Mourinho-bombe

Storavis antyder sonderinger mellom José Mourinho og det portugisiske fotballforbundet. 59-åringen skal være i førersetet til å overta Portugal-jobben etter Fernando Santos (68).

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

SKAL VÆRE ØNSKET: José Mourinho. Foto: NTB
SKAL VÆRE ØNSKET: José Mourinho. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Alt om VM

Portugal er misfornøyd med å ryke ut for Marokko i VM-kvartfinalen. Nå raser spekulasjonene rundt jobben til trener Fernando Santos.

- Mourinho er ønsket.

Det skriver storavisa Record på førstesida i dag. Santos har fortsatt to år igjen av kontrakten. Men det er angivelig villighet til å kjøpe ham ut for en sum av sju millioner euro (72 millioner kroner).

I OVERSKRIFTENE: - Mourinho er ønsket, skriver Record på førstesida i dag (øverst).
I OVERSKRIFTENE: - Mourinho er ønsket, skriver Record på førstesida i dag (øverst). Vis mer

- Avgjørelsen er ikke tatt ennå. Men selv om oppsigelsen av kontrakten vil koste sju millioner euro, er det mest sannsynlig med skilsmisse, rapporterer avisa.

- For øyeblikket står flere navn på blokka. Men førstevalget er Mourinho, som aldri har lagt skjul på at han en dag vil lede landslaget.

MISNØYE I PORTUGAL: Jobben til Fernando Santos skal henge i en tynnere tråd. Foto: NTB
MISNØYE I PORTUGAL: Jobben til Fernando Santos skal henge i en tynnere tråd. Foto: NTB Vis mer

Portugiseren Mourinho har kontrakt med Roma fram til sommeren 2024. Omtrent samtidig går kontrakten til Santos ut. Sånn sett er det et godt sammentreff.

Men Record skriver:

- Etter det vi vet har det vært innledende kontakt med andre trenere. Men før forbundet går videre med forhandlinger, må Fernandos Santos’ umiddelbare framtid avgjøres.

Santos har vært Portugal-trener siden 2014. Et stort spørsmål er om Cristiano Ronaldo satser fram mot Tyskland-VM i 2024.

Den 37 år gamle storstjerna forlot Qatar-VM i tårer.

Ronaldo hadde Mourinho som trener i Real Madrid fra 2010 til 2013. Under VM startet han på benken i de viktige kampene for Portugal. Dette har ikke akkurat fått forholdet mellom han og Santos til å blomstre.

KLAR BESKJED: Tidligere Portugal-spiller Maniche, her fra 2006. Foto: NTB
KLAR BESKJED: Tidligere Portugal-spiller Maniche, her fra 2006. Foto: NTB Vis mer

Tidligere Portugal-spiller Maniche (45) er ikke i tvil:

- Mourinho som trener gir perfekt mening. Han har oppnådd alt han har ønsket å oppnå, sier han til Radio Renascenca.

Mourinho har hatt blandede resultater i den italienske hovedstaden. Santos har selv antydet at eksentrikeren er hans foretrukne etterfølger, men har insistert på at han vil sitte ut kontrakten.

ANGRIPER: Presidenten for det kamerunske fotballforbundet, Samuel Eto'o. Video: Twitter. Reporter: Maja Walberg Klev. Vis mer

Om forholdet mellom Santos og Ronaldo sier Maniche:

- Det må være en direkte og ærlig samtale med begge.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer