USIKKER SESONG I MØTE: Memphis Depay og Juan Mata - en imponerer og en irriterer. Foto: AFP PHOTO / OLI SCARFF 
USIKKER SESONG I MØTE: Memphis Depay og Juan Mata - en imponerer og en irriterer. Foto: AFP PHOTO / OLI SCARFF Vis mer

Mourinho som sjef: Disse kan pakke og disse kan imponere neste sesong

Jose Mourinho har store ambisjoner i Manchester United og har begynt å forme det laget han vil ha. Med signeringer som Zlatan, Mkhitaryan og Bailly må de gjenværende United-spillerne prestere. 

(FourFourTwo) Mourinho er en taktisk manager som fokuserer på hardt arbeid og kontringer, noe som kan minne om den klassiske United-stilen. Det taktiske skiftet på Old Trafford vil ikke diktere hvem som kommer til å gjøre det bra eller dårlig under portugiseren, men flere av spillerne vil være bedre tilpasset Mourinhos spillestil i forhold til Van Gaals.

FourFourTwo har sett på hvem som kan slite benken og hvem som kan briljere under Mourinho:

Disse blir benkeslitere

Juan Mata

Den med det dårligste utgangspunktet er den spanske playmakeren som forlot Chelsea kun seks måneder etter at Mourinho kom til klubben i 2013/14. Mata fikk mye kritikk av manageren for at han ikke jobbet hardt nok tilbake i forsvar i september 2013, og Mourinho straffer en hver angriper som ikke følger hans ordre.

I fjor var spanjolen mest effektiv på løp fra siden og inn i banen slik at han ble en «flytende» playmaker. Slik ustrukturert spill vil irritere Jose.

Ashley Young

BENKESLITER: Ashley Young. Foto: Simon Bellis / Sportimage via PA Images
BENKESLITER: Ashley Young. Foto: Simon Bellis / Sportimage via PA Images Vis mer

Det er tvilsomt at Mourinho vil stole på Young som back, men på den lyse siden vil han ikke bli brukt som andrespiss heller. Den eneste grunnen til at Young fikk så mange kamper i forrige sesong var fordi Van Gaal ikke hadde mange andre valgmuligheter. Likevel tilpasset spilleren seg flere posisjoner og viste at han er intelligent og disiplinert, men under sin første pressekonferanse sa Mourinho at han ønsker spillere som er spesialister og ikke multifunksjonelle spillere. Young er blant de minst effektive vingene i klubben og at han har rundet 30 teller imot ham.

Bastian Schweinsteiger

BENKESLITER: Bastian Schweinsteiger. Foto: Simon Bellis / Sportimage / Cal Sport Media 
BENKESLITER: Bastian Schweinsteiger. Foto: Simon Bellis / Sportimage / Cal Sport Media  Vis mer

Tyskeren har hatt en vanskelig start på karrieren i England. Med sine skadeforfølgelser har Schweinsteiger slitt med å tilpasse seg farten og intensiteten i Premier Leauge. Mourinho mistet jobben i Chelsea grunnet den sløve innsatsen på den sentrale midtbanen - dermed vil han ikke ha mye tålmodighet med tyskeren som ikke lenger er på toppen av sin karriere.

Michael Carrick

BENKESLITER: Michael Carrick. Foto: TGSPhoto / REX / Shutterstock 
BENKESLITER: Michael Carrick. Foto: TGSPhoto / REX / Shutterstock  Vis mer

Hans lederkvaliteter og intelligens vil gi ham respekt hos Mourinho, men likevel passer ikke Carricks spillestil med portugiserens. Carricks treige, elegante pasninger vil ikke gå overens med den intense «blod, svette og tårer» taktikken som vil bli innført på Old Trafford.

Mourinho har som regel en sterk defensiv midtbanespiller i par med en energisk boks-til-boks spiller midt på banen, dessverre kommer Carrick i mellom de to spillertypene. I en alder av 34 passer han nok bedre i en trenerrolle.

