Mourinho er tilbake som «The happy one»

- Det er første gangen jeg kommer til en klubb jeg allerede elsker.

TILBAKE: José Mourinho er tilbake som Chelsea-trener. Denne gangen som  «The happy one». Foto: REUTERS/Suzanne Plunkett / NTB Scanpix
TILBAKE: José Mourinho er tilbake som Chelsea-trener. Denne gangen som «The happy one». Foto: REUTERS/Suzanne Plunkett / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): I dag var José Mourinho tilbake på Stamford Bridge, på sin første pressekonferanse etter at han har blitt ansatt som Chelsea-trener for andre gang.

Portugiseren har signert en fireårs-kontrakt med den engelske klubben.

Nytt navn Da Mourinho ble presentert som Chelsea-trener i 2004 lanserte han seg selv som «The special one».

Denne gangen har han gitt seg selv et nytt kallenavn:

- Tiden går. Det virker som at det bare er noen dager siden jeg satt her, men det er ni år siden. Siden da har mye skjedd i mitt profesjonelle liv. Jeg er mye av den samme, gir de samme klemmene, har de samme følelser rundt fotballen og jobben min, men jeg er en annerledes person. Skal jeg beskrive meg selv nå, så blir det «The happy one», sa Mourinho på sin første pressekonferanse som ny Chelsea-manager.

Elsker allerede klubben - Det er første gangen jeg kommer til en klubb jeg allerede elsker. Forrige gang måtte jeg bygge et følelsesmessig forhold til klubben, jeg måtte lære meg å elske klubben. Dette er en ny følelse.

I sin første sesong hjalp han Chelsea til sitt første seriegull på 50 år, og året etter forsvarte han tittelen. Han vant også FA-cupen og to ligacupgull med klubben.

- Kan du gjøre det samme for klubben nå, eller gjøre det enda bedre enn forrige gang du var her?

- Det vet man ikke, men jeg vil tro at det er mulig. Jeg stoler på arbeidet mitt. Denne gangen kjenner jeg mange folk i klubben, og jeg vet hvordan mentalitet folk her har. Min karriere har vært basert på suksess, jeg har klart å vinne troféer og utmerkelser, så det må jeg tro på.  Det er en beskjed jeg vil gi: Jobb hardt, og jobb bra. Klubben er viktigere enn enkletpersoner, vi er ingenting uten klubben.

Mourinho sa på dagens pressekonferanse at han heller vil bli elsket for hva han skal gjøre med klubben, ikke hva han har gjort tidlgiere.

- Folk vet hva jeg kan gjøre. Jeg kjenner klubben. Vi er en spesiell klubb, og folk glemmer ikke hva jeg har gjort. Jeg vil bli respektert, men jeg vil bli elsket for hva jeg kan gjøre fremover. Klubben kjenner til min mentalitet, og fansen kan være sikker på at jeg kom hit for å gjøre mitt beste.

Feilaktig rykter Mourinho avsluttet sin forrige periode i Chelsea i 2007.

- Jeg leste og hørte at jeg fikk sparken, og at det var kranglig mellom meg og klubben. Det er ikke sant. Mange trodde ikke på det, men vi ble enige sammen, og det var det beste for alle. Både for meg og klubben. Det var et trist øyeblikk, men jeg angrer ikke på avgjørelsen. Det var vanskelig da, men avgjørelsen ble gjort i fellesskap. Det ville ikke vært mulig å komme tilbake hvis vi ikke var enig den gangen, eller hvis vi ikke hadde et godt forhold. Nå er vi klare for å jobbe sammen igjen, sa han på dagens pressekonferanse.

Han ønsket likevel ikke å utdype hva han og klubben har snakket om, og blitt enige om.

- Jeg tror mitt forhold med eierne må være privat. Hva vi diskuterer, også med styret, må holdes mellom oss. Det er avgjørende at det fungerer mellom oss, men vi vil det samme. Vi vil i samme retning. Vi har det samme perspektivet når det kommer til klubbens framtid.

Siden Mourinho forlot Chelsea har han vært både i Inter og i Real Madrid.

- Jeg har alltid gjort det jeg ville. Jeg har en spesiell familie som har latt meg reise rundt, og jeg har vært i de tre viktigste ligaene og de tre viktigste cupene. Jeg ville ha den erfaringen. Man lærer noe nytt hver dag. Da jeg begynte som trener i 2000 trodde jeg at jeg visste alt, men etter 13 år skjønner du at du ikke vet noenting. Eventyret mitt i Europa har vært fantastisk, og Italia, Spania og England har bestått av forskjellige kulturer, spillere, klubber og media, sa han, men legger til at han nå håper å kunne bli i Chelsea i lenger tid.

- Nå er jeg der jeg vil være. Nå må jeg jobbe hardt, og bevise at jeg fortjener å være her i lang tid. I første omgang håper jeg vi kan gå til siste dagen i kontrakten, og vil de ha meg etter det, så håper jeg å bli.

Spøkte med pressen Mourinho er kjent for å si det han mener til media, uten noe filter. Da han på dagens pressekonferanse fikk spørsmål om han likte å snakke foran de 250 oppmøtte journalistene avviste han dette.

- Det er en del av jobben min. Jeg elsker det ikke, men jeg må gjøre det. Jeg prøver å være åpen og ærlig, og gi dere det dere vil ha, men jeg vil aller helst jobbe. Jeg regner med at mange av spørsmålene deres er jobbrelatert, men gjør det fort, og la meg gå, sa han med et smil.