Mourinho kunne kjøpt «Panteren» for åtte år siden: - Jeg var blind

Skal skyte Chelsea til topps.

MÅLGARANTIST?: Diego Costa imponerte en samlet fotballverden i fjor da han scoret på bestilling for Atletico. Nå har Jose Mourinho hentet den spanske brasilianeren til London i håp om at han kan skyte blåtrøyene til seriegull. Foto: EPA/SEDAT SUNA/NTB SCANPIX
MÅLGARANTIST?: Diego Costa imponerte en samlet fotballverden i fjor da han scoret på bestilling for Atletico. Nå har Jose Mourinho hentet den spanske brasilianeren til London i håp om at han kan skyte blåtrøyene til seriegull. Foto: EPA/SEDAT SUNA/NTB SCANPIXVis mer

Følg Burnley-Chelsea i Fotball Direkte klokka 21

(Dagbladet): Når Chelsea i kveld starter sin Premier League-sesong borte mot Burnley, kommer de flestes øyne til å være festet på Jose Mourinhos nummer 19.

Diego da Silva «Panteren» Costa.

- Jeg var blind Den spanske brasilianeren ble klar for London-klubben tidlig i sommer, og har siden den gang imponert stort i treningskampene, selv om VM ble en brutal skuffelse for 25-åringen.

Nå har han kommet for å ta Premier League med storm, og skyte Mourinho til portugiserens tredje Premier League-tittel. Men Costa kunne fort blitt Chelsea-spiller allerede i 2006. Om bare Mourinho hadde vært klar over hva han var vitne til.

Her tar manageren en sjelden dose selvkritikk.

- For å være ærlig kikket jeg på ham da han spilte i Portugal, men jeg var blind. Det var alle sammen, sier Mourinho ifølge ESPN.

Chelsea-manageren forteller videre at Costa foreløpig «bare kan 10 ord på engelsk», men at det ikke hindrer ham i å lære eller kommunisere.

- Jeg spør ham hele tiden: «Vil du at jeg skal oversette noe til portugisisk for deg?», men han bare trekker på skuldrene og sier: «Jeg forstår alt», sier Mourinho.

Det skal med andre ord ikke være det muntlige samarbeidet som står i veien for en kjempesesong for den tidligere Atletico-spissen.

- En jævel å spille mot TV 2s Premier League-ekspert, Petter Myhre, sier til Dagbladet at han tror nyervervelsen har alle forutsetninger for å lykkes.

- Ja, det tror jeg han kommer til å gjøre. Vi har sett mange eksempler på at spillere som leverer i Spania, også leverer i England. Han er en tøffing - en jævel å spille mot, og han kommer i alle fall ikke til å bli tatt på fysikken.

Myhre tror også kraftspissen er sterk nok i hodet til å takle det vanvittige trykket som venter ham på arenaer England rundt. Dette viste han blant annet da han satte inn straffen mot nettopp Chelsea i Champions League-semifinalen etter å ha hatt en lengre disputt med dommeren over hvordan ballen skulle ligge (se video).

- Han virker også veldig robust mentalt. Han bryr seg ikke så mye om hva andre mener og sier. De forventningene han har knytta til seg tror jeg han takler.

FØRSTE PÅ 18 ÅR: Diego Costa og resten av lagkameratene i Atletico Madrid kunne feire klubbens første seriemesterskap på 18 år etter at de den 17. mai holdt Barcelona til 1-1 i den avgjørende ligakampen. Foto: REUTERS/Juan Medina/NTB Scanpix
FØRSTE PÅ 18 ÅR: Diego Costa og resten av lagkameratene i Atletico Madrid kunne feire klubbens første seriemesterskap på 18 år etter at de den 17. mai holdt Barcelona til 1-1 i den avgjørende ligakampen. Foto: REUTERS/Juan Medina/NTB Scanpix Vis mer

Hvor avhengige er Chelsea av at han leverer 20-25 mål i år?

- De er veldig avhengige av ham med mindre Torres plutselig skulle finne tilbake til god gammel form. Noe som ikke virker veldig sannsynlig. Han er kjøpt inn for å levere det de manglet i fjor, og det vet han veldig godt selv også.

Men for å benytte seg av en god gammel klisjé - veien til fotballens aller største scener har vært lang for Costa.

