HEVET STEMMEN: José Mourinho fikk ikke overraskende spørsmål om Ryan Giggs på sin første pressekonferanse som United-manager. Både det og spørsmål om hans evne til å få fram unggutter, fikk fart på

portugiseren. Video: NTB Scanpix

Vis mer

Mourinho hisset seg opp da han fikk spørsmål om Giggs og unggutter

På sin første United-pressekonferanse.

(Dagbladet): Det har vært en av vårens og sommerens største fotballsaker, selv med et EM på programmet, og i dag holdt José Mourinho sin første pressekonferanse som Manchester Uniteds nye manager.

- De andre to gangene jeg kom til dette landet var det annerledes. Jeg fikk sparken av Chelsea og ble her, nå ser jeg de samme menneskene foran meg. Det er vanskelig å finne de rette ordene til å beskrive denne klubben, sier Mourinho.

- Jeg liker ikke det begrepet «drømmejobb». Dette er ikke en drømmejobb, dette er virkeligheten. Jeg er Manchester United-manager. Men det er en jobb alle vil ha, og som bare noen få får sjansen til å ha. Nå har jeg den. Jeg vet hva som forventes, og jeg kjenner til historien her. Jeg vet hva supporterne forventer, sier portugiseren.

Vil ta Fergusons rekord

Han sier han mener jobben kom på det rette tidspunktet i karrieren, og hevder han ikke er nervøs på det han skal ta fatt på.

I SITT ESS: Det er tydelig at José Mourinho har savnet å jobbe. Portugiseren startet Manchester United-karrieren med en langt fra kjedelig pressekonferanse i dag. Foto: NTB Scanpix/EPA/NIGEL RODDIS
I SITT ESS: Det er tydelig at José Mourinho har savnet å jobbe. Portugiseren startet Manchester United-karrieren med en langt fra kjedelig pressekonferanse i dag. Foto: NTB Scanpix/EPA/NIGEL RODDIS Vis mer

- Jeg legger ikke skjul på at jeg jager Alex Fergusons rekord med antall Champions League-kamper, og forhåpentligvis blir dette den eneste sesongen vi ikke spiller der, sier José Mourinho.

Det var lenge en rolig 53-åring som møtte pressen han kjenner så godt fra før. Han ville ikke snakke om topp fire, eller å komme tilbake til Champions League - han er kommet til Old Trafford for å vinne.

Og han er forberedt på spørsmål om spillestil.

- Du kan vinne en kort turnering, noen få kamper, uten å spille godt. Men du kan ikke vinne i lengden uten å spille godt. Og hva er å spille godt? Det er å score mer enn motstanderen, gjøre supporterne stolte, og ved å gi alt, sier Mourinho.

- Jeg kunne gått inn i denne jobben defensiv, snakket om de tre siste årene der Manchester United har vært utenfor topp fire, ikke vunnet store titler, men det ligger ikke for meg å gjøre det, sier han.

Har en spiller til klar

For Manchester United-fansen var det å vinne i mange år rutine, mener portugiseren. Derfor snakker han nå om at de siste tre årene må glemmes.

- Jeg er 53 år, jeg er ikke 63 eller 73. Kanskje dere er lei av meg fordi jeg startet så tidlig, men jeg er en veldig ung manager. Skulle jeg slutte å overbevise meg selv om å gå for de store utfordringene, så ville jeg vært i trøbbel. Sannheten er at det er de fem siste månedene som har vært trøbbel for meg, sier José Mourinho, om tiden uten jobb.

POSERTE: Mourinho med drakta. Foto: NTB Scanpix/EPA/NIGEL RODDIS
POSERTE: Mourinho med drakta. Foto: NTB Scanpix/EPA/NIGEL RODDIS Vis mer

Samtidig lovte Mourinho i dag at en ny storspiller, og fort to, er på vei inn dørene. Han fikk ikke lov av pressesjefen til å si hvem vedkommende er, men det blir snart offisielt, lover han.

Zlatan Ibrahimovic og Eric Bailly var de to første av fire mann han regner med å skaffe seg.

Nummer tre er nok Henrikh Mkhitaryan, som Borussia Dortmund har bekreftet skal til klubben. Så kommer det en til.

