STUSSET: Ragnhild Mowinckel måtte på et tidspunkt forklare dopingkontrolløren hva den skulle gjøre under OL i Pyeongchang. Her fra Sölden i 2016. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STUSSET: Ragnhild Mowinckel måtte på et tidspunkt forklare dopingkontrolløren hva den skulle gjøre under OL i Pyeongchang. Her fra Sölden i 2016. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Dopingkontrollskandalen i Pyeongchang

Mowinckel forbauset over dopingtestingen i OL: - Rart at jeg må forklare reglene

Ragnhild Mowinckel (26) sier hun måtte forklare dopingkontrollørene om hvordan testene skulle foregå.

I kjølvannet av ARDs nye avsløringer om sikkerheten rundt dopingtestingen i Pyeongchang, har blant annet Marit Bjørgen stått fram med det hun syntes var en ubehagelig opplevelse under mesterskapet.

Alpinesset Ragnhild Mowinckel (26) innrømmer også at hun stusset over opplegget. Hun følte hun måtte forklare dopingkontrollørene hva de skulle gjøre.

- Det var litt spesielt, kan man si … Vi skal for eksempel sitte i ti minutter før vi blir tatt blodprøve av, og det var noe jeg måtte fortelle dem (dopingkontrollørene), sier Mowinckel til Dagbladet.

SIKKERHETSBRIST: Ifølge ARD var det en stor sikkerhetsbrist i dopinglaboratoriet i Pyeongchang. Video: ARD / NTB Scanpix Vis mer

- Rart

26-åringen, som tok to sølvmedaljer i Pyeongchang, synes det viktigste er at rammene er like, uansett hvor i verden de befinner seg.

- Dette store organet (IOC) skal ha klare regler rundt dette og vite hvordan det skal foregå. Jeg vet ikke om det var dårlig bare der og da, men det var spesielt. De satt der og utførte testene, men jeg følte at det var jeg som styrte det. Det er litt rart at jeg må forklare dem reglene og hvordan det skal foregå, sier Mowinckel.

- Ellers var det greit, legger Molde-jenta til.

Kjetil Jansrud kaller testingen «ryddig».

- Jeg har ikke sett noe som skal tilsi noe annet enn at det var greit, men man hører jo historier både fra Sotsji og nå fra Pyeongchang, sier Jansrud til Dagbladet.

Han fortsetter:

- Det er jo skremmende å høre om, samtidig som jeg må forsvare antidopingarbeidet. De har alltid for lite penger og ligger alltid et hestehode bak. De er veldig avhengige av frivillige som brenner for jobben, sier Jansrud.

- Skandaløst, forferdelig

I tillegg til Bjørgen og Mowinckel, har både Johannes Thingnes Bø (ett gull, to sølv) og Simen Hegstad Krüger (to gull) fortalt om situasjoner de stusset over i antidopingarbeidet. Som Bjørgen, opplevde Krüger at et prøveglass sprakk under OL.

Bø kaller på sin side videobildene tyske ARD sitter på, der den som filmer tilsynelatende er lenge nok alene i rommet til å både åpne kjøleskap med prøver og bla i papirer, for «helt krise» overfor NRK.

Dagbladet tok også opp temaet for langrennslegenden Oddvar Brå. Han reagerer sterkt.

- Det er skandaløst. Rett og slett helt forferdelig. Dette må vi få orden på, er hans klare beskjed.

Da han først startet karrieren, var det få dopingtester. Men underveis i karrieren opplevde han ytterst få ubehagelige situasjoner knyttet til testingen.

- SKANDALØST: Det mener skilegenden Oddvar Brå. Foto: Jørn H. Moen/Dagbladet
- SKANDALØST: Det mener skilegenden Oddvar Brå. Foto: Jørn H. Moen/Dagbladet Vis mer

Nektet å sende kontrollører

Konfrontert med hva Mowinckel opplevde, sier daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim:

- Dopingkontrollen må foregå profesjonelt og ordentlig. Det gjelder også med tanke på hvem man har engasjert som kontrollpersonell, utstyret, lokaler og alt. Det må gjøres profesjonelt om man skal ha et troverdig antidopingprogram, sier Solheim til Dagbladet.

Dagbladet har tidligere fått bekreftet fra Antidoping Norge at de ikke ønsket å sende kontrollører til Pyeongchang, blant annet fordi de måtte betale reise og opphold fra egen lomme. Men også på grunn av nettopp dette med profesjonaliteten rundt testingen.

- Der lå noe av vår skepsis til å sende kontrollører til Pyeongchang. Basert på våre erfaringer fra Rio i 2016, føler vi at man må kvalitetssikre på en helt annen måte. Det er et bakenforliggende ønske fra vår side, sier Solheim.