Cameron Borthwick-Jackson, Timothy Fosu-Mensah og Guillermo Varela

I motsetning til sin forgjenger Van Gaal er ikke Mourinho den som gir ungguttene mange sjanser. Portugiseren har en sterk vinnermentalitet og mener at laget skal jobbe for å vinne – koste hva det koste vil.

Av de tre ungguttene har Brothwick-Jackson imponert mest, men manageren liker å ha en fast forsvarsrekke uten mye endringer. Luke Shaw vil være på venstrebacken og Borthwick-Jackson (sammen med Fosu-Mensah og Varela) vil bli blant reservene.

Disse vil skinne

Memphis Depay

Til tross for at nederlenderen hadde en skuffende sesong i fjor er det for tidlig å kalle ham en flopp. Van Gaals saktegående taktikk basert på ballbesittelse passer ikke en eksplosiv ving. Mens motstanderne holder seg lavt og venter på angrepet er det lite rom på sidene for vingene å løpe inn i. Van Gaal skal visst nok også ha fortalt kantspillerne sine at de skulle vente og på backen som kom på løp bakfra (lite overraskende at de unge angriperne sluttet å høre på manageren mot slutten).

Mourinho har derimot en spennende kontringstaktikk og vil gi spillerne mer frihet på topp. Når laget fosser fremover i en 4-3-3 formasjon kan Depays fart og teknikk blomstre.

Anthony Martial

I likhet med Cristiano Ronaldo liker Martial å komme inn igjennom senteret av motstandernes forsvar, noe som garantert vil imponere Mourinho. Som Depay vil den nye spillerstilen passe Martial mye bedre enn den forrige. De to ungguttene ble signert for å videreføre Alex Fergusons ideologi, og under Mourinho kan de få rom, frihet og oppmuntring til å gå i dueller og skape sjanser på egenhånd.

KAN IMPONERE: Morgan Schneiderlin  og Anthony Martial. Foto by Matt McNulty / JMP / REX / Shutterstock
KAN IMPONERE: Morgan Schneiderlin  og Anthony Martial. Foto by Matt McNulty / JMP / REX / Shutterstock Vis mer

Morgan Schneiderlin

Mourinho vil at midtbanen fungere som et maskineri, noe som har vært synlig i alle lag han har ledet de siste ti årene. Schneiderlin - med sin gode pasningsfot og sitt sterke defensive instinkt – vil passe godt inn i en sentral rolle. En rolle som Sami Khedira og Nemanja Matic har hatt under portugiseren.

Schneiderlin hadde i gjennomsnitt 2.7 taklinger og 2.3 avskjæringer per kamp forrige sesong (marginalt slått av Matic som hadde 3.6 taklinger og 2.0 avskjæringer). Franskmannen har ikke levd opp til United-supporternes forventninger, men (i hans forsvar) var han ofte en del av en uorganisert midtbanerekke, noe som hindret ham i å få vist frem sine ferdigheter.

Wayne Rooney

KAN IMPONERE: Wayne Rooney. Foto: Martin Rickett / PA via AP
KAN IMPONERE: Wayne Rooney. Foto: Martin Rickett / PA via AP Vis mer

Mourinho er en tilhenger av Rooney og vil la England-kapteinen få spille som angripende midtbanespiller. Manageren forventer at angripere jobber hardt når motstanderne har ballen, og beveger seg for å skape pasningsmuligheter.

Rooney fyller kravene Mourinho stiller, og hans tendens til å slå langpasninger er nyttig når United skal kontre. Mest sannsynlig vil engelskmannen få samme rolle som Cesc Fabregas hadde i Chelsea på starten av forrige sesong.

Marcus Rashford

Rashford kan lære utrolig mye av å se på Zlatan Ibrahimovic den kommende sesongen. Dersom unggutten hadde fått for mye ansvar og spilletid hadde det vært fare for at han ble utbrent så tidlig i karrieren. Derfor er Zlatans ankomst positivt for 18-åringens utvikling.

Spissen er rolig og er flink til å løpe inn i bakrommet og har det som skal til for å bli formet som en klassisk kraftspiss. Med oppmuntring og veiledning kan Rashford bli den perfekte reserven på topp neste sesong.