- Som dere vet er jeg en manager som liker spesialister, ikke så glad i de som kan alt mulig. Jeg trenger spesialister for det jeg ønsker å gjøre. Nå har vi tre på plass (to, ifølge pressesjefen, journ.anm), og til vi har alle fire så skal vi jobbe hardt. Når vi har de fire kan vi puste ut, markedet vil være åpent en stund til, og vi kan jobbe i ro, sier Mourinho.

Vil ikke se Guardiola som fienden

Det mest åpenbare spørsmålet portugiseren fikk, var så klart hva det betyr at Pep Guardiola og Manchester City er nærmeste rival.

- Det vi har lært nå, er at alle 20 lagene i Premier League kan vinne serien. Så vil det laget som vinner de første fem kampene plutselig være den store rivalen, svarer United-sjefen.

- Det å snakke om fiender, jeg hater det ordet, jeg syns ikke det er riktig i dette landet. I Spania da jeg var der, da var det en kamp mellom to lag. Det er annerledes, da gir det mening å snakke om hovedrivaler på den måten. I Premier League gjør det ikke det, sier 53-åringen.

Sint på talent-kritikk

Mourinho var kanskje på sitt aller mest mourinho-ske da han fikk spørsmål om ryktet han har fått for å ikke gi unggutter sjansen. Journalisten nevnte Ryan Giggs, som nettopp har forlatt klubben, og pekte på ham som ett av eksemplene for tradisjonene med å bringe gjennom talenter på Old Trafford.

- Vet du hvor mange jeg har hentet opp fra ungdomsakademier? 49 spillere. 49. Vet dere hvem de er? Det vil dere ikke vil vite, sier Mourinho, som hadde med seg en liste (!) - og nå med litt hevet stemme:

HADDE MED LISTE: Mourinho hadde tilsynelatende skrevet ut en oversikt over alle ungguttene han har gitt sjansen i løpet av sin karriere. Foto: NTB Scanpix/EPA/NIGEL RODDIS
HADDE MED LISTE: Mourinho hadde tilsynelatende skrevet ut en oversikt over alle ungguttene han har gitt sjansen i løpet av sin karriere. Foto: NTB Scanpix/EPA/NIGEL RODDIS Vis mer

- En faktor er skader. Du henter opp unggutter når du har mange skader. En annen faktor er om du spiller om store titler, med det presset. Mine lag har få skader, og er alltid under press. Hvis jeg henter opp en unggutt, så er det en bevisst tanke bak, ikke fordi jeg blir tvunget til det. Likevel har vi fått opp 49 spillere. Noen av dem er Champions League-vinnere. Noen er med i EM. 49 er mange. Dette er en løgn som er gjentatt så mange ganger at det er blitt en sannhet, sier portugiseren, som legger til at det ikke er hans feil at Ryan Giggs forlater klubben.

- Den jobben Ryan Giggs ville ha, har jeg fått. Han ønsket å bli manager for Manchester United, og klubben valgte meg. Det har de sine egne grunner til. Det er ikke mitt ansvar. Så når dere spør meg om jeg kunne tilbudt ham en annen stilling, svaret er at han kunne fått hvilken annen jobb han ønsket her. Sannheten er at han har bestemt seg for å bli manager, og det er en modig avgjørelse, sier José Mourinho.

Avviser Rooney som midtbanespiller

Som fikk avslutte pressekonferansen med å skyte ned alle britiske tanker om at Wayne Rooney nå er blitt en slags midtbanegeneral. Ikke for Mourinho, ikke i Manchester United.

- I fotball er det mange jobber. En av de vanskeligste å finne er han som putter ballen i mål. Ja, over flere år, så endrer spillere seg. I hans alder har han forandret seg en del, men noe som aldri vil endre seg er hans naturlige appetitt for å sette ballen i mål, sier portugiseren.

- Kanskje er han ikke spiss lenger, en nummer 9, men hos meg vil han aldri være en nummer 6 som spiller 50 meter fra mål. Ja, pasningsspillet hans er fantastisk, men det er mitt også hvis jeg ikke blir presset. Det er det å sette ballen i mål som er vanskelig. Han blir 9, eller 10, kanskje 9,5, men aldri en nummer 6. Heller ikke en nummer 8, sier Mourinho.

Og med det er karrieren som Manchester United-manager i gang.