Fra gatene til Vicente Calderón 25-åringen, som så mange andre brasilianske gutter, startet sine fotballdager på gatene. Han spilte sammen med storebroren Jair, og var tilfreds med at fotballen bare var lek og moro.

Men onkelen til unggutten hadde andre planer. Han lokket 16 år gamle Costa til et prøvespill i en fjerdedivisjonsklubb i Sao Paolo, og derfra har det gått slag i slag.

Tre år etter at han for første gang spilte organisert klubbfotball, sto han, etter en liten mellomlanding i Portugal, i garderoben til Atletico Madrid - ansikt til ansikt med Diego Forlan og Sergio Aguero.

- Da slo det meg virkelig. De var to av verdens beste angrepsspillere - jeg hadde ikke engang spilt skikkelig juniorfotball. Et lite øyeblikk føltes det som om jeg var ute på det åpne havet uten at jeg hadde lært meg å svømme, har han i ettertid fortalt.

- Jeg hadde tatt livet av ham Costa gjorde seg raskt bemerket i Spania, men ikke nødvendigvis bare med et positivt fortegn. Selv har han samlet imponerende 83 gule og åtte røde kort siden han kom til Europa, og han har fremprovosert langt flere.

Geoffrey Kondogbia har anklaget ham for rasisme, mens Sergio Ramos og Antonio Amaya har spyttet på ham. Sistnevnte ble så provosert av brasilianeren etter at han hadde «takket ham for et mål», at han måtte holdes tilbake.

- Han ropte og takket meg for gaven. Hadde ikke lagkameratene mine holdt meg igjen, hadde jeg tatt livet av ham. Det viser hva slags person han er: han har ikke noe hjerte og ingen skam, sa han ifølge The Guardian.

Men Costa kan også spille fotball.

«Landsbyen bak solnedgangen» I løpet av fjorårssesongen scoret han ikke mindre enn 36 mål for Atletico, og var mye av årsaken til at «Los Rojiblancos» feiret sitt første seriegull på 18 år.

Han noterte seg også for åtte scoringer på ni kamper i Champions League, men der ble det som kjent stopp i finalen mot nabo Real Madrid.

Da han i sommer skrev under for Chelsea videreførte han dermed tradisjonen for gode spisseksporter i Atletico, og følger i fotsporene til spillere som Diego Forlan, Radamel Falcao, Sergio Aguero og Fernando Torres. Sistnevnte blir også hans nye lagkamerat og tidvis kanskje makker på Stamford Bridge.

Så gjenstår det å se om 25-åringen klarer å leve opp til forventningene når Chelsea i kveld gjør en visitt til ugjestmilde Turf Moor klokka 21 i kveld. Mourinho er i alle fall klar på at Costa har det som trengs, og tillegger sin nye storstjerne en betydelig mengde mystikk helt på slutten.

KNALL OG FALL: Spanias VM-eventyr tok en brå slutt allerede i gruppespillet etter tap mot Nederland og Chile. Diego Costa måtte reise målløs hjem fra Brasil. Foto: REUTERS/Dylan Martinez/NTB Scanpix
KNALL OG FALL: Spanias VM-eventyr tok en brå slutt allerede i gruppespillet etter tap mot Nederland og Chile. Diego Costa måtte reise målløs hjem fra Brasil. Foto: REUTERS/Dylan Martinez/NTB Scanpix Vis mer

- Han er fortsatt den fyren som kommer fra en veldig liten landsby bak solnedgangen. Han er fortsatt den typen i måten han oppfører seg, måten han kommuniserer på og måten han handler på. Han er fortsatt den naive, rene, enkle og ydmyke fyren.

NORSK MOTSTAND: Diego Costa har også gjort seg bemerket mot norsk motstand. Her feirer han en scoring mot Rosenborg i Europaligaens gruppespill tilbake i 2010 sammen med Filipe Luis (nå lagkamerat i Chelsea) og Sergio Aguero. Foto: REUTERS/Susana Vera/NTB Scanpix
NORSK MOTSTAND: Diego Costa har også gjort seg bemerket mot norsk motstand. Her feirer han en scoring mot Rosenborg i Europaligaens gruppespill tilbake i 2010 sammen med Filipe Luis (nå lagkamerat i Chelsea) og Sergio Aguero. Foto: REUTERS/Susana Vera/NTB Scanpix Vis mer