APPLAUDERTE FANSEN: Manchester United-manager José Mourinho sto igjen og applauderte deler av supporterne på Old Trafford. Foto: Matt McNulty/Sportimage via PA Images/NTB Scanpix
APPLAUDERTE FANSEN: Manchester United-manager José Mourinho sto igjen og applauderte deler av supporterne på Old Trafford. Foto: Matt McNulty/Sportimage via PA Images/NTB ScanpixVis mer

Mourinho får hard kritikk etter ydmykelsen: - Klønete

Manchester United-manager José Mourinho lever i fortida, mener flere engelske eksperter.

Manchester United gikk på sitt andre strake ligatap og slapp inn nok en gang inn tre scoringer da Tottenham vant 3-0 på Old Trafford i går kveld.

Manchester United hadde noen store sjanser til å ta ledelsen før hvilen og spilte tidvis god fotball, men til sjuende og sist er det resultater som gjelder.

José Mourinho var allerede hardt presset før kampen, og med et slikt ydmykende resultat har ting gått fra vondt til verre for den frittalende manageren.

På pressekonferansen etter kampen fikk Mourinho etter hvert nok av spørsmål fra journalistene, og forlot rommet. Men først holdt han oppe tre fingre for å påpeke et poeng.

- Du vet hva resultatet ble? 3-0. 3-0. Du vet hva det betyr? 3-0. Men det betyr også tre Premier League-titler. Og jeg har vunnet flere ligatitler alene, enn de andre 19 managerne til sammen. Tre for meg og to for dem, uttalte Mourinho, som siktet til Pep Guardiola og Manuel Pellegrini, som begge har vunnet Premier League med Manchester City.

Det er mange som påpeker at Mourinho ventet til Arsène Wenger sluttet før han kom med en slik kommentar. Wenger vant til sammen tre Premier League-titler med Arsenal.

- Respekt. Respekt. Respekt, mann, sa en tilsynelatende irritert Mourinho på vei ut døra.

- Har mistet det

Den anerkjente The Times-journalisten Henry Winter er også kritisk til Mourinho. Han sier følgende til BBC 5 Live:

- Han har mistet gnisten. Han har mistet det han var veldig god på, den sulten han hadde tidligere. Kanskje han har hatt så mye suksess at det har gått til hodet på ham. Hele showet handler om ham, sier Winter, som mener Mourinho virker lei.

- Jeg tror faktisk at han har mistet kjærligheten for spillet. Jeg tror han har mistet viljen til å forsøke å vise folk at de tar feil. Sulten du så i Porto og Chelsea tidligere, du vet, har han opprettholdt det? Han var vel en «underdog» i Inter Milan. Du kan ikke lure Manchester United-fansen. De 70 000 som var her så feilene. De vet at laget tapte følelsesmessig, når det gjelder resultatet, når det gjelder strategien, når det gjelder det taktiske, når det gjelder byttene. De tapte i alle aspekter, sier Winter videre.

Dagbladet har vært i kontakt med Winter, som mener Mourinho likevel fortjener respekt.

- Han fortjener respekt, det er tydelig for det han har oppnådd. Pluss at han tok med seg trofeer og Champions League-fotball tilbake til United, men han har tatt for mange kamper og det begynner å surne. Det er respekt og forståelse for situasjonen hans når det gjelder overgangsvinduet. Alderweirelds forestilling forsterket det, skriver Winter i en e-post til Dagbladet.

Midtstopper Toby Alderweireld spilte en stor kamp for Tottenham i går. I sommer gikk det sterke rapporter på at han ville bli Manchester United-spiller, men det skjedde aldri. Mourinho har ved flere anledninger klaget på at han ikke har fått forsterket laget slik han ønsker.

Winter er usikker på om Mourinho fortsatt vil være Manchester United-manager i nær framtid.

- Alt er mulig, men United tjener så mye penger at Glazer-familien er fornøyde. Zidane kan komme inn, men alle vet at problemet går dypere, mener Winter.

Lever i fortida

ESPN-journalist Mark Ogden har lenge jobbet tett på Manchester United. Han mener José Mourinho lever i fortida.

«Det var en klønete gest. Laget hans hadde nettopp blitt ydmyket hjemme av en topp 6-rival, og slapp inn tre mål i prosessen, så da Mourinho spurte hva de tre fingrene hans betydde, så fikk han ikke responsen han var ute etter», skriver Ogden i en kommentar.

Ogden mener Mourinho må rette blikket framover og fokusere på den store jobben som ligger foran ham.

«Mourinho kan fortsatt vinne store trofeer som manager, men ikke hvis han fortsetter å snakke om hva han gjorde i fortida. Fotballen har utviklet seg, trenere har også utviklet seg og han ser for ofte ut som en trener som ikke klarer å følge med på utviklingen», skriver Ogden.

Takket fansen

Da dommeren blåste av kampen mot Spurs, dro Mourinho rett ut på banen for å trøste Luke Shaw, som hadde spilt en god kamp for de røde, før han takket dommerne og et par Manchester United-spillere for kampen (blant annet Paul Pogba).

Deretter gikk portugiseren bort til Stretford End, hvor han applauderte en gruppe supportere som fortsatt var igjen på stadion. En supporter kastet et skjerf mot Mourinho, som plukket det opp og tok det med seg inn i garderoben.

