PRESENTERT: José Mourinho hadde sin første pressekonferanse som United-manager i går. Foto: Matt McNulty/PA/NTB Scanpix
PRESENTERT: José Mourinho hadde sin første pressekonferanse som United-manager i går. Foto: Matt McNulty/PA/NTB ScanpixVis mer

Mourinho vakte oppsikt da han hadde med seg liste. Her er spillerne som skal motbevise «løgner»

En spiller har aldri spilt under manageren.

(Dagbladet): Noe av det som brukes mot manager José Mourinho er at han ikke gir unge spillere sjansen, men heller prioriterer erfarne fotballspillere.

Det er tydelig at dette temaet er noe som opptar Mourinho, for portugiseren var forberedt da spørsmålet dukket opp på hans første pressekonferanse som manager i Manchester United.

Først spurte han journalisten som stilte spørsmålet hvor lang tid han hadde, for svaret ville ta ti minutter.

- Vet du hvor mange unge spillere jeg har hentet opp fra ungdomsakademier? 49 spillere. 49. 49. Vet dere hvem de er? Det vil dere ikke vil vite, sa Mourinho, som hadde med seg en liste (!) over hvilke akademispillere han hadde hentet opp til førstelaget.

Tilfeldighetene ville ha det til at en person som jobbet i BBC sølte vann over lista like etter pressekonferansen, men Mourinho lovet likevel å sende den fullstendige lista på mail til de fremmøtte.

Som sagt så gjort. Fire timer seinere dukket den opp i innboksen til flere profilerte journalister. Men lista inneholdt nå 55 navn i stedet for de opprinnelige 49. Spillere som Arjen Robben, John Obi Mikel, Lassana Diara, Marko Arnautovic, Raphaël Varane og Kurt Zouma var blant de som var listet opp, fordi de spilte under ham da de var under 21 år. Det skriver The Guardian.

Lite spilletid

Avisa peker blant på at Arjen Robben allerede hadde spilt mer enn 100 kamper for Groningen og PSV Eindhoven før han dro til Chelsea under Mourinho.

Det viste seg ifølge The Guardian at bare 11 av de 49 spillerne manageren listet opp hadde spilt mer enn 90 minutter under ham. 23 av dem fikk en kamp, mens ti stykker spilte to kamper.

Ti av spillerne hadde spilt mindre enn ti minutter, tre av disse fikk ett minutt hver på banen.

Flere spillerne på lista hadde debutert for andre lag, og den ene spilleren hadde merkelig nok aldri spilt under José Mourinho, hevder The Guardian.

«Det var et godt forsøk - klassisk José - og spesielt den teatralske måten han viste fram notatene for å identifisere seg med en klubb som har den utrolige statistikken med å gå 3 803 kamper, helt tilbake til 1937, med minst en egenprodusert spiller i startelleveren eller på benken», skriver The Guardian.

Det spørs om en unggutt som Marcus Rashford (18) er fornøyd med statistikken til Mourinho. Hans navn dukket ofte opp i forbindelse med Mourinhos rykte om å bruke etablerte spillere framfor de yngre.

- Løgn

Daily Mail har listet opp samtlige spillere på den utvidede lista (se faktaboks nederst i saken).

José Mourinho fortalte på pressekonferansen at det var to faktorer som gjorde at han ikke spilte med så mange unggutter: skader og press.

- En faktor er skader. Du har ikke noe annet valg. Du henter opp unggutter fra akademiet når du har mange skader. En annen faktor er om du spiller om store titler, med det presset. Mine lag gjennom mange år har få skader, og er alltid under press. Hvis jeg henter opp en unggutt, så er det en bevisst tanke bak, ikke fordi jeg blir tvunget til det. Likevel har vi fått opp 49 spillere. Noen av dem er Champions League-vinnere. Noen er med i EM. 49 er mange. Dette er en løgn som er gjentatt så mange ganger at det er blitt en sannhet, sier portugiseren.