STORE FINALESJANSER: Inter opparbeidet seg et fantastisk utgangspunkt foran returoppgjøret mot Barcelona etter at Diego Militos scoring ble stående på tross av at han sto i offside.Foto: SCANPIX/REUTERS/Alessandro Garofalo
STORE FINALESJANSER: Inter opparbeidet seg et fantastisk utgangspunkt foran returoppgjøret mot Barcelona etter at Diego Militos scoring ble stående på tross av at han sto i offside.Foto: SCANPIX/REUTERS/Alessandro GarofaloVis mer

Mourinho hyller Inters forvandling

- Er blitt et lag som vinner fortjent over Barcelona.

||| (Dagbladet): Inter - Barcelona 3-1.

Det så helsvart ut for José Mourinhos Inter ble passive tilskuere til at Barcelonas venstreback Maxwell fikk fritt spillerom på venstresida 19 minutter ut i gigantoppgjøret mot Barcelona og etterlot Pedro Rodriguez med en enkel og kontrollert bredside til borteledelse på Giuseppe Meazza.

Men få managere møter bedre forberedt på jobb enn den karismatiske portugiseren, som selvfølgelig hadde identifisert én av Barcelonas svært få svakheter.

Knapt noe lagmaskineri mestrer bedre å spille med høyt press enn Pep Guardiolas menn, men i ørsmå perioder bikker det over i det dumdristige.

Da åpner det seg muligheter, og et Inter-lag på hugget, klarte å omsette tre korte øyeblikk av ubalanse i bortelagets bakre rekker i tellende resultat. Samtidig som vertene hadde mest å by på offensivt, tok de fullstendig lurven av Zlatan Ibrahimovic og begrenset Lionel Messi til et par halvslappe avslutninger fra distanse.

- Det er selvfølgelig ikke lett å slå Barcelona, ei heller å score mot dem eller forsvare seg mot dem. Vi vant fortjent, og det er åpenbart et resultat vi ville ha vært svært fornøyde med på forhånd, sier Mourinho, ifølge Football Italia.

PÅ SØLVFAT: Pedro kunne enkelt banke inn 0-1 med venstrebeinet etter Maxwells utsøkte forarbeid på venstresida. Barcelona fikk en drømmestart, men Inter kjempet seg tilbake. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/ ANDREAS SOLARO
PÅ SØLVFAT: Pedro kunne enkelt banke inn 0-1 med venstrebeinet etter Maxwells utsøkte forarbeid på venstresida. Barcelona fikk en drømmestart, men Inter kjempet seg tilbake. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/ ANDREAS SOLARO Vis mer

3-1 mot de regjerende mesterene kan vise seg å være nok til å sikre Inter deres første opptreden i en finale i den gjeveste eurpacupen på 38 år når status gjøres opp etter returoppgjøret på Camp Nou neste onsdag. Mourinho maner imidlertid til nøkternhet.

- Vi er langt fra klare for noen finale. Det gjenstår ennå en kamp mot et lag av ypperste kvalitet, som er helt ekstraordinære på eget gress, minner Inter-sjefen om.

Men uansett om Inter skulle lykkes eller mislykkes i returoppgjøret, er Mourinho stolt over de stegene klubben har tatt i Europa denne sesongen.

- Laget gjorde det fantastisk da de ga absolutt alt og kjempet seg tilbake. Uansett om vi skulle tape 10-0 i Spania, vil Inter ha vunnet seks strake kamper i Champions League, og om dette laget ikke vinner i år, kommer det til å skje neste år eller året etter. Inter har gått fra å være en liten klubb i Champions League-sammenheng til å bli en klubb som vinner fortjent mot Barcelona og kjemper om å gå hele veien. Inter-spillerne fortjener all skryt i verden. Uansett hva som skulle skje, kommer supporterne aldri til å glemme reisen vi har hatt og innsatsen vi har lagt ned på veien, sier en stolt Mourinho.

Svak Alves
Etter halvtimen kom det første beviset på at Inter på ingen måte var utslått da Samuel Eto'o fant en feilvendt Diego Milito foran mål. Tiltrukket av ballen, etterlot høyreback Daniel Alves et stort rom bak i feltet, noe Milito oppfattet før det var for seint for Barcelona.

MARKERINGSSVIKT: Barcelonas høyreback Dani Alves ble trukket mot ballen, noe som etterlot et stort rom Wesley Sneijder visste å fylle. Da han fikk ballen av Diego Milito, var veien kort til utligning.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/ GIUSEPPE CACACE
MARKERINGSSVIKT: Barcelonas høyreback Dani Alves ble trukket mot ballen, noe som etterlot et stort rom Wesley Sneijder visste å fylle. Da han fikk ballen av Diego Milito, var veien kort til utligning.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/ GIUSEPPE CACACE Vis mer

Med overblikk og presisjon dyttet han ballen ut til en bedre plassert Wesley Sneijder, som fikk en enkel oppgave med å banke utligningen forbi Victor Valdes.