Etter vanket det skryt fra 55-åringen, som mener at Manchester United-supporterne er smarte som ikke hører på en stadig mer negativ engelsk presse.

- Vi jobbet hardt hele uka. Fra et strategisk ståsted tapte vi ikke. Fra et taktisk ståsted tapte vi ikke, men vi tapte kampen. Men alle supporterne våre leser ikke aviser. Alle supporterne våre ser ikke på TV. Alle supporterne våre er mer intelligente enn det. De svarte på en utrolig måte. Det er ikke normalt at et lag taper en hjemmekamp hvor supporterne reagerte slik de gjorde, sier Mourinho.

Henry Winter mener seansen handlet om å vise at Mourinho fortsatt har støtte blant fansen.

- Mourinho er en showmann. Han påpekte at de støtter ham, at de fortsatt tror (iallfall offentlig) på ham. Shaw var fantastisk, men det korte møtet med Pogba så pinlig ut. Mourinho liker å få historien til å handle om seg selv, mener Winter, som peker på at det virket som om Pogba nærmest ikke ville hilse på sjefen sin, da Mourinho kom bort da franskmannen snakket med Spurs-back Serge Aurier etter kampen.

FØRSTE ORD: Alex Ferguson forteller at han gleder seg til å se Manchester United igjen denne sesongen. Video: Manchester United / Facebook / NTB Scanpix / Ørjan Ryland Vis mer

Fullstendig krise

Daily Mirror-journalist John Cross var til stede på Old Trafford i går, og sier følgende til egen avis om opplevelsen han hadde etter kampen:

- Det føles faktisk som det vil være en av de kveldene vi ser tilbake på etter Mourinhos bortgang. Det føles som tiden renner ut for Manchester United-manageren.

Han mener det bare var et fåtall supportere som var igjen for å vise støtte til Mourinho, slik manageren påpekte i møte med pressen etter kampen.

- For meg virket det som halve stadion var tom da dommeren blåste av, alle hadde forlatt ham. Jeg mener at spillerne ikke leverte det som Mourinho hadde ønsket. Han visste allerede før kampen at han var i krise, og han trengte et resultat. Han var spesialist i å få et resultat når han trengte det som mest, men klarte ikke å levere det her i kveld, sier Cross, som mener United ser ut som en komplett røre eter to strake tap i ligaen.

- Du lurer på hvor de skal gå videre herfra. Dette er en fullstendig krise for United. Det virker som Mourinho er ved veis ende her. Kan han snu det? Kan han redde jobben? Det er spørsmålene nå, sier Cross.

Liverpool33007-09
Tottenham33008-29
Chelsea33008-39
Watford33007-29
Manchester City32109-27
Bournemouth32106-37
Leicester32015-36
Everton31206-55
Arsenal31025-63
Crystal Palace31023-43
Fulham31025-73
Brighton31023-53
Manchester United31024-73
Wolverhampton30213-52
Cardiff30210-22
Newcastle30122-41
Southampton30122-41
Burnley30123-71
Huddersfield30121-91
West Ham30032-90

- Bør få bli

Tidligere Manchester United-back Gary Neville mener imidlertid at Manchester United må stå i stormen og la Mourinho få sjansen til å avslutte det han har startet på.

- Vi så Louis van Gaal få sparken etter en FA Cup-seier, vi så David Moyes få sparken med fire kamper igjen av sesongen, så vi snakker ikke lenger om en fotballklubb som oppfører seg slik den har gjort opp gjennom historien, sier Neville ifølge Sky Sports.

- Jeg skjønner at det er andre tider og jeg skjønner at det er noen tøffe utfordringer, men min ærlige mening her og nå er at Ed Woodward ga ham en ny kontrakt for bare sju eller åtte måneder siden, og han burde få sitte ut kontraktstida og gjøre jobben sin, sier Neville videre.

Det er viden kjent at José Mourinho sliter i sin tredje sesong i klubber. 55-åringen har aldri vært mer enn tre sesonger i en klubb (Porto, Chelsea, Inter, Real Madrid, Chelsea og Manchester United).

- Du kan ikke bytte managere i tide og utide. Jeg har hørt historiene om Mourinho tredje år og alt det der, og du kan ikke være uenig med det for det er en historie der, sier Neville, som sikter til at José Mourinho tilsynelatende alltid sliter i sin tredje sesong, slik han blant annet gjorde i Chelsea da han fikk sparken bare noen måneder etter å ha løftet ligagullet.

Ikke Mourinhos skyld

Manager Sam Allardyce mener på sin side at resultatet fra gårsdagens kamp lyver. og at Tottenhams «fantastiske avslutninger» var forskjellen. Allardyce sier følgende til talkSPORT:

- Jeg har sett på statistikken og skal fortelle deg hvorfor Manchester United var så bra.

Han ramser deretter opp skuddstatistikken, som viser at Manchester United hadde 23 avslutninger mot Tottenhams 9. Begge lagene hadde fem skudd på mål. Han viser også til det faktum at Manchester United hadde ballen 57 prosent av tiden.

- Det handler bare om Tottenhams avslutninger, som ga dem seieren. Normalt ville ikke et slikt resultat oppstått. Er det et stygt resultat? Eller ikke? Når du har 23 skudd på hjemmebane og ikke scorer, er ikke det managerens skyld, mener Allardyce.