Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Mourinho klar for United: - Det er noe helt spesielt

Det bekrefter klubben.

KLAR: Fredag ble José Mourinho presentert som United-trener. Foto: Manchester United
KLAR: Fredag ble José Mourinho presentert som United-trener. Foto: Manchester United Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Manchester United bekrefter på sin egen hjemmeside at José Mourinho (53) tar over som manager i klubben.

Portugiseren har vært uten jobb siden han fikk sparken i Chelsea i desember, men har lenge blitt koblet til «de røde djevlene» fra Manchester.

- Å bli manager for Manchester United er noe helt spesielt i fotballen, sier Mourinho.

- Det er en klubb som er kjent og beundret over hele verden. Mystikken og romantikken rundt klubben er det ingen andre som kan matche, sier portugiseren i pressemeldinga.

Han forteller at han alltid har følt en tilknytning til Manchester United, og at han alltid har hatt et godt forhold til United-fansen.

- Jeg ser fram til å bli deres manager, og nyte godt av deres fantastiske støtte de kommende åra.

Les også: Dette sier Mourinhos tidligere spillere om ham.
Fra assistent og tolk til ligatrofé Nå håper Manchester United at det snur resultatmessig, med suksessrike Mourinho på laget. Han startet sin trenerkarriere som assistent og tolk under Bobby Robson i de portugisiske klubbene Sporting Lisboa og FC Porto, og fulgte deretter Robson til Barcelona i 1996.

Fire år senere ble han ansatt som trener for Benfica, men allerede etter ni kamper forlot han klubben. I sesongen 2001/2002 trente han den portugisiske klubben União de Leiria, som overraskende ble nummer fire i ligaen.

Det førte til at han ble hentet tilbake til FC Porto, der han vant sitt første ligatrofé da laget vant serien, elleve poeng foran Benfica. Samme år vant laget den portugisiske cupen og UEFA-cupen. Også sesongen etter oppnådde Mourinho suksess, da han førte laget til en ny ligatittel og seier i Champions League.

«The Special One» I juni 2004 hentet Chelsea Mourinho for første gang, og portugiseren gikk raskt til innkjøp av nye spillere. Det førte til at Chelsea toppet ligatabellen fra desember, og deltok i Champions League-sluttspillet. I 2005 sørget Mourinho og hans mannskap for ligacupseier, i tillegg til Chelseas første ligatittel på 50 år.

På en pressekonferanse da han tok over Chelsea, uttalte Mourinho følgende:

- Ikke kall meg arrogant, men jeg er europeisk mester, og jeg mener jeg er «a special one». Det førte til at portugiseren fikk kallenavnet «The Special One».

I den engelske klubben ble han en av de best betalte managerne i fotball, med en lønn på 4,2 millioner pund den første sesongen. I 2005 økte den til 5,2 millioner pund.

I 2004/2005 og 2006/2007-sesongen kom Mourinho og Chelsea til semifinalen i Champions League. Begge årene tapte de mot Liverpool. Etter at laget spilte uavgjort mot Rosenborg i 2007/2008-sesongen, ga han seg.

Inter Milan hentet så portugiseren i juni 2008, og snaue to år senere førte han laget til seier i den italienske serien og cupen, samt Champions League. Seks dager etter det gjeve Champions League-trofeet, ble Mourinho hentet til Real Madrid, men fikk sparken tre år seinere.

I juni 2013 hentet Chelsea ham for andre gang, hvor han var til desember 2015.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!