Tre minutter etter pause la Maicon ut på kveldens mest helhjertede løp da han tilbakela 89 meter langs høyresida, og var spillbar da Milito så seg om etter pasningsalternativer. Inters høyreback fikk ballen i rett øyeblikk, brukte én berøring for å få ballen under kontroll før han ekspederte den videre i nettmaskene.

Dermed hadde Inter snudd kampen, og fortsatte jakten på flere mål å gå på foran returoppgjøret på Camp Nou neste onsdag.

Offsidemål
13 minutter seinere straffet Inter et høytpressende Barcelona nok en gang. Ballen ble vunnet høyt i banen og raskt dyttet ut til Samuel Eto'o på høyresida. Kameruneren, som har vært med på to Champions League-triumfer med Barcelona, så opp og fikk øye på Sneijder på tur inn foran mål.

Innlegget var millimeterpresist, men den nederlandske ballbegavelsen har ikke sin styrke i luftrommet, og bommet grovt på en stor mulighet. Til alt hell for Inter, endte den svake avslutningen i stedet rett på pannebrasken til Diego Milito, som enkelt styrte inn 3-1 fra kort hold.

Argentineren hadde imidlertid tjuvstartet bak ryggen til Gerard Piqué, og var i offside da Sneijder avsluttet, men assistentdommeren foretok seg ingenting, og scoringen ble godkjent til tross for høylytte protester fra bortelaget.

HELHJERTET: Målinger viste at høyreback Maicon tilbakela 89 meter før han avsluttet Diego Militos pasning til 2-1 til Inter.Foto: SCANPIX/AP Photo/Luca Bruno
HELHJERTET: Målinger viste at høyreback Maicon tilbakela 89 meter før han avsluttet Diego Militos pasning til 2-1 til Inter.Foto: SCANPIX/AP Photo/Luca Bruno Vis mer

Når det er sagt, var det få av aktørene på banen som hadde jobbet hardere for uttelling enn den energiske Inter-toppscoreren. Det var en innsats som kostet, for kvarteret før slutt ble argentineren innhentet av krampe og erstattet av italiensk fotballs «enfant terrible», Mario Balotelli.

Byttet Zlatan mot forsvarsspiller
Like i forkant av 3-1 målet hadde Pep Guardiola bedt forsvarsspiller Eric Abidal om å gjøre seg klar til å erstatte en Zlatan Ibrahimovic, som fikk sørgelig lite til å stemme mot gamle lagkamerater. På tross av radikalt endrede forutsetninger, fullførte Barca-sjefen byttet.

Dermed var det midtstopper Gerard Piqué som ble brukt som oppspillspunkt i hektiske sluttminutter. Piqué er bedre venn med ballen enn de fleste andre forsvarsspillere på toppnivå i Europa, men mot et heltent Inter, var det for lite besluttsomhet over det 23-åringen foretok seg i motsatt 16-meter av der han vanligvis oppholder seg.

Samtidig ble muligens Barcelona snytt for et straffespark da Wesley Sneijder kastet seg hodeløst inn i en takling på Daniel Alves. Dommeren vurderte det imidlertid dit hen at det ikke var kontakt og ga Barca-backen gult kort for filming. Reprisen ga ikke noe entydig svar på om det var en riktig avgjørelse.

Dermed klarte Inter på sett og vis å ri av et voldsomt Barca-trykk i hektiske sluttminutter, og går dermed inn i returoppgjøret med både selvtillit og et meget godt utgangspunkt.

SINT OG GLAD: José Mourinho var stolt av Inters innsats, men samtidig sint på hvordan Barcelona omringet dommeren etter kampen.Foto: SCANPIX/AP Photo/Luca Bruno
SINT OG GLAD: José Mourinho var stolt av Inters innsats, men samtidig sint på hvordan Barcelona omringet dommeren etter kampen.Foto: SCANPIX/AP Photo/Luca Bruno Vis mer

Barcelona var Inter knusende overlegne da lagene møttes på Camp Nou i gruppespillet i høst da de vant 2-0. Det er et resultat som også holder til avansement til finale, men det blir ingen enkel oppgave å gjenskape den prestasjonen mot et Inter-mannskap som later til å ha det som skal til for å gå hele veien denne sesongen.

Verdt å merke seg er det også at Barcelona, på tross av nærmest overjordiske offensive ferdigheter, ikke har gjort mål på egen hjemmebane i en semifinale i Champions League på de siste fem forsøkene.