Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Mourinho har fått sparken i Chelsea

Klubben bekrefter.

FERDIG: Jose Mourinho er ferdig i Chelsea. Foto: Reuters / Alex Morton
FERDIG: Jose Mourinho er ferdig i Chelsea. Foto: Reuters / Alex Morton Vis mer

(Dagbladet): José Mourinhos Chelsea har slitt kolossalt denne sesongen, og nå har manageren fått svar på tiltale: Portugiseren har fått sparken av eier Roman Abramovitsj. Det bekrefter Chelsea i en pressemelding (se pressemeldingen i egen faktaboks).

- Det er ikke en kjempeoverraskelse. Men jeg syns samtidig det er synd. Det er show å se hvordan en som alltid har hatt suksess takler å ikke ha det. Pluss at med Mourinho får du et himla skuespill. Det er ting som skjer. Han er ytterpunkt på hvordan du gjør ting, sier TV 2-ekspert Erik Thorstvedt til Dagbladet.

Sesongstarten har vært alt annet enn positiv for José Mourinhos mannskap, som ligger på en 16. plass med skarve 15 poeng etter 16 serierunder.

- Han har gjort en ekstremt dårlig jobb i høst, på mange vis. Jeg trodde kanskje han hadde så mange bonuspoeng i banken at han skulle klare å ri det av. Chelsea må ha råd til å avskrive en sesong i ligaen. Det går ræva dårlig, men om du ikke vinner kan du vinne andre ting, sier Thorstvedt, og sikter blant annet til Champions League.

Etter tapet for Leicester gikk manageren ut og fortalte at han følte seg «forrådt» av egne spillere. 52-åringen som ikke er redd for å «parkere bussen», kastet nesten samtlige spillere under kjøretøyet i det oppsiktsvekkende intervjuet.

Bisarr kommunikasjon Erik Thorstvedt tror det er en kombinasjon som gjør at José Mourinho nå må ta sin hatt og gå.

- Få poeng kombinert med en bisarr kommunikasjon. Han sender ut så mange rare signaler. Han er overhodet ikke utstyrt til å takle noe slik som dette. Han prøvde å vekke spillere med å gå bort fra det som er hellig, å holde ting internt. Så begynner han å henge folk ut, det har nærmest blir normen og normalen. Han har røket på resultater og den kommunikasjonen og signalene, sier Thorstvedt.

- Det er helt utrolig at det skjedde så kort tid etter det Chelsea gjorde sist sesong. «Caset» Chelsea er noe som vil bli studert i årevis framover. Hva gikk galt. Det var det siste laget du trodde ville havne i denne situasjonen, sier Thorstvedt videre.

Dårlig sesongstart Det er nå to år siden José Mourinho ble tatt imot som en helt da han gikk løs på sin andre periode som Chelsea-manager.

Sesongen etter førte han klubben til ligagull og seier i ligacupen. Gjennom sine to perioder har han vunnet ligaen tre ganger. Han har vunnet FA-cupen, og ligacupen tre ganger. Alt i alt har hans tid i Chelsea vært en suksess.

Men så startet den vanskelige tredjesesongen, som tidligere har vært 52-åringens bane. Det er vanskelig for eksperter å skjønne hvordan et nærmest uslåelig Chelsea-lag forrige sesong, har blitt til en likblek utgave av seg selv.

Sesongstarten etter fem kamper var den verste Chelsea hadde opplevd, og den verste av en regjerende engelsk ligamester noensinne.

Bråkmaker Sesonginnledningen har også vært preget av andre faktorer.

Først og fremst ble det en stor sak da klubblege Eva Carneiro ble refset av Mourinho i første seriekamp for «ikke å forstå spillet». Det skal ha utviklet seg til å ha blitt full isfront mellom Carneiro og Chelsea, og legen har ikke blitt sett på benken siden.

Ellers har Mourinho måttet tåle å bli straffet etter å ha vært kritisk mot dommerne etter kamp. Gjennom karrieren har han faktisk betalt over to millioner i bøter i sin tid i Chelsea. Nå vanker det straff etter at han ble sendt på tribunen for å ha prøvd å ta seg inn i dommergarderoben i tapet mot West Ham i oktober.

I starten av oktober så imidlertid Chelsea seg nødt til å ta til orde og frede Mourinho. Slike meldinger ender sjeldent positivt, noe det heller ikke gjorde for Mourinho.

Det store spørsmålet er hvem som skal ta over Chelsea. Guus Hiddink nevnes som den sannsynlige erstatteren på kort sikt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media