Mourinho og Pep leder an i trenerfesten

Flere av favorittene i mesterligaen har skiftet trener i jakten på Fotball-Europas gjeveste trofé.

TRENERBYTTE: Chelsea manager Jose Mourinho i samtale med Fernando Torres under Premier League kampen mellom  Everton og Chelsea FC på Goodison Park i Liverpool 14 September. Foto: Peter Powell/EPA
TRENERBYTTE: Chelsea manager Jose Mourinho i samtale med Fernando Torres under Premier League kampen mellom Everton og Chelsea FC på Goodison Park i Liverpool 14 September. Foto: Peter Powell/EPAVis mer

Mens Mourinho skal forsøke å føre Chelsea tilbake til europatoppen, har Guardiola kanskje den tøffeste jobben. Tittelforsvarer Bayern München blir målestokken for motstanderne og laget alle vil slå.

For ikke å snakke om presset på Manchester United-manager David Moyes. En ny æra har startet på Old Trafford med skottens forsøk på å videreføre suksessen Alex Ferguson skapte i løpet av nesten 27 år.

I det hele tatt vil mesterligaen boble over av spenning rundt de tolv «trenerferskingene» som garantert vil sette farge på turneringen. Barcelona, Real Madrid, Manchester City, Paris Saint-Germain, Porto og Napoli er andre storlag med ny mann i sjefsstolen.

Norges innslag er Ståle Solbakken, som har gått løs på sin annen trenerperiode i FC København. Han har havnet i en knalltøff gruppe med Real, Juventus og Galatasaray.

«Pep» Guardiola ble hyllet som verdens beste trener etter å ha kapret 14 titler, derav to i mesterligaen, på fire år i Barcelona. Den modige spanjolen tar nå fatt på oppgaven med å gjøre et sterkt lag, som har vært i finalen tre av de siste fire årene, enda sterkere.

- Vi må jobbe med å være i stand til å vinne mesterligaen på regelmessig basis, lød styreleder Karl-Heinz Rummenigges hårete uttalelse forrige uke.

Tysk dominans Tyskland dominerte mesterligaen forrige sesong. Bayern utklasset Barcelona med 7-0 over to semifinalekamper og beseiret deretter Dortmund 2-1 i en spennende finale.

Det utløste en debatt om hvorvidt tyskerne har kontroll på turneringen eller om særlig Spania og England kan slå tilbake.

- Tyskland må bevise sin klasse fra starten av hver sesong. De engelske klubbene ønsker å bevise at de fortjener UEFAs toppranking, og at de har den beste ligaen i verden, sa Rummenigge.

Ny Chelsea-sjanse José Mourinho har tatt over et Chelsea-lag som har opplevd hyppige endringer på trenersiden, men likevel har vunnet en europeisk dobbel med mesterligaen i 2012 og europaligaen i vår.

Portugiseren drømmer utvilsomt om å bli den første treneren som vinner storturneringen med tre ulike lag. Tidligere har han gått til topps med Porto (2004) og Inter (2010).

- Dette er et annerledes lag (enn sist). Jeg er ikke kommet hit for å jobbe i fredelige former, for det liker jeg ikke. Men jeg skal bruke tiden, utvikle spillerne og hente ut det beste jeg kan av laget, sier Mourinho.

London-klubben åpner mesterligaen hjemme mot Basel onsdag. Også tyske Schalke og rumenske Steaua Bucuresti skal Mourinho møte i en relativt overkommelig gruppe.

(NTB)