUTERS/Albert Gea Vis mer

- Det var et lag bestående av helter. Alle la igjen sitt eget blod på banen. Jeg er stolt av dem alle sammen, både de som spilte, de som ikke gjorde det, og ikke minst supporterne som led sammen med oss, både her og hjemme i Milano. Barcelona hadde startet feiringen på forhånd, har skapt kontroverser og har foretatt seg de utroligste ting de siste 24 timene. Nå vil jeg be våre supportere om å ta oss imot på flyplassen i morgen, selv om det er vanskelig og selv om de må på jobb. De burde komme til flyplassen for å ønske disse utrolige spillerne velkommen. Det har de fortjent, sier Mourinho.

10 mann
Etter å ha opparbeidet seg et tomålsforsprang på Giuseppe Meazza, kom Inter til Camp Nou uten nevneverdige intensjoner om å by på seg selv framover på banen.

Da midtbanerivjernet Thiago Motta pådro seg et fullstendig unødvendig rødt kort før halvtimen var spilt, forsvant siste rest av angrepsvilje hos de italienske gjestene.

Dermed ble den siste timen preget av enda tydeligere kulturkollisjon mellom to diametralt forskjellige stilarter - stadig mer frustrert «tiki-taka» mot ugjennomtrengelig «catenaccio».

Inter forsvarte seg med nebb og klør, og et Lionel Messi-skudd, som tvang fram en klasseredning fra Júlio César nede ved stolpen etter 33 minutter, var det eneste som minnet om en målsjanse for vertene før Bojan på uforklarlig vis styrte en heading utenfor fra seks meter etter 82 minutter.

Vikarspiss
To minutter seinere kom uttellingen, men da var tida allerede i ferd med å løpe fra Barcelona. Xavi traff perfekt med en av sine 108 vellykkede pasninger for kvelden (mot hele Inters 67 i løpet av kampen) da han fant Gerard Piqué balanserende på offsidelinja.

ÅPENT MÅL: Bojan Krkic fortvilte da han satte styrte en heading på blankt mål utenfor fra seks meter etter 82 minutter. Unggutten fikk seinere også annulert et mål på overtid - en annulering av det tvilsomme slaget.Foto: SCANPIX/AP Photo/Manu Fernandez
ÅPENT MÅL: Bojan Krkic fortvilte da han satte styrte en heading på blankt mål utenfor fra seks meter etter 82 minutter. Unggutten fikk seinere også annulert et mål på overtid - en annulering av det tvilsomme slaget.Foto: SCANPIX/AP Photo/Manu Fernandez Vis mer

Midtstopperen fullførte kampen som spiss og oppspillspunkt i jakten på et reduseringsmål, og så ikke ut til å ha gjort annet da han snurret rundt med både Iván Córdoba og keeper César før han plasserte ballen i det tomme målet.

Det var forøvrig Barcelonas første semifinalescoring på Camp Nou i dette årtusen etter fire målløse forsøk mot Chelsea, Manchester United, Milan og Real Madrid.

Det var en sårt tiltrengt vitamininnsprøytning, som la til rette for en heidundrande avslutning på oppgjøret. Barcelona fortsatte å male på, og skapte tre ganger så mye i hektiske sluttminutter som de hadde gjort fram til Piqué-målet.

Tvilsom annulering
To minutter på overtid runget jubelbrølene over scoring på mektige Camp Nou for annen gang, og overdøvet fløyta til dommer Frank De Bleeckere.

Den belgiske kamplederen var nemlig i ferd med å blåse hands på Yaya Touré da Bojan Krkic banket ballen kontant opp i nettaket. Reprisen viste at det var en diskutabel avgjørelse: Ivorianeren holdt hånda tett inntil kroppen da ballen ble skutt opp i overkroppen hans fra knapt en meters hold.

Nærmere kom ikke Katalonias fotballstolthet, og dermed kunne José Mourinho storme gressmatta i triumf.

- Mourinho hylte til oss i garderoben. Det var veldig følelsesladet, sier Wesley Sneijder til RAI.

UTVIST: Thiago Motta etterlot lagkameratene i undertall i over en time etter denne armen i ansiktet på Sergio Busquets. Foto: SCANPIX/AP Photo/Victor R. Caivano
UTVIST: Thiago Motta etterlot lagkameratene i undertall i over en time etter denne armen i ansiktet på Sergio Busquets. Foto: SCANPIX/AP Photo/Victor R. Caivano Vis mer

- Vi forsvarte oss med 10 mann veldig lenge. Vi var kompakte og kjempet for hver eneste meter, og ga dem ikke noe rom. Mourinho får alltid til taktikken sin og ødelegger for motstanderen. Vi klarte det i Milano og vi klarte det igjen i kveld, bare på en litt annen måte, fortsetter Inters nederlandske «trequartista», som ble byttet ut da kreftene tok slutt noen minutter før slutt.

Første finale på 38 år
Portugiseren tjente til livets opphold som tolk og assistent for trener Bobby Robson i Barcelona på midten av 90-tallet. Det forhindret ham imidlertid ikke i å gå fullstendig «bananas», vel vitende om at han skal lede et lag for annen gang i en Champions League-finale.

I 2004 ledet han Porto til topps i verdens mest prestisjetunge klubbturnering på bekostning av Monaco. 22. mai, på Santiago Bernabeu i Madrid, er det Bayern München som står imellom «The Special One» og den forjettede pokalen med de store ørene.

Champions League har vært en besettelse for eierfamilien Moratti og Inter, som nærmest har kunnet spasere til seriegull uten anstrengelser de tre siste sesongene. Nå har Mourinho tatt dem til en finale for første gang på 38 år, og drømmen om å kopiere triumfene fra 1964 og 1965 lever fortsatt i beste velgående.

Barcelona feilet imidlertid der så mange tittelforsvarere har mislykkes før dem.

INGEN NÅDE: Dommer Frank De Bleeckere gikk ikke omveien om nok et gult kort da han gikk rett i baklomma for å vise ut Thiago Motta.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/LLUIS GENE
INGEN NÅDE: Dommer Frank De Bleeckere gikk ikke omveien om nok et gult kort da han gikk rett i baklomma for å vise ut Thiago Motta.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/LLUIS GENE Vis mer

Ingen har ennå klart å forsvare tittelen i Champions League siden navneendringen fra serievinnercupen i 1992.