SKJULT STIKK?: Jose Mourinho fikk sparken som Manchester United-manager. Nå jobber han som TV-ekspert. Foto: NTB scanpix
SKJULT STIKK?: Jose Mourinho fikk sparken som Manchester United-manager. Nå jobber han som TV-ekspert. Foto: NTB scanpixVis mer

Tidligere United-manager Jose Mourinho

Mourinho med United-stikk

José Mourinho snakket om lagbygging blant Uniteds rivaler.

Like før jul fikk José Mourinho sparken som Manchester United-manager, og siden har det vært nokså stille rundt portugiseren.

Ole Gunnar Solskjær erstattet som kjent Mourinho i sjefsstolen på Old Trafford, og foreløpig har ikke 55-åringen hoppet på noen nye tilbud fra andre klubber.

I stedet dukket han denne uka opp som ekspert for TV-kanalen beIN Sports, hvor han skal dele sine tanker om det pågående Asiamesterskapet. Dette er imidlertid ikke det eneste samtaletemaet, og i dag snakket manageren om flere av topplagene i Premier League og spillerne de har kjøpt de siste åra.

SOLSKJÆR: Dagbladets sportsjournalist Øyvind Godø mener det er fire grunner til at Ole Gunnar Solskjær har lykkes som manager i Manchester United. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Snakket om spillerkjøp

Mourinho skal ha fått forbud om å snakke om Manchester United etter at han fikk sparken fra klubben, men hans seineste uttalelser kan tolkes som et stikk i retning gamleklubben.

Mourinho skal ha vært svært misfornøyd med at han ikke fikk hente spillerne han hadde lyst på, og klagde en rekke ganger på de han hadde tilgjengelig i United.

- Det er en ting hvis du som manager får velge de spillerne som passer til din fotballfilosofi. Det er noe helt annet hvis du ikke får gjort det, sa Mourinho i TV-sendingen, før han tilsynelatende sammenliknet sin egen opplevelse med situasjonen i Manchester City og Liverpool.

- Se på Liverpool

- I den første og andre sesongen gjorde Pep (Guardiola) mange gode valg, men det var valg som han fikk støtte for. Han ville ikke ha Zabaleta, Sagna, Kolarov og Clichy, og i løpet av den samme sommeren kjøpte og solgte han fire sidebacker. Han ble støttet, mener Mourinho.

- Se på Liverpool, og tenk på hvem av spillerne som var der før Jürgen (Klopp) kom. Ingen Alisson, van Dijk, Robertson, Salah, Firmino, Mane, Fabinho, Wijnaldum, Keita. Her har det blitt jobbet grundig.

I løpet av sine år på Old Trafford kjøpte Mourinho 11 spillere: Eric Bailly, Zlatan Ibrahimovic, Henrikh Mkhitaryan, Paul Pogba, Victor Lindelöf, Romelu Lukaku, Nemanja Matic, Alexis Sánchez, Diogo Dalot, Fred og Lee Grant.

De kostet rundt fire milliarder norske kroner til sammen.

Helt nytt lag

På tampen av Mourinhos regjeringstid i United skal svært få av spillerne ha ønsket at han skulle fortsette. Misnøyen er snudd til glede under Solskjær, og laget vant lørdag sin sjuende kamp på rad.

Det er full pott for nordmannen, som har blitt hyllet for måten han har forvandlet et defensivt og tregt United-lag til en seiersmaskin.

- Vi har ballen mer, og vi er bedre forberedt på hvor vi skal angripe og hvor vi skal løpe. Det er mer mønster i spillet vårt, mer struktur, sa Pogba til Sky Sports tidligere denne uka.

Da Solskjær tok over i desember tenkte de fleste at en plass blant topp fire i Premier League ville bli nærmest umulig. Nå, noen uker seinere, er United bare tre poeng bak Chelsea på 4.